Ιατρική στη Γαλλία – Μονπελιέ

ZΗ μεγάλου κύρους ιατρική σχολή του Μονπελιέ στη Γαλλία (που κατατάσσεται στις 100 καλύτερες Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο), ιδρύθηκε πιθανώς από αποφοίτους των ισπανικών ιατρικών σχολών, σε κάθε περίπτωση πάντως είναι βέβαιο ότι ήδη το 1137 υπήρχαν εξαιρετικοί ιατροί στη σχολή του Μονπελιέ στη Γαλλία. Πρόκειται για την αρχαιότερη ιατρική σχολή της ανθρωπότητας που λειτουργεί μέχρι σήμερα και εκτιμάται ότι οφείλει την επιτυχία της σε μία πολιτική των τοπικών Γάλλων αρχόντων Guilhem, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε ιατρός με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορούσε να διδάξει εκεί, χωρίς καθορισμένο όριο στον αριθμό των διδασκόντων, τα μαθήματα πολλαπλασιάσθηκαν, παρέχοντας έτσι μία μεγάλη επιλογή διδασκόντων και ειδικοτήτων από ιατρούς που έρχονταν από ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ιατρική σχολή του Μονπελιέ στη Γαλλία

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων σε Λύκειο και Πανελλήνιες, οι πιστοποιήσεις γλώσσας(C2), το Profil και το τεκμηριωμένο Personal Statement του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος προετοιμασίας.

Δίδακτρα

Η ιατρική Σχολή του Μονπελιέ  δεν έχει δίδακτρα.

Κόστος Ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 1.000 – 1.200  ευρώ ανά μήνα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

 

  • Aix-Marseille University
  • University of Angers
  • University of Antilles-Guyane
  • Victor Segalen Bordeaux 2 University
  • University of Burgundy
  • University of Western Brittany
  • University of Caen Lower Normandy
  • University of Auvergne (Clermont-Ferrand I)
  • University of Franche-Comté
  • Joseph Fourier University (Grenoble I)
  • Université Lille Nord de France – Campus Lille II
  • University of Limoges
  • Claude Bernard University Lyon 1, two UFR of Medicine: Lyon Est and Lyon Sud
  • Jean Monnet University (Saint-Étienne)
  • University of Montpellier 1
  • Henri Poincaré University (Nancy I)
  • University of Nantes
  • University of Nice Sophia Antipolis
  • University of New Caledonia – only the first year
  • Paris Descartes University (Paris 5)
  • Pierre and Marie Curie University (Paris 6)
  • Paris Diderot University (Paris 7)
  • Paris-Sud 11 University
  • Paris 12 Val de Marne University
  • Paris 13 University (Paris North)
  • University of Picardy-Jules Verne (Amiens)
  • University of Poitiers
  • University of Reims Champagne-Ardenne
  • University of Rennes 1
  • University of Rouen
  • University of Strasbourg
  • Paul Sabatier University (Toulouse III), two UFR – Purpan and Rangueil
  • François Rabelais University (Tours)
  • Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines University

 

Ιατρική σχολή του Μονπελιέ στη Γαλλία 

 Η ιατρική σχολή του Μονπελιέ έγινε γνωστή τον 14ο αιώνα επειδή υποστήριξε ότι ο «μαύρος θάνατος» οφειλόταν σε ένα «μίασμα» που εισερχόταν από τους πόρους του δέρματος, επικαλούμενη θεωρίες του Γαληνού. Οι γιατροί που είχαν σπουδάσει στο Μονπελιέ ήταν εναντίον των λουτρών, επειδή υπεστήριζαν ότι το μπάνιο άνοιγε τους πόρους του σώματος, καθιστώντας τον λουόμενο πιο ευάλωτο στην ασθένεια. Το 1529, ο νεαρός Νοστράδαμος εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ για να εκπονήσει ένα διδακτορικό στην ιατρική. Δύο άλλοι διάσημοι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής υπήρξαν ο Φρανσουά Ραμπελαί (του οποίου το πορτρέτο κρέμεται ανάμεσα σε αυτά των παλαιών καθηγητών) και ο Αδαμάντιος Κοραής. Ο Αδαμάντιος Κοραής, γράφτηκε στην Ιατρική του Μονπελιέ το 1782. Το 1787, υπέβαλλε τη διατριβή του «Medicus Hippocraticus», με την οποία αναγορεύεται διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ.

Ο Βοτανικός Κήπος του Μονπελιέ (Jardin des plantes de Montpellier) ανήκε στην ιατρική σχολή και είναι ο παλαιότερος της Γαλλίας, καθώς ιδρύθηκε το 1593. Στην ίδια σχολή πρωτοεμφανίσθηκε η βιολογική θεωρία του βιταλισμού, διατυπωμένη από τον Π. Μπαρτέζ (1734–1806). Αντίθετα από το υπόλοιπο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή δεν διέκοψε τη λειτουργία της κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Μάλιστα το 1795 η μονή των Βενεδικτίνων που είχε μετατραπεί σε ανάκτορο του επισκόπου, δόθηκε για τη στέγαση της σχολής.

AΟι σπουδές στο Μονπελιέ ήταν οργανωμένες σύμφωνα με πρόγραμμα που καθιερώθηκε αργότερα (1309) με παπική βούλα από τον Κλήμη τον Ε΄. Οργανωτής των σπουδών του Μονπελιέ θεωρείται μάλλον ο Αρνάλντο ντι Βιλλανόβα, που επονομαζόταν Καταλανός, μαθητής, πιθανότατα, του Σαλέρνο. Άλλος αξιόλογος διδάσκαλος του Μονπελιέ ήταν ο Γκυ ντε Αλιάκ (1300-1370). Έμεινε γνωστός, όχι μόνο για τη πολεμική του κατά του Πετράρχη, κηρυγμένου εχθρού των ιατρών και επειδή ήταν ιατρός των Παπών στην Αβινιόν, αλλά κυρίως για το έργο του «Μεγάλη χειρουργική» (γράφτηκε το 1363). Το βιβλίο αυτό, παίρνοντας τα πρωτεία απ’ τη Χειρουργική του Ρουτζέρο ή του Ρολάντο, έγινε για πολλά χρόνια κλασικό διδακτικό και πρακτικό σύγγραμμα, αντιγράφτηκε σε πολλούς κώδικες και διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Η προτομή του Ιπποκράτη, έχει προσφερθεί από το δημαρχείο της Κω, στην  Ιατρική Σχολή του Μονπελιέ στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, όπου βρίσκεται στην αίθουσα τελετών που πραγματοποιείται η ορκωμοσία των τελειόφοιτων της Ιατρικής Σχολής.

Αξιοσημείωτη παρουσία στη Σχολή ήταν η Νίκη Αγνάντη-Γύρα, σημαντική Ιατρός, που αφιέρωσε την ζωή της στην έρευνα για τον καρκίνο. Διετέλεσε   Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2003-06), υπήρξε η  πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια Παθολογοανατομίας, είναι μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Παθολογοανατόμων (Ηνωμένο Βασίλειο). Εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Montpellier της Γαλλίας, όπου φοίτησε δύο Ακαδημαϊκά έτη. 

Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία

 Γνωριμία με το Πανεπιστήμιο

Εμφανιζόμενο γύρω στο έτος 980, το Μονπελιέ είναι  ταυτόχρονα ένα μέρος συνάντησης και ανταλλαγής μεταξύ χριστιανικών, εβραϊκών και μουσουλμανικών πολιτισμών. Η  πανεπιστημιακή  κλίση της πόλης επιβεβαιώνεται στον ιατρικό τομέα το 1180 με την άδεια να ασκείται  το επάγγελμα αλλά  και να διδάσκεται  η ιατρική. Και έναν αιώνα αργότερα, η ιατρική εκπαίδευση αναγνωρίζεται από την Εκκλησία, καθιστώντας τη Σχολή του Μονπελιέ  ως την παλαιότερη σε  άσκηση σχολή της ιατρικής στον Δυτικό κόσμο.

Το 1289, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ δημιουργήθηκε επίσημα από τον Quia Sapientia  πάπα Νικόλαο IV. Φέροντας το όνομα  Studium  Generale , συγκεντρώνει από εκείνη την εποχή τη διδασκαλία της ιατρικής, της νομικής, της λογοτεχνίας και της θεολογίας.

IATΌπως όλα τα γαλλικά πανεπιστήμια, ότι του Μονπελιέ έχει καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Αυτό δεν εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς της ιατρικής να διδάσκουν σε μια ημιπαράνομη κατάσταση. Αλλά η ανάγκη για δομημένη  εκπαίδευση εμφανίζεται το Δεκέμβρη του 1794. Η τότε Σύμβαση ιδρύει τρεις Σχολές Υγείας, μια στο Παρίσι, μια στο Στρασβούργο και τέλος μια στο Μονπελιέ.

Είναι τότε που η Ιατρική Σχολή εγκαθίσταται  στους χώρους της πρώην επισκοπής, όπου και  παραμένει ως σήμερα. Το 1803, η εμφάνιση του Τμήματος Φαρμακευτικής ολοκληρώνει την επιστημονική εκπαίδευση στο Μονπελιέ. Όσο για τη Νομική Σχολή, θα ξεχαστεί το 1808 και θα επανέλθει σε λειτουργία το 1878.

Το επιστημονικό τοπίο αλλάζει από Μονπελιέ στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα με τη δημιουργία της Σχολής Θετικών Επιστημών το 1809. Τότε είναι που της παρέχονται  αριστοτεχνικά επτά πανεπιστημιακές έδρες: ανώτερα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική, τη χημεία, τη ζωολογία, τη βοτανική και ορυκτολογία.

Γενικώς, όπως και όλα τα επαρχιακά πανεπιστήμια της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ έπαυσε να λειτουργεί μετά την επικράτηση της Γαλλικής Επανάστασης, το 1793. Οι σχολές των φυσικών επιστημών και η φιλοσοφική επανιδρύθηκαν το 1810. Μετά από τη φοιτητική εξέγερση και τις ταραχές του «Μάη του ’68», το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ αναδιοργανώθηκε το 1969 και ο νόμος Faure (12 Νοεμβρίου 1968) δημιουργεί τρία νέα πανεπιστήμια:

  • Πανεπιστήμιο Montpellier I,
  • Πανεπιστήμιο Montpellier II,
  • Πανεπιστήμιο του Montpellier III Paul Valery.

Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ I  (958 μέλη Δ.Ε.Π., 21.200 φοιτητές) διατηρεί τον γενικό του χαρακτήρα. Το Μονπελιέ  II  (2564 μέλη Δ.Ε.Π., 16.200 φοιτητές) επικεντρώνεται στις φυσικές επιστήμες και στην τεχνολογία, ενώ το «Πωλ Βαλερύ» (627 μέλη Δ.Ε.Π., 18.400 φοιτητές), που ονομάσθηκε έτσι από τον ποιητή και στοχαστή Πωλ Βαλερύ, διδάσκει κυρίως τις τέχνες, τις φιλολογίες και τις κοινωνικές επιστήμες.

 Τον Ιανουάριο του 2015, η συγχώνευση του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ 1 και 2 Μονπελιέ ανακοινώνει την εμφάνιση του νέου Πανεπιστημίου του Μονπελιέ. Ωστόσο, το 2015 δεν προβλέπεται ως  το έτος γέννησής του. Διότι τις ρίζες του όσων αφορά την ιστορία της πόλης του και την περιοχή, το Πανεπιστήμιο του Montpellier είναι πρακτικά ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Με 17 στοιχεία επαγγελματικής κατάρτισης, 72 ερευνητικές μονάδες και πάνω από 40 000 φοιτητές, έγινε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην περιοχή Languedoc-Roussillon και το 6ο  της Γαλλίας.

Το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ έχει δημιουργηθεί από και προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του και έχει μεγάλη αυτονομία στη λειτουργία του. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η βαθιά κυριαρχία της ιατρικής και, όλο και περισσότερο, ο  τομέας της νομικής.

 

Η πόλη του Μονπελιέ στη Γαλλία

Η πόλη του Μονπελιέ είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας με πληθυσμό 270.000 κατοίκων και μητροπολιτική περιοχή 600.000 κατοίκων και ευρίσκεται σε στρατηγική θέση σε οδικό άξονα που συνδέει την Γαλλία, με την Ισπανία στα δυτικά, με την Ιταλία στα ανατολικά, γειτονεύοντας με τις πόλεις, Μπεζιέ και Νιμ, ευρισκόμενη στις ακτές της Μεσογείας (νότια ακτή της Γαλλίας στη Μεσόγειο).

Το Montpelier στη Γαλλία, είναι μία πόλη με μεσαιωνική ιστορία, ιστορικό κέντρο, φοιτητική ατμόσφαιρα, κομψή, ελκυστική, πανέμορφη, με πλατείες γεμάτες εντυπωσιακά κτίρια, με πανέμορφο πάρκο σε ύψωμα παρέχοντας θέα της πόλης από ψηλά, εντυπωσιακό Μουσείο, τη νέα γειτονιά Antigone με έντονη την αρχαιοελληνική παρουσία, στα ονόματα δρόμων και στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, τον πανέμορφο ποταμό Lez, το ζωολογικό πάρκο Henri de Lunaret, το πάρκο διασκέδασης Odysseum.

Το Μονπελιέ από τον 19ο αιώνα υπήρξε βιομηχανική πόλη, η οποία βιομηχανία σήμερα έχει μετατραπεί σε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.