Ιατρική στη Γαλλία – Λυόν

Université_de_LyonΣπουδές Ιατρικής Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο Claued Bernard-Lyon I. στην Ιατρική σχολή. Σπουδές Ιατρικής στη Γαλλία στη Λυών που υπάρχουν δύο σχολές ιατρικής: η σχολή ιατρικής Lyon-Est και η σχολή ιατρικής και μαιευτικής Charles Mérieux Lyon-Sud. Και οι δύο αυτές Ιατρικές σχολές ανήκουν στο πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon I, στην ανατολική Γαλλία, και συνολικά υποδέχονται περίπου 8.000 φοιτητές κάθε χρόνο. Επίσης, λόγω της Ιατρικής παράδοσης της Λυών στη Γαλλία, στον τομέα της χειρουργικής, το 2003 εγκαινιάστηκε η σχολή χειρουργικής η οποία συνεργάζεται και με τις δύο ιατρικές σχολές.

 

Η σχολή ιατρικής Lyon-Est στη Γαλλία βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Rockfeller, στο κέντρο της πόλης, όπου συνυπάρχει με τη σχολή οδοντιατρικής, το ινστιτούτο φαρμακευτικών και βιολογικών επιστημών (τμήμα φαρμακευτικής) καθώς και το ινστιτούτο των επιστημών και τεχνικών αποκατάστασης. Εδώ βρίσκεται επίσης και το τμήμα βιολογίας του ανθρώπου,του πανεπιστημίου Claude Bernard Lyon I.

 

Το εκπαιδευτικό σώμα του τμήματος σπουδών ιατρικής αποτελείται από 205 καθηγητές. Η ιδιαιτερότητα της σχολής ιατρικής Lyon-Est είναι οι περίοδοι νοσοκομειακής πρακτικής άσκησης 6 εβδομάδων που εναλάσσονται με τις περιόδους διδασκαλίας, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με τον χώρο του νοσοκομείου.

 

Με το τμήμα ιατρικής συνδέονται 6 ερευνητικές μονάδες: η ομάδα αιμόσταση, φλεγμονή και σήψη, η ομάδα ανοσογονιδιωματική και φλεγμονή, το ινστιτούτο του νευρομυογονιδίου, η ομάδα διατροφή και εγκέφαλος, η ομάδα φυσιοπαθολογία, διάγνωση και περίθαλψη των οστεοειδών νοσημάτων και η μονάδα επιδημιολογίας και επίβλεψης μετακίνησης-δουλειάς-περιβάλλοντος.

 

Η σχολή ιατρικής και μαιευτικής Charles Mérieux Lyon-Sud στη Γαλλία, στη Λυών, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης, κοντά στο νοσοκομειακό κέντρο Lyon-Sud. Και εδώ, έχει δωθεί βαρύτητα στην επαφή με το χώρο του νοσοκομείου και η πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο αρχίζει μόλις από το δεύτερο έτος σπουδών. Υπάρχουν τρεις ερευνητικές ομάδες: θεραπευτική στόχευση στην ογκολογία, μοριακή βιολογία του κυττάρου, έρευνα στον τομέα τον καρδιαγγειακών νόσων, του μεταβολισμού, της διαβητολογίας και της διατροφής.

 

Οι δύο σχολές ιατρικής του πανεπιστημίου Claude Bernard Lyon I  του Πανεπιστημίου της Λυών, στη Γαλλία είναι εξειδικευμένες στην εκπαίδευση ιατρών. Το πανεπιστήμιο, ωστώσο, προσφέρει μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών που σχετίζονται με τις επιστήμες υγείας: μοριακή βιο-πληροφορική: μέθοδοι και ανάλυση, βιο-ιατρική έρευνα, βιο-επιστήμες και υγεία, μυϊκή φυσιολογία και μυϊκές παθολογίες, κλινική και προ-κλινική ζωϊκή έρευνα, καρδιαγγειακή, μεταβολική και διατροφική ρύθμιση, βιοαπεικόνιση, βιολογία του δέρματος, γενετική του κυττάρου και παθολογία, εφαρμοσμένη μελέτη των λοιμωδών ασθενειών, θεμελιώδης μελέτη των λοιμωδών ασθενειών, βιοτεχνολογία-φαρμοκολογία, ιατρική βιοτεχνολογία, βιολογία του καρκίνου, θεραπευτικές καινοτομίες στην καρκινολογία, μοριακή μικροβιολογία, παθολογία και μικροβιακή οικολογία, νευροφυσιολογία της αντίληψης και της αίσθησης, θεμελιώδεις και κλινικές νευροεπιστήμες, δημόσια υγεία, αισθητήρια και γνωστική αναπηρία, έρευνα και αποκατάσταση της κινητικής αναπηρίας, επιδημιολογία και διαχείρηση των κινδύνων, βιοστατιστική, βιομαθηματικά, βιο-πληροφορική και υγεία, υπηρεσίες υγείας και κλινική έρευνα, φαρμακολογία, μοντελοποίηση και κλινικές δοκιμές. Σε αρκετά από αυτά τα μεταπτυχιακά ένα τμήμα της διδασκαλίας γίνεται και στην αγγλική γλώσσα.

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Λυών,Claude Bernard στη Γαλλία

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Λυών,Claude Bernard στη Γαλλία

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Το Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία

ΛΥΟΝΜε 4 πανεπιστήμια, το 2017 η Λυών στην ανατολική Γαλλία, ανακυρήχθηκε η καλύτερη φοιτητική γαλλική πόλη. Τα πανεπιστήμια της Λυών είναι το πανεπιστήμιο Claude-Bernard Lyon I για τις θετικές και τεχνολογικές επστήμες, τις επιστήμες υγείας και τις επιστήμες του αθλητισμού. Το πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2 στο οποίο διδάσκονται οι ανθρωπισττικές επιστήμες, η ψυχολογία, οι τέχνες, οι φιλολογικές επιστήμες και οι ξένες γλώσσες, η νομική, τα οικονομικά και η διαχείρηση. Το πανεπιστήμιο Jean-Moulin Lyon 3 όπου διδάσκονται επίσης νομική, οικονομικά και διαχείρηση, οι φιλολογικές επιστήμες και οι ξένες γλώσσες, η φιλοσοφία, ανθρωπιστικές επιστήμες και business administration. Το τέταρτο πανεπιστήμιο της Λυών είναι το ιδιωτικό καθολικό πανεπιστήμιο της Λυών, στο οποίο διδάσκονται τόσο θετικές επιστήμες όσο και ανθρωπιστικές. Το τέσσερα αυτά πανεπιστήμια καθώς και ορισμένα από τα άλλα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης της Λυών έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο πανεπιστημιακό συγκρότημα, το Université de Lyon.

 

Εκτός από τα τέσσερα πανεπιστήμιά της, η Λυών στην ανατολική Γαλλία, διαθέτει και άλλα φημισμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πιο εξειδικευμένα. Παραδείγματος χάρη, η πανεπιστημιακή πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Lyon I, η Ecole centrale de Lyon (βιομηχανία και εμπορικές σπουδές), το ινστιτούτο πολιτικών επιστημών της Λυών, το Ecole normale supérieure de Lyon, το κρατικό ινστιτούτο εφαρμοσμένων επιστημών της Λυών, μία από τις 4 κτηνιατρικές σχολές της Γαλλίας, το ανώτερο κρατικό ωδείο μουσικής και χορού της Λυών, η ανώτερη κρατική σχολή καλών τεχνών της Λυών, η ανώτερη κρατική σχολή αρχιτεκτονικής της Λυών, κ.ά.. Στα ιδιωτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης μπορούμε να αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, το Business school της Λυών, την ανώτερη σχολή εξωτερικού εμπορίου, την ανώτερη σχολή χημείας, φυσικής και ηλεκτρονικών της Λυών, το ISARA-Lyon ανώτερη γεωπονική σχολή…

 

Το πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon I, στην ανατολική Γαλλία, με 2.800 καθηγητές, υποδέχεται κάθε χρόνο 45.000 φοιτητές, 134 διαφορετικών εθνικοτήτων και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 421 εκατομμύρια ευρώ. Το πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon Ι καταταχθεί στα 300 καλύτερα του κόσμου (κατάταξη 2017 του πανεπιστημίου της Σανγκάης) και στα 100 καλύτερα “νέα” πανεπιστήμια (κατάταξη 2017 του Times higher education). Στο πανεπιστήμιο διδάσκει ο Cédric Villani ο οποίος βραβεύτηκε με το βρανείο Fields το 2010. Στις προσωπικότητες που σπούδασαν στο πανεπιστήμιο μπορούμε να αναφέρουμε τον Alexis Carrel, Γάλλο ιατρό, ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής το 1912.

 

Το πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon I, στην ανατολική Γαλλία, προσφέρει τους εξής προπτυχιακούς κύκλους σπουδών: οικονομικά και διαχείρηση, χημεία, χημεία και επιστήμες της ύλης, ηλεκτρονική-ηλεκτρική ενέργεια-αυτοματισμός, πολιτικός μηχανικός, πληροφορική, βιο-πληροφορική, πληροφορική και μαθηματικά, θεμελιώδης πληροφορική, μαθηματικά και οικονομικά, μαθηματικά και πληοροφορική, γενικά μαθηματικά και εφαρμογές, μαθηματικά για την εκπαίδευση, επιστήμες της μηχανικής, φυσική, φυσική μηχανική, χημική μηχανική, φυσική-χημεία, γεωεπιστήμες, βιοεπιστήμες, βιοχημεία, βιο-πληροφορική-στατιστική και μοντελοποίηση, γενετική και κυτταρική βιολογία, μικροβιολογία, φυσιολογία, επιστήμες της βιοποικιλότητας, επιστήμες της ζωής, της γης και του σύμπαντος, προσαρμοσμένη φυσική άσκηση και υγεία, εκπαίδευση και κινητικότητα, αθλητική προπόνηση, μάνατζμεντ του αθλητισμού.

Η πόλη της Λυών στη Γαλλία

Η Λυών βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Ροδανού (Rhône) και Σον (Saône), στην ανατολική Γαλλία. Χτισμένη το 43 π.Χ. από έναν Ρωμαίο αξιωματικό, η πόλη κατέχει κεντρική γεωγραφική θέση, σε ίση περίπου απόσταση από το Παρίσι και τη Μασσαλία αλλά παράλληλα κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία. Η Λυών, με περίπου 500.000 κατοίκους, είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Γαλλίας.