Ιατρική στη Γαλλία – Aix-Marseille

ΜΑΣΑΛ2Σπουδές Ιατρικής στη Γαλλία, στην  σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Aix-Marseille που σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του πανεπιστημίου της Σανγκάης ανά επιστημονικό κλάδο, η σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Μασσαλία, στη Γαλλία, βρίσκεται στα 200 πρώτα πανεπιστήμια (2015, κατάταξη ARWU). Είναι το έκτο γαλλικό πανεπιστήμιο μετά τα πανεπιστήμια του Παρισιού και του Μπορντώ. Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, η σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Μασσαλία, στη Γαλλία, απαριθμούσε 12.000 φοιτητές. Από αυτούς σχεδόν 7000 ακολουθούσαν ιατρικές σπουδές (περίπου 3000 πρωτοετείς φοιτητές). Αλλά υπήρχαν 240 φοιτητές στα τμήματα εργοθεραπίας, λογοθεραπείας και ορθοπτικής καθώς και 4.900 φοιτητές νοσηλευτικής. Από το 2018, θα υπάρχουν παράλληλες δυνατότητες εισαγωγής στο τμήμα ιατρικής εκτός από το PACES.

 

Η κύρια δραστηριότητα της σχολής ιατρικής του πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Μασσαλία, στη Γαλλία, είναι συγκεντρωμένη στην πανεπιστημιούπολη της Timone στο κέντρο της Μασσαλίας. Για να ικανοποιήσει τον αυξανόμενο όγκο φοιτητών εγκαινιάστηκε ένα καινούργιο κτίριο διδασκαλίας το 2015. Στην πανεπιστημιούπολη της Timone συνυπάρχουν επίσης το ινστιτούτο νευροεπιστημών του Timone και μία τριανταριά ερευνητικών εργαστηρίων. Η σχολή ιατρικής συνδέεται με το νοσοκομειακό κέντρο του Timone, τρία ακόμα νοσοκομεία καθώς και το τοπικό κέντρο καταπολέμησης του καρκίνου.

 

Η σχολή ιατρικής του πανεπιστημία Aix-Marseille στη Γαλλία,εκτός από τις ιατρικές σπουδές προτείνει σπουδές ορθοπτικής, λογοθεραπείας, και εργοθεραπευτικής, και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών με τα εξής θέματα: “Λοιμώδη νοσήματα, μετάδοση και πρόληψη”, “Ογκολογία”, “Κοινωνία, περιβάλλον και πτυχές υγιεινής”, “Βιολογική ανθρωπολογία”, “Επιδημιολογία”, “Ηθική, επιστήμη, υγεία και κοινωνία”, “Ανθρώπινη και ιατρική γενετική”, “Ποσοτικές και οικονομετρικές μέθοδοι για την έρευνα στον τομέα της υγείας”, “Διατροφή και αγγειακή φυσιοπαθολογία”, “Επιστήμες υγείας και διεθνής ανάπτυξη”, “Γενετική και προληπτική ιατρική”, “Πλαισίωμα των οργανισμών υγείας”, “Πραγματογνωμοσύνη και μηχανική των συστημάτων ενημέρωσης στην υγεία”, “Αναπηρία και υγεία”, “Συντονισμός πολύπλοκης περίθαλψης ασθενών”, “Προχωρημένες τεχνικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου”, “Προχωρημένες τεχνικές στην γεροντολογία”, “Πρόληψη, εκαπίδευση για την υγεία, θεραπευτική εκπαίδευση”, “Ποιότητα και διαχείρηση των κινδύνων στην υγεία”, “Δημόσια υγεία, κοινωνία και ανάπτυξη”.

 

22 ερευνητικές ομάδες δραστηριοποιούνται στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Aix-Marseille. Η έρευνα διαρθρώνεται γύρω από 9 θεματικούς άξονες: λοιμώδη νοσήματα, νευροεπιστήμες, διατροφή/αγγειακή ιατρική, γενετική, ογκολογία/ανοσολογία, κοινωνικές επιστήμες/δημόσια υγεία, μαγνητικός συντονισμός/ιατρική απεικόνιση, ανθροπολογία, βιομηχανική.

 

Η Μασσαλία έχει αντιμετωπίσει πολλές επιδημίες στην ιστορία της, και έχει παράδοση στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων. Έτσι το 2015, το ένα τρίτο των επιστημονικών δημοσιεύσεων γάλλων επιστημόνων στον τομέα της λοιμωξιολογίας προερχόταν από τη Μασσαλία. Βρίσκεται στα κορυφαία Ιατρικά ερευνητικά κέντρα στο πεδίο αυτό (στην πρώτη πεντάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο). Ένα ιατρο-ερευνητικό ινστιτούτο για τη μελέτη αποκλειστικά των λοιμωδών νοσημάτων βρίσκεται υπό κατασκευή στην πανεπιστημιούπολη του La Timone (institut Méditerranée infection).

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας στη Γαλλία

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.300  ευρώ ανά μήνα

 

Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας

ΜΑΣΑΛΙΑ1Το πανεπιστήμιο Aix-Marseille ιδρύεται το 2012 από τη συγχώνευση των τριών πανεπιστημίων που υπήρχαν προηγουμένως (το πανεπιστήμιο Προβηγκίας, το πανεπιστήμιο της Μεσογείου και το πανεπιστήμιο Paul-Cézanne). Η ιστορία του πανεπιστημίου αρχίζει από την γειτονική Aix-en-Provence το 1409. Στην ίδια τη Μασσαλία μόλις το 1818 δημιουργείται η πρώτη πανεπιστημιακή σχολή: η σχολή ιατρικής.

 

Το πανεπιστήμιο Aix-Marseille είναι το πιο μεγάλο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο του κόσμου. Κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 75.000 φοιτητές και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 750 εκατομμύρια ευρώ. 15% των φοιτητών του πανεπιστημίου Aix-Marseille είναι ξένοι. Για την καλύτερη προσαρμογή τους, το πανεπιστήμιο χορηγεί μαθήματα γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας. Το πανεπιστήμιο Aix-Marseille βρίσκεται στα 150 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη του πανεπιστημίου της Σαγκάης (κατάταξη ARWU του 2017), ενώ το 2015 κατατάχθηκε στα 100 πιο καινοτόμα πανεπιστήμια του κόσμου κατά το Thomson-Reuters. Τέλος, το Times higher education κατέταξε το πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη πεντηκοστή θέση στα καλύτερα “νέα” πανεπιστήμια.

 

Οι σχολές και τα τμήματα του πανεπιστημίου Aix-Marseille διαρθρώνονται γύρω από 5 θεματικούς άξονες: τέχνες, γράμματα, γλώσσες και ανθρωπιστικές επιστήμες, νομική και πολιτικές επιστήμες, οικονομία και διαχείριση, υγεία, και θετικές επιστήμες και τεχνολογία. Αναλυτικότερα, προσφέρονται προπτυχιακές σπουδές στις εξής ειδικότητες: καλές τέχνες, τέχνες του θεάματος, εφαρμοσμένες ξένες γλώσσες, ξένοι και τοπικοί γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμός, φιλολογία, φιλολογία και γλώσσες, μουσικολογία, δημόσια διοίκηση, νομική, οικονομική και κοινωνική διοίκηση, οικονομικά και διαχείρηση, διαχείρηση, πληροφόρηση και επικοινωνία (σχολή δημοσιογραφίας), χημεία, φυσική, μαθηματικά, μηχανική, πληροφορική, επιστήμες της ζωής, βιοεπιστήμες και γεωεπιστήμες, επιστήμες και τεχνολογία, επιστήμες για τον μηχανικό και επιστήμες υγιεινής και κοινωνία, μαθηματικά και πληροφορική για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, ανθρωπότητα και επιστήμη, επιστήμες και τεχνικές για τις αθλητικές δραστηριότητες και τη φυσική άσκηση, γεωγραφία και χωροδιάταξη, ιστορία, ιστορία της τέχνης και αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία, παιδαγωγικές επιστήμες, επιστήμες του ανθρώπου, ανθρωπολογία και εθνολογία, γλωσσικές επιστήμες, κοινωνιολογία. Το πανεπιστήμιο Aix-Marseille προσφέρει σχεδόν 80 διαφορετικά μεταπτυχιακά και φιλοξενεί 3500 υποψήφιους διδάκτορες.

 

Το πανεπιστήμιο Aix-Marseille έχει 130 ερευνητικές μονάδες και συνεργάζεται με μεγάλους εθνικούς ερευνητικούς οργανισμούς όπως το CNRS, το INSERM, το INRA, το CEA, και άλλα, με αποτέλεσμα δυναμική παρουσία και στον ερευνητικό τομέα. Επίσης, το πανεπιστήμιο Aix-Marseille δίνει βαρύτητα στην ενίσχυση της παρουσίας του στο διεθνή χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου συμμετέχουν σε 21 διεθνή εργαστήρια και 14 διεθνείς ερευνητικές ομάδες, με χώρες από όλες τις ηπείρους.

 

Η πόλη της Νίκαιας

Η Μασσαλία βρίσκεται στην νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στις εκβολές του ποταμού Ροδανού. Αρχαιότερη πόλη της Γαλλίας, η Μασσαλία ιδρύθηκε από έλληνες Φωκαείς ναύτες περί το 600 π.Χ.. Είναι πλέον η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Γαλλίας, μετά το Παρίσι, με πληθυσμό περίπου 820.000 κατοίκους, και το σημαντικότερο λιμάνι της Γαλλίας. Η Μασσαλία είναι πολυπολιτισμική πόλη με σημαντική ελληνική παρουσία, έχει μάλιστα αδελφοποιηθεί με τον Πειραιά.