Γαλλία

(FRANCE)

παρ1Με επίσημη ονομασία Γαλλική Δημοκρατία (γαλλικά République Française),η Γαλλία είναι ενιαία συνταγματική δημοκρατία με προεδρικό κοινοβουλευτικό σύστημα, με πληθυσμό 67.000.000 κατοίκων, με πρωτεύουσα το Παρίσι και σημαντικότερες πόλεις το Μπορντώ, το Στρασβούργο, το Μονπελιέ, την Μασσαλία, το Πουατιέ, την Λιμόζ, την Τουλούζη, την Λίλ, την Λυών κ.ά.

Η Γαλλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ , ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πυρηνική δύναμη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, τη δημοκρατία της, τις παγκόσμιες αξίες της.

Η Γαλλία είναι χώρα με μεγάλη ιστορία, που διαμορφώθηκε από τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους, με την Αναγέννηση να την βρίσκει ισχυρή μετά την απομάκρυνση των Άγγλων εισβολέων –με μεγάλη ανάπτυξη στην γεωργία και το εμπόριο και τα γαλλικά πλοία να αναζητούν νέο πλούτο στα πέρατα του κόσμου, πλούτο που τον πολλαπλασίασε τον 17ο αιώνα.

Η επανάσταση του 1789, το Σύνταγμα της χώρας, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχουν σημαδέψει την εξελικτική πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, όπως και ο Ναπολεόντειος Κώδικας (θεμέλιο του αστικού δικαίου).

Η συμμετοχή της Γαλλίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε καθοριστική, όπως και στο Β΄, που οι συνέπειες ήταν οδυνηρές για την πορεία της Γαλλίας.

Ωστόσο το 1950, με την παρουσία του Σαρλ Ντε Γκωλ, η Τέταρτη Δημοκρατία της Γαλλίας ανασυγκρότησε την βιομηχανία της, τη γεωργική παραγωγή και το εμπόριο της. Τα γεγονότα της Αλγερίας και η Πέμπτη Δημοκρατία –και τον Ντε Γκωλ χρόνια στο τιμόνι της χώρας- μετέτρεψαν την Γαλλία στην ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη.

Σήμερα η Γαλλία αποτελεί βιομηχανική δύναμη (πρόσφατη σχετικά επιτυχία), με μεγάλη ανάπτυξη στην χαλυβουργία (με ταυτόχρονη ανάπτυξη στην κατασκευή γεωργικών μηχανών και πλοίων και αυτοκινήτων), με ταυτόχρονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Έχει την πρώτη θέση στον κόσμο σε παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος.

Πλούσια είναι και η υδροηλεκτρική ενέργεια της Γαλλίας χάρη στους πολλούς ποταμούς της (Λίγηρα, Σηκουάνα, Γαρούνα, Ροδανό, Μόσα και Ρήνο) γεγονός που ενδυνάμωσε την υφαντουργία της.

Με σύμβαση εξασφάλισε τα 2/3 της παραγωγής πετρελαίου της Αλγερίας, αξιοποιώντας παράλληλα τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στα Πυρηναία, με την παράλληλη δημιουργία κέντρων βιομηχανίας χημικών και πλαστικών προϊόντων.

Στα επιτεύγματα της είναι η κατασκευή παλιρροϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον ποταμό Ράνς στην Βρετάνη, αλλά και η εγκατάσταση μεγάλου πειραματικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Σημαντική είναι, επίσης η ενεργειακή  παραγωγή της χώρας από πυρηνικά εργοστάσια.

Αξιόλογη είναι η υφαντουργική βιομηχανία –στις πρώτες του κόσμου- όπως και η χημική βιομηχανία,  βιομηχανίες κεραμικής, χαρτιού, ελαστικού.

Η γαλλική γεωργία βασίσθηκε αρχικά στην καλλιέργεια ειδών διατροφής. Πολύ γρήγορα τα κρασιά της (μία από τις βαριές της «βιομηχανίες» και εξαγωγικός πρωταθλητής), τα οπωροκηπευτικά και οι βιομηχανικές της καλλιέργειες απέκτησαν μεγάλη φήμη, με μεγάλες ποσότητες να εξάγονται (βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, ζαχαρότευτλα, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, λαχανικά αλλά και αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα κλπ.).

Ο κτηνοτροφικός πλούτος της χώρας αυξάνεται σταθερά, το κρέας και το γάλα από βοοειδή και προβατοειδή καθώς και τα φημισμένα γαλλικά τυριά με τις αναρίθμητες ποικιλίες τους, κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.

Η Γαλλία κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως στο Α.Ε.Π., όντας ηγέτης παγκοσμίως στους τομείς: τροφίμων, αεροναυπηγικής, αυτοκινήτων, προϊόντων πολυτελείας, τουρισμού και πυρηνικής τεχνολογίας.

Μεγάλη είναι τόσο η ανάπτυξη του Γαλλικού πολιτισμού, όσο και η επιρροή του σε όλο τον δυτικό κόσμο. Ανάπτυξη που ξεκίνησε στον Μεσαίωνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από την διαμόρφωση της Γαλλικής γλώσσας και τα πρώτα πραγματικά λογοτεχνικά κείμενα, τα επικά ποιήματα του 12ου και 13ου αιώνα, τα ιπποτικά μυθιστορήματα, τη λυρική  ποίηση, το ξεκίνημα της αστικής λογοτεχνίας και του θεάτρου που αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο, τον 14ο και 15ο αιώνα.

Ξεχωριστοί είναι: ο 16ος αιώνας με τον Ραμπελέ και τον Μοντέν (ουμανισμός της αναγέννησης και την αναγέννηση της λυρικής ποίηση) και ο 17ος με τον Καρτέσιο, τον Κορνέιγ, τον Πασκάλ, αλλά και τον Λα Φοντέν, τον Μολιέρο, τον Ρακάνα, τον Μπουαλό.

Το κριτικό πνεύμα που γεννήθηκε στον καρτεσιανό ορθολογισμό, αναπτύσσεται στην κατεύθυνση της πειθούς με διάλογο και ανάλυση, σε θέματα που αναφέρονται στην φυσική, στην κοινωνία και στην πολιτική (Μοντεσκό, Ντιντερό και Ρουσώ) τον 18ο αιώνα.

Ο ρομαντισμός, η κριτική, οι νέες τάσεις, ο συμβολισμός, αλλά και ο ρεαλισμός (Σατομπριάν και Ντε Σαέλ, Σεν Μπέβ και Πιερί, Μισελιέ, Βικτώρ Κουζέν και Ογκίστ Καντ, Θεόφιλος Γκουτιέ και Λεκόντ ντε Λίλ, Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Βερλέν και Φλωμπέρ, και ο θρίαμβος στο θέατρο των δραμάτων του Αλεξάνδρου Δούμα) τον 19ο αιώνα.  

 Τέλος, η γαλλική λογοτεχνία του 20ου αιώνα κορυφώνεται με τον υπερρεαλισμό (Αντρέ Μπρετόν και Ρομπέρ Ντενό), τον υπαρξισμό στην φιλοσοφία (Ζαν Πολ Σάρτ και Αλμέρ Καμύ).

Σημαντικές λογοτεχνικές μορφές στον 20ο αιώνα είναι οι: Ντυράς, Γκουρσενάρ, Βιάν, Προύστ, Μαλρώ, Τρουαγιά, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Ζώρζ Σιμενόν κλπ.

Σπουδαία καλλιτεχνική παγκόσμια πορεία και επίδραση ασκούν η αρχιτεκτονική, η γλυπτική και η ζωγραφική της Γαλλίας.

Η Γαλλία κατατάσσεται στις χώρες με τα αρτιότερα οργανωμένα συγκοινωνιακά δίκτυα στον κόσμο (οδικά, σιδηροδρομικά, αεροπορικά), τα θαλάσσια στις ακτές της και τα ποτάμια (ποταμόπλοια) στις πλωτές λεωφόρους του Βορρά.

Η Γαλλία, συμπερασματικά, είναι ανεπτυγμένη χώρα, με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη και ανταγωνιστική χώρα παγκόσμια.