Ιατρική στη Γαλλία – ΚΑΝ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ,ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝ (CAEN I)

Caen Σπουδές Ιατρικής στη Γαλλία, στο Καν,με περισσότερους από 4.500 φοιτητές στο τμήμα υγείας που είναι από τα πιο σημαντικά τμήματα του πανεπιστημίου.. Στο πανεπιστήμιο της Καν, οι σχολές φαρμακευτικής και ιατρικής έχουν συγχωνευτεί διοικητικά για να σχηματίσουν το τμήμα υγείας του πανεπιστημίου της Καν. Το τμήμα υγείας στεγάζεται στο κέντρο κατάρτισης και έρευνας για την υγεία (PFRS), με τη σχολή μαιευτικής, τη σχολή ορθοφωνίας και τις σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

 

Στο τμήμα υγείας του πανεπιστημίου της Καν λειτουργεί πιλοτικά το σύστημα alter-PACES. Μέσω αυτού του προγράμματος, γίνονται δεκτοί στο δεύτερο έτος της σχολής ιατρικής, φαρμακευτική ή μαιευτικής, αριστούχοι φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν κάνει την χρονιά PACES αλλά προέρχονται από άλλους προπτυχιακούς κύκλους σπουδών του πανεπιστημίου της Καέν.

 

Με το τμήμα υγείας συνδέονται οι παρακάτω ερευνητικές ομάδες: φυσιοπαθολογία και βιοαπεικόνιση των νευρολογικών διαταραχών (PhIND), γήρανση, παθολογίες, υγεία (COMETE), νευροψυχολογία και απεικόνιση της ανθρώπινης μνήμης (NIΜH), πολυεπιστημονική έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου (ANTICIPE), βιοαπεικόνιση και στρατηγικές θεραπείας των εγκεφαλικών και ογκοματωδών παθολογιών, και μικροπεριβάλλον και αιμοτολογικοί καρκίνοι.

 

Το τμήμα ιατρικής προσσφέρει έναν μεταπτυχιακό κύκλο στον τομέα της δημόσιας υγείας, με δύο κατευθύνσεις: μέθοδοι στην κλινική έρευνα και επιδημιολογία και ηθική στον τομέα της υγείας. Οι φοιτητές ιατρικής που ενδιαφέρονται για την έρευνα μπορούν να παρακολουθήσουν έναν διπλό κύκλο σπουδών: σπουδές ιατρικής και ταυτόχρονα μεταπτυχικές σπουδές. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω μεταπτυχιακά: μικροβιολογία (2 κατευθύνσεις: μικροβιακοί μοριακοί μηχανισμοί ή βιομηχανική μικροβιολογία και βιοτεχνολογία), βιολογία-υγεία (2 κατευθύνσεις: καρκίνος, διαφοροποίηση, γενετική και βιοθεραπεία, μεταγωγή σήματος και λειτουργία σε παθολογικές καταστάσεις), νευροεπιστήμες (2 κατευθύνσεις: μοριακές, κυτταρικές και ενσωματωμένες νευροεπιστήμες και επιστήμες της συμπεριφοράς), βιολογία συστημάτων και φυσιολογία (κατεύθυνση: διαχείρηση του προκλινικού πειράματος), δημόσια υγεία και επιστήμες του φάρμακου (κατεύθυνση drug design).

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στη Γαλλία, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Καν.

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Το πανεπιστήμιο της Καν

 

caenn 1

Το πανεπιστήμιο της Καν συγκεντρώνει όλες τις ειδικότητες, τόσο των θετικών επιστημών όσο και των ανθρωπιστηκών. Οι προπτυχιακοί κύκλοι σπουδών είναι οι παρακάτω: οικονομική και κοινωνική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, τέχνες του θεάματος, χημεία, νομική, οικονομικά, ηλεκτρονική, ηλεκτρική ενέργεια και αυτοματισμός, γεωγραφία και χωροδιάταξη, διαχείρηση, ιστορία, ανθρωπιστικές επιστήμες, πληροφορική, εφαρμοσμένες ξένες γλώσσες, τοπικές και ξένες γλώσσες, φιλολογίες και πολιτισμοί (κατευθύνσεις: γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, σκανδιναβικές γλώσσες, ρώσσικα), φιλολογία, μαθηματικά, μαθηματικά και πληροφορική εφαρμοσμένες στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, μηχανική, φιλοσοφία, φυσική, ψυχολογία, γεωεπιστήμες, επιστήμες της ζωής, βίο- και γέω- επιστήμες, επιστήμες της εκπαίδευσης, γλωσσικές επιστήμες, επιστήμες και τεχνικές για τη φυσική άσκηση και τον αθλητισμό (5 κατευθύνσεις), επιστήμες για την υγεία, και κοινωνιολογία.

 

Από τα άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης, μπορούμε να αναφέρουμε την ανώτατη σχολή τεχνών και media της Καν (ESAM), τη σχολή μάνατζμεντ της Νορμανδίας, τρεις ανώτατες σχολές μηχανικών και την ανώτατη σχολή διδασκαλίας και εκπαίδευσης.

 

Η Καν έχει δυναμική παρουσία και στον ερευνητικό τομέα. Από τις επιστημονικές ομάδες και υποδομές της πόλης αξίζει να αναφέρουμε τον μεγάλο εθνικό επιταχυντή βαρέων ιόντων (GANIL), ερευνητικό κέντρο πυρηνικής φυσικής.

Η πόλη της Καν (Caen)

Πόλη του Γουλιέλμου του κατακτητή, η Καν  είναι πόλη της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία, με 115.000 κατοίκους. Την ονομάζουν συχνά “η πόλη με τα 100 καμπαναριά”. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε σημείο κλειδί της μάχης της Νορμανδίας. Βρίσκεται άλλωστε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από  τη θάλασσα και τις παραλίες της απόβασης. Είναι επίσης κοντά στα παραθαλάσσια θέρετρα του Ντωβίλ και του Καμπούρ. Η Καν θεωρείται από πολλούς η πολιτιστική και πνευματική πρωτεύουσσα της Νορμανδίας.