Ιατρική στη Γαλλία – Jean Monnet

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΣΑΙΝΤ-ΕΤΙΕΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ JEAN MONNET

 

Université_de_Saint-Étienne_(logo_2016).svgΣπουδές στη Γαλλία, στην ιατρική σχολή JeanMonnet του Σαιντ-Ετιέν που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη “Καινοτομία και υγεία”. Κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 3.000 φοιτητές Ιατρικής; οι οποίοι πλαισιώνονται από 250 μέλη προσωπικού (καθηγητές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό).

 

Οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου JeanMonnet του Σαιντ-Ετιέν που συνδέονται με το τμήμα ιατρικής είναι η ομάδα βιολογία, μηχανική και απεικόνιση της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς χιτώνα (BIIGC), το κέντρο κλινικής διερεύνησης (CIC), το κέντρο έρευνας στην λήψη και την επεξεργασία εικόνων για την υγεία (CREATIS), η ομάδα θεραπευτική στόχευση στην ογκολογία (CTO), η ομάδα για την ανοσία των βλέννων και των παθογόνων φορέων (GIMAP), κεντρικοί μηχανισμοί ολοκλήρωσης του πόνου (ICD), το ινστιτούτο νευρομυογονιδίων (INMG), η ομάδα ποιότητα, ασφάλεια και επίδοση στην υγεία (HESPER), το διαπανεπιστημιακό εργαστήριο της βιολογίας της κινητικότητας (LIBM), η ομάδα υγεία-μηχανική-βιολογία (SAINBIOSE), η ομάδα αυτόνομο νευρικό σύστημα (SNA-EPIS), και η ομάδα για τις διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς, των εθισμών και των ακραίων βαρών (TAPE).

 

Το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Jean Monnet προσφέρει ένα κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο “Μηχανική για την υγεία”. Στο δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού, υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις: νομικό περιβάλλον και υγεία (EJS), κυτταρική και ιστική μηχανική (iCT), μηχανική της νευροκινητικότητας (iNm). Επίσης, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο master “Leading international vaccinology education” το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Βέλγιο (Αμβέρσα) και την Ισπανία (Βαρκελώνη) με ένα εξάμηνο φοίτησης σε κάθε χώρα.

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στη Γαλλία, στην Ιατρική σχολή Jean-Monnet του Πανεπιστημίου του Σαιντ-Ετιέν.

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Το Σαιντ-Ετιέν και το πανεπιστήμιο Jean Monnet

 

saint-etienn2Εκτός από το πανεπιστήμιο Jean Monnet, και άλλα ανώτατα ιδρύματα έχουν την έδρα τους στο Σαιντ-Ετιέν. Παραδείγματος χάρη, η Ecole nationale des mines του Σαιντ-Ετιέν (πολυτεχνική σχολή), η εθνική σχολή μηχανικών του Σαιντ-Ετιέν, το ανώτατο ινστιτούτο προχωρημένων τεχνικών του Σαιντ-Ετιέν, η εθνική ανώτατη σχολή αρχιτεκτονικής του Σαιντ-Ετιέν, η εθνική ανώτατη σχολή κοινωνικής ασφάλισης, η ανώτατη σχολή των τεχνών και του design, το πανεπιστημιακό ινστιτούτο τεχνολογιών, η ανώτατη σχολή εμπορίου, το ινστιτούτο οπτικής Graduate School, το ινστιτούτο κατάρτισης των δασκάλων, το πανεπιστημιακό πολυτεχνικό ινστιτούτο, …

 

Όσο για την έρευνα, το Σαιντ-Ετιέν έχει δημιουργήσει θεματικούς πόλους ανταγωνιστικότητας, για να ενισχύσει ορισμένους επιστημονικούς τομείς. Έτσι υπάρχουν ο πόλος των ιατρικών τεχνολογιών, ο πόλος “οπτική και όραση” που συγκεντρώνει την θεμελιώδη και τεχνολογική έρευνα καθώς και την βιομηχανική παραγωγή, ο πόλος ViaMéca  για την αεροναυπηγική και τα κινούμενα οχήματα, ο πόλος Sporaltec για τους κλάδους της μηχανικής, του υφάσματος και τις βιομηχανίες αθλητικού και ιατρικού εξοπλισμού. Αυτοί οι επιστημονικοί πόλοι συμπληρώνονται από έναν πόλο επικεντρωμένο στο design.

 

 

 

Η πόλη Σαιντ-Ετιέν

 

Πόλη της κεντρικής Γαλλίας, το Σαιντ-Ετιέν βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λυών. Με πληθυσμό 170.000 κατοίκους είναι η 14η πόλη της Γαλλίας. Το Σαιντ-Ετιέν έχει παράδοση στην κατασκευή όπλων, ενώ ήταν και σημαντικό κέντρο εξόρυξης άνθρακα. Τα τελευταία χρόνια, το Σαιντ-Ετιέν προσπαθεί να αλλάξει ταυτότητα και να στραφεί προς την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Από το 2010, ανήκει στο δίκτυο των δημιουργικών πόλεων της UNESCO. Οι ποδοσφαιρόφιλοι θα γνωρίζουν σίγουρα τους πράσινους της A.S. Saint-Etienne. Από το 1990, η πόλη έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη της Πάτρας.