Ιατρική στη Γαλλία – Ρεν Ι

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΡΕΝ Ι(RENNES I)

 

Rennes1Σπουδές Ιατρικής στη Γαλλία,στο Πανεπιστήμιο Ρεν Ι,που ο τομέας των επιστημών υγείας περιλαμβάνει το τμήμα ιατρικής, το τμήμα φαρμακευτικής και το τμήμα οδοντιατρικής.και οι σπουδές μαιευτικής να γίνονται στο τμήμα ιατρικής. Το ένα τέταρτο των φοιτητών του πανεπιστημίου Ρεν Ι φοιτούν στα τμήματα των επιστημών υγείας.  

 

Το τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρεν στη Γαλλία,υποδέχεται 3.500 φοιτητές κάθε χρόνο. Η διδακτική ομάδα αποτελείται από 250 καθηγητές, από τους οποίους σχεδόν όλοι, εκτός από τα διδακτικά τους καθήκοντα, εργάζονται παράλληλα στα νοσοκομεία της πόλης. Το πανεπιστήμιο της Σαγκάης κατέταξε το πανεπιστήμιο της Ρεν Ι στα 300 καλύτερα του κόσμου στη θεματική ενότητα “κλινική ιατρική”. Το τμήμα ιατρικής εκτός από τις σπουδές μαιευτικής, προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της ορθοπτικής και της ακουστικής/βαρηκοΐας.

 

Με το τμήμα ιατρικής συνδέονται οι παρακάτω ερευνητικές ομάδες: το ινστιτούτο γενετικής και ανάπτυξης της Ρεν, η ομάδα μικροπεριβάλλον και καρκίνος (MICA), η ομάδα ήπαρ, μεταβολισμός και καρκίνος, η ομάδα μοντελοποίηση των βιοιατρικών γνώσεων, η ομάδα συμπεριφορά και βασικοί πυρήνες, η ομάδα συστήματα θεραπείας και διάγνωσης, η ομάδα λειτουργία, δομή και ανενεργοποίηση βακτηριακού RNA, η ομάδα μικροβιολογία και κίνδυνοι λοιμώξεων, το ινστιτούτο έρευνας στα θέματα υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος, η ομάδα έρευνας στην βιολογία και την υγεία, το εργαστήριο μελέτης του σήματος, και η ομάδα δράση και διαχείρηση πληροφοριών στην υγεία (Visages).

 

Οι μεταπτυχιακοί κύκλοι σπουδών είναι οργανωμένοι γύρω από δύο θεματικούς άξονες: βιολογία και υγεία και δημάσια υγεία. Στον θεματικό άξονα βιολογία και υγεία υπάρχουν οι παρακάτω κατευθύνσεις: καρκινολογία, από τη σύλληψη του φαρμάκου στην εξατομικευμένη θεραπεία, διατροφή και υγεία, κλινική έρευνα. Στον θεματικό άξονα δημόσια υγεία, υπάρχουν οι εξής κατευθύνσεις: εγκληματολογία, παιδική και νεανική ηλικία: συνοδευτικές πολιτικές, αξιολόγηση και πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, μάνατζμεντ των οργανισμών υγείας, αξιολόγηση της ποιότητας και ασφάλειας της μέριμνας, μέθοδοι και εργαλεία αξιολόγησης των υγειονομικών, περιβαλλοντικών κινδύνων, μοντελοποίηση στην κλινική φαρμακολογία και την επιδημιολογία, συντονισμός πολιτικών και δράσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, προώθηση της υγείας και της πρόληψης, data science στην υγεία, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνική συμμετοχή.

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στη Γαλλία, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρεν.

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Το  πανεπιστήμιο της Ρεν στη Γαλλία

 

rennes2Το πανεπιστήμιο Ρεν Ι στη Γαλλία,είναι ένα από τα δύο πανεπιστήμια της Ρεν. Τα τμήματα του πανεπιστημίου στεγάζονται σε τρεις πανεπιστημιούπολεις και έχει παραρτήματα σε τρεις γειτονικές πόλεις (Lannion, Saint-Brieuc, Saint-Malo). Υπολογίζεται ότι φοιτούν σχεδόν 30.000 φοιτητές (περίπου 4.000 φοιτητές ξένης εθνικότητας), διδάσκουν 1.800 καθηγητές και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 285 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017, το τμήμα μαθηματικών του πανεπιστημίου της Ρεν Ι κατατάχηκε στα 75 καλύτερα του κόσμου από το πανεπιστήμιο της Σανγκάης. Το Times higher education κατατάσσει το πανεπιστήμιο της Ρεν Ι στα 600 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και στα 150 καλύτερα “νέα” πανεπιστήμια.

 

Οι προπτυχιακοί κύκλοι σπουδών του πανεπιστημίου της Ρεν Ι: δημόσια διοίκηση, χημεία (2 κατευθύνσεις), νομική, οικονομικά και μάνατζμεντ (δύο τμήματα: “κανονικό” και διεθνές), ηλεκτρονική, ηλεκτρική ενέργεια και αυτοματισμός (2 κατευθύνσεις), διαχείρηση (5 κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων κατεύθυνση international business), πληροφορική (3 κατευθύνσεις), μαθηματικά και πληροφορική εφαρμοσμένα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (2 κατευθύνσεις), μαθηματικά (4 κατευθύνσεις), φιλοσοφία (4 κατευθύνσεις), φυσική (3 κατευθύνσεις), φυσική και χημεία (4 κατευθύνσεις), πολιτικές επιστήμες, γεωεπιστήμες (2 κατευθύνσεις), βιοεπιστήμες (6 κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων κυτταρική βιολογία, μικροβιολογία, γενετική και ζωική φυσιολογία), επιστήμες για τον μηχανικό (2 κατευθύνσεις).

 

 

 

Η πόλη της Ρεν.

Η Ρεν βρίσεται στην δυτική Γαλλία, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την Μάγχη και 300 χιλιομέτρων από το Παρίσι. Με περίπου 215.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Βρετάνης και η ενδέκατη πόλη της Γαλλίας. Οι ρίζες της Ρεν βρίσκονται στην Condate, πόλη που ιδρύθηκε τον 2ο π.Χ αιώνα από μία γαλατική φυλή, τους Ριεδώνες.

 

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η πόλη ανθίζει και είναι πλέον ένα σημαντικό κέντρο καινοτομίας στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών (τεχνολογικό πάρκο Rennes Atalante, πρώτος τεχνοπόλος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, πόλος ανταγωνιστικότητας “εικόνα και δίκτυο”, …). Γενικά, είναι από τις πιο δυναμικές και παραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, με μόλις 8% ανεργία.

 

Η Ρεν είναι σημαντική φοιτητική πόλη, η όγδοη της Γαλλίας σε αριθμό φοιτητών. Υπολογίζεται ότι το 2016, συνολικά, φοιτούσαν στην Ρεν 65.000 φοιτητές. Η Ρεν διαθέτει δύο πανεπιστήμια, το πανεπιστήμιο Ρεν Ι και το πανεπιστήμιο Ρεν ΙΙ και αρκετά άλλα ιδρύματα ανώτατης τριτοβάθμιας εκαπίδευσης: το ανώτατο ινστιτούτο γεοπωνικών επιστημών Agrocampus Ouest, η ανώτατη σχολή εμπορίου της Ρεν, ένα παράρτημα της Ecole normale supérieure του Cachan, η εθνική σχολή στατιστικής και ανάλυσης πληροφορίας, η ευρωπαϊκή ανώτατη σχολή τεχνών της Βρετάνης, η εθνική ανώτατη σχολή αρχιτεκτονικής της Βρετάνης, το ινστιτούτο διαχείρησης της Ρεν, το ινστιτούτο πολιτικών επιστημών, κ.ά..