Ιατρική στη Γαλλία – Νίκαια

Σπουδές στη Γαλλία στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νίκαιας Sophia Antipolis

 

LOGO_Seul_vecto_140610Το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου της Νίκαιας, Sophia Antipolis ( Université Nice Sophia Antipolis) στη Γαλλία, υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 3.500 φοιτητές. Το 2017, στις εθνικές εξετάσεις για την επιλογή ειδίκευσης, το 11,5% των φοιτητών του πανεπιστημίου Ιατρικής της Νίκαιας κατατάχθηκαν στους 500 πρώτους στην Γαλλία (τρίτο πανεπιστήμιο μετά το Paris 5 (13,4%) και το Paris 6 (11,8%)).

 

Εκτός από τον κύριο κύκλο ιατρικών σπουδών, η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νίκαιας, Sophia Antipolis στη Γαλλία, προσφέρει μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών με τα εξής θέματα: βιολογία και υγεία του περιβάλλοντος, φυσιοπαθολογία, φαρμακολογία και νευροβιολογία, biobanks και data management, γενετική, ανοσολογία και ζωϊκή ή φυτική ανάπτυξη, μηχανική για τα συστήματα υγείας. Δίνεται η δυνατότητα σε έναν μικρό αριθμό φοιτητών, μέσω της συνεργασίας της ιατρικής σχολής με το INSERM (εθνικό ινστιτούτο υγείας και ιατρικής έρευνας) να ακολουθήσουν παράλληλα με τις ιατρικές σπουδές έναν μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών που θα τους ανοίξει τις πόρτες της έρευνας. Τέλος, υπάρχει και τμήμα ορθοφωνίας.

 

Οι ερευνητικές ομάδες που συνδέονται με το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου της Νίκαιας, Sophia Antipolis στη Γαλλία, είναι οι εξής: φαρμακολογικής στόχευσης στην ογκολογία, ανοσολογικές αντοχές, μεταφορείς στην βιοαπεικόνιση και την ραδιοθεραπεία για την ογκολογία, τεχνολογική έρευνα και ιονίζουσες ακτινοβολίες, τεχνολογίες για τη γνωστική συμπεριφορά, το κέντρο καρκίνου και γήρανσης και το μεσογειακό κέντρο μοριακής ιατρικής.

 

Το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Sophia Antipolis στη Γαλλία, στη Νίκαια, χαρακτηρίζεται και αυτό από τη διεθνή του διάσταση. Έχεις συνάψει πολλαπλές συμβάσεις και συνεργασίες με ιδρύματα σε όλο τον κόσμο (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Χιλή, Κίνα,…), με αποτέλεσμα διεθνείς ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών. Παραδείγματος χάρη, εδώ και 25 χρόνια το τμήμα ιατρικής συνεργάζεται με το Washigton University του Saint-Louis, ενώ φέτος άρχισε μία νέα συνεργασία με το φημισμένο Standford Medical School στην Καλιφόρνια.

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νίκαιας

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Το πανεπιστήμιο της Νίκαιας Sophia Antipolis

ΝΙΚΑΙΑ (2)Το πανεπιστήμιο της Νίκαιας Sophia Antipolis ιδρύθηκε το 1965. Υποδέχεται περίπου 28.000 φοιτητές, από τους οποίους το 20% δεν είναι ξένοι, και το διδακτικό προσωπικό του αποτελείται από 1100 καθηγητές. Έχει ετήσιο προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ. Το Times higher education κατέταξε το πανεπιστήμιο Sophia Antipolis στα 150 πιο διεθνή πανεπιστήμια του κόσμου. Το δε πανεπιστήμιο της Σανγκάης έχει κατατάξει το 2016 το πανεπιστήμιο Sophia Antipolis στα 500 καλύτερα του κόσμου (top 3%). Από τα αμφιθέατρά του έχει περάσει ο Jean-Marie Le Clézio, Γάλλος συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 2008.

 

Το πανεπιστήμιο της Νίκαιας Sophia Antipolis στη Γαλλία, αποτελείται από 7 ιδρύματα-σχολές: τη σχολή θετικών επιστημών, τη σχολή γραμμάτων, τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών, τη σχολή νομικής και πολιτικών επιστημών, τη σχολή ιατρικής, την οδοντιατρική σχολή, τη σχολή των επιστημών του αθλητισμού, το ινστιτούτο του δίκαιου της ειρήνης και της ανάπτυξης, τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, το ανώτερο ινστιτούτο οικονομικών και μάνατζμεντ, την πολυτεχνική σχολή Nice-Sophia, την ανώτερη σχολή διδασκαλίας και εκπαίδευσης, το μεσογειακό ινστιτούτο του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, το ινστιτούτο Ulysse. Οι προπτυχιακοί κύκλοι σπουδών που προσφέρονται είναι οι εξής: διπλός κύκλος σπουδών φιλοσοφία/νομική, διπλός κύκλος σπουδών φιλοσοφία/ψυχολογία, διπλός κύκλος σπουδών κοινωνιολογία/οικονομικά, οικονομική και κοινωνική διαχείρηση, τέχνες του θεάματος, ηλεκτρονική, ηλεκτρική ενέργεια και αυτοματισμός, πληροφορική, χημεία, γεωγαφία και χωροδιάταξη, μαθηματικά, φυσική, φυσική/χημεία, διπλός κύκλος χημεία/βιολογία, διπλός κύκλος μαθηματικά και πληροφορική, νομική, οικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ, οικονομικά και διαχείρηση, αγγλική φιλολογία, γερμανική φιλολογία, ισπανική φιλολογία, ιταλική φιλολογία, ιστορία, πληροφόρηση και επικοινωνία, εφαρμοσμένες ξένες γλώσσες, φιλολογία, μουσικολογία, φιλοσοφία.

 

Η πόλη της Νίκαιας

Η Νίκαια βρίσκεται στην νοτιοανατολική Γαλλία, στα παράλια της Μεσογείου, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ιταλικά σύνορα. Ιδρύθηκε, γύρω στο 250 π.Χ. από Φωκαείς εποίκους της Μασσαλίας. Σήμερα, με πληθυσμό περίπου 345.000 κατοίκους, είναι η πέμπτη πόλη της Γαλλίας και θεωρείται η οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής.