210.36.47.889 info@studiesineurope.gr

Ιατρική στη Γαλλία – Στρασβούργο

Σπουδές στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, στη Γαλλία

 

University_of_Strasbourg_logo.svgΗ ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Universite de Strasburg) στη Γαλλία ιδρύθηκε το 1794. Σήμερα, με πάνω από 5000 φοιτητές, είναι από το πιο σημαντικά τμήματα του πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου με τις σπουδές του έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιστήμες υγείας: εκτός από το τμήμα σπουδών ιατρικής, το πανεπιστήμιο έχει τμήμα σπουδών φαρμακευτικής, τμήμα σπουδών οδοντιατρικής καθώς και τμήμα σπουδών βιοτεχνολογικών επιστημών.

 

Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στο τμήμα ιατρικής, γίνεται μέσω της PACES, το κοινό έτος σπουδών για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται για τους τομείς της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της οδοντιατρικής και της μαιευτικής. Ωστόσο, το τμήμα ιατρικής του Στρασβούργου, δέχεται κατευθείαν στο δεύτερο έτος ιατρικής και αριστούχους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία δύο χρόνια φοίτησης στο τμήμα “επιστήμες της ζωής” του πανεπιστημίου του Στρασβούργου (16 φοιτητές το 2017).

 

Το ανθρώπινο δυναμικό της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου αποτελείται από 365 καθηγητές και 255 ερευνητές. Όλοι οι καθηγητές έχουν μία τριπλή αποστολή καθώς εκτός από τα διδακτικά τους καθήκοντα, ασχολούνται και με την έρευνα και με τη περίθαλψη ασθενών. Το τμήμα ιατρικής συνδέεται άλλωστε με το τοπικό δίκτυο νοσοκομείων που αποτελείται συνολικά από 67 κλινικές και διαθέτει 2500 κρεβάτια.

 

Εκτός από το διδακτορικό δίπλωμα ιατρικής, το τμήμα της ιατρικής του Στρασβούργου προτείνει και διάφορους μεταπτυχιακούς κύκλους κατάρτισης που απευθύνονται σε φοιτητές των πεδίων υγείας και θετικών επιστημών. Για το έτος 2017-2018 λειτούργησαν τα εξής μεταπτυχιακά: “Φυσιοπαθολογία: από το μόριο στον άνθρωπο”, “Επιδημιολογία, κλινική έρευνα και αξιολόγηση”, “Παρεμβάσεις για την προώθηση της υγείας”, “Ηθική”, “Απεικόνιση, ρομποτική και μηχανική για τη Ζωή”, “Βιομορφολογία και βιοϋλικά”, “Παιδαγωγική στις επιστήμες υγείας”, “Γενική γεροντολογία”. Επίσης, το τμήμα ιατρικής χορηγεί επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της ορθοφωνίας και της ορθοπτικής. Τέλος, δραστηριοποιείται και στη δια βίου εκπαίδευση ιατρών.

 

Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Στρασβούργου έχει συνάψει συνεργασίες με 77 σχολές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα συμμετέχει σε διάφορα δίκτυα, προγράμματα και κοινοπραξίες. Παραδείγματος χάρη, τα δίκτυα “MEDINE” και Medecine Thematic network, τα προγράμματα Medecine Inner Circle και Tempus-Tacis,…

 

Τέλος, το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου έχει και δυναμική παρουσία στον ερευνητικό τομέα. Συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το κέντρο αριστείας “Θεραπευτικές καινοτομίες”, με το ερευνητικό σύμπλεγμα γενετικής Αλσατίας και Λορραίνης (Génopôle Alsace-Lorraine) και ένα από τα εφτά κέντρα έρευνας για τον καρκίνο που υπάρχουν στη Γαλλία (Cancéropôle du Grand Est), με το ινστιτούτο γενετικής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, καθώς και με ερευνητικές ομάδες στα εργαστήρια του INSERM και του CNRS.

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου

στρασβουργο1Οι ρίζες του πανεπιστημίου του Στρασβούργου βρίσκονται στο γυμνάσιο, Gymnase, που ίδρυσε ο Jean Sturm το 1538. Το 1621, υπό τη βασιλεία του αυτοκράτορα Φερδινάνδου ΙΙ, το γυμνάσιο μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο. Το Στρασβούργο άλλαξε πολλές φορές χέρια (κυρίως μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών) και αυτό αποτυπώνεται στην πλούσια ιστορία του πανεπιστημίου του. Πιο πρόσφατη εξέλιξη, το 2009, τα τρία πανεπιστήμια του Στρασβούργου (πανεπιστήμιο Louis Pasteur, πανεπιστήμιο Robert Schuman και πανεπιστήμιο Marc Bloch) συγχωνεύονται και σχηματίζουν μία ενιαία οντότητα: το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

 

Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 45.000 φοιτητές. Είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, καθώς το 20% των φοιτητών του δεν είναι Γάλλοι (υπολογίζεται ότι 100 διαφορετικές εθνικότητες αντιπροσωπεύονται στο φοιτητικό δυναμικό του πανεπιστημίου). Αποτελείται από 36 διαφορετικα τμήματα, σχολές και ινστιτούτα, που καλύπτουν όλο το επιστημονικό φάσμα, από τις τέχνες και το θέατρο μέχρι την ιατρική. Αναλυτικότερα, το πανεπιστήμιο του Στραβούργου αποτελείται από το τμήμα καλών τεχνών, το τμήμα γλωσσικών σπουδών, το τμήμα φιλολογίας, τη σχολή δημοσιογραφίας, το κέντρο σπουδών για την πνευματική ιδιοκτησία, ένα business school, το τμήμα νομικής, πολιτικών επιστημών και διαχείρισης, το τμήμα οικονομικών επιστημών και διαχείρισης, το ινστιτούτο πολιτικών επιστημών, το ινστιτούτο διοίκησης, το ινστιτούτο εργασίας, το τμήμα παιδαγωγικών, το τμήμα γεωγραφίας και χωροταξικής διευθέτησης, το τμήμα φιλοσοφίας, το τμήμα ψυχολογίας, το τμήμα διδακτικών επιστημών, το τμήμα καθολικής θεολογίας, το τμήμα προτεσταντικής θεολογίας, το τμήμα αθλητικών επιστημών, το τμήμα επιστημών ιστορίας, το τμήμα κοινωνικών επιστημών, τη σχολή φυσικών επιστημών, την ευρωπαϊκή σχολή χημείας, πολυμερών και υλικών, την ανώτερη σχολή βιοτεχνολογίας του Στρασβούργου, το τμήμα χημείας, το τμήμα φυσικής, το τμήμα των επιστημών ζωής, τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα τεχνολογίας Haguenau, Louis Pasteur και Robert Schuman, το αστεροσκοπίο, το τμήμα τηλεπικοινωνιών, το τμήμα μαθηματικών και πληροφορικής, το τμήμα οδοντιατρικής, το τμήμα ιατρικής και το τμήμα φαρμακευτικής.

 

Το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου έχει 72 ερευνητικές μονάδες που καλύπτουν όλα τα επιστημονικά πεδία με σημαντικά κέντρα αριστείας στους τομείς της βιολογίας, βιοτεχνολογίας, φαρμάκου, χημείας και φυσικής. Έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με πάνω από 400 ιδρύματα στην Ευρώπη και 175 στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος των δικτύων EUCOR (πανεπιστημιακή κοινοπραξία μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ελβετίας) και LERU (League of European Research Universities) και συμμετέχει και σε διάφορες διεθνείς ακαδημαϊκές κοινοπραξίες.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου έχει φιλοξενήσει 18 Νόμπελ διαφόρων επιστημών αλλά κυρίως στα πεδίας της χημείας, βιοχημείας και ιατρικής. Από τους πιο πρόσφατους επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βρανείο Νόμπελ μπορούμε να αναφέρουμε τον Jean-Pierre Sauvage, Νόμπελ χημείας το 2016, και τον Jules Hoffmann, Νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας το 2011. Άλλωστε το τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου βρίσκεται στην 19η θέση των καλύτερων τμημάτων χημείας του κόσμου κατά την κατάταξη του πανεπιστημίου της Σανγκάης (2015, ARWU). Σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, για το 2017, το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου ήταν ανάμεσα στα 150 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

              Η πόλη του Στρασβούργου

Πόλη περίπου 280.000 κατοίκων, το Στρασβούργο βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα. Είναι χτισμένο μεταξύ του Ρήνου και του ποταμού Ιλλ και αποτελείται από πολλά “νησάκια”. Το ιστορικό του κέντρο έχει εγγραφεί στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Στρασβούργο είναι πάνω απ’όλα μία ευρωπαϊκή πόλη. Είναι έδρα ευρωπαϊκών οργανισμών και θεσμών όπως του Ευρωπαϊκού συμβουλίου (η άλλη έδρα βρίσκεται στις Βρυξέλλες), του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του συμβουλίου της Ευρώπης.