210.36.47.889 info@studiesineurope.gr

Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης

HEIDELBERG UNIVERSITY UNIVERSITAT HEIDELBERG

 αρχείο λήψηςΤο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης, γνωστό και ως Ruperto Carola, ιδρύθηκε το 1936. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και το 5ο παλαιότερο στην ευρύτερη, κεντρική Ευρώπη.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο αποτελείται από 12 Σχολές και προσφέρει προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σε περισσότερες από 100 ειδικότητες.

Κάθε χρόνο ολοκληρώνονται με επιτυχία 1.000 διδακτορικά, με περισσότερους από το 1/3 των διδακτορικών φοιτητών να είναι αριστούχοι που προέρχονται από το εξωτερικό.

Το φοιτητικό σώμα αριθμεί 28.000 φοιτητές, με το 20% από αυτούς, να προέρχονται από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Πανεπιστήμιο που μέσα από το καταστατικό και την δράση υπερασπίζεται «το ζωντανό πνεύμα της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης και των Ανθρώπινων αξιών».

Υπάρχουν 4.196 διδάσκοντες πλήρους απασχόλησης, 476 καθηγητές (εξαιρουμένων των επισκεπτών καθηγητών), 673 μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από άλλες χώρες, 500 διεθνείς μελετητές ως επισκέπτες, 5188 διεθνείς φοιτητές, 1467 φοιτητές από διεθνείς ανταλλαγές, 3.105 ακολουθούν διδακτορικές σπουδές, 1.004 διεθνείς υποψήφιοι διδάκτορες και απένειμε 994 PhD.

Διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης με ανεξάρτητα ερευνητικά ιδρύματα μέσα και  γύρω από την Χαϊδελβέργη.

 Ενδεικτικά καταγράφουμε:

 • Ινστιτούτο Max Planck για την ιατρική Έρευνα
 • Ινστιτούτο Max Planck για την πυρηνική Φυσική
 • Ινστιτούτο Max Planck για:
 • Την Αστρονομία
 • Το Διεθνές Δίκαιο
 • Κέντρο Ερευνών Καρλσρούης
 • Ακαδημία Χαϊδελβέργης
 • Κέντρο Έρευνας Βαρέων Ιόντων
 • Γερμανικό Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου
 • Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας
 • Κολλέγιο Εβραϊκών Σπουδών.

Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα ιστορικά επιστημονικά επιτεύγματα των ανθρώπων του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης:

 XAIDEMBERGHΕφεύρεση της φασματοσκοπίας, τον προσδιορισμό και την απομόνωση της νικοτίνης ως το κύριο φαρμακολογικά δραστικό συστατικό του καπνού, την ανακάλυψη της διαδικασίας –Plastination- για την διατήρηση των ιστών του σώματος, την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων, την –πρόσφατη- νέα στρατηγική για εμβολιασμό εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου, τον καυστήρα Bunsen, την ανακάλυψη των χημικών στοιχείων καισίου και ρουδρουδιβίου, τον εντοπισμό του απόλυτου σημείου βρασμού, κ.ά.

Η σύγχρονη επιστημονική ψυχιατρική, η ψυχοφαρμακολογία, η ψυχιατρική γενετική, η Φυσική Περιβάλλοντος και η Κοινωνιολογία εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης ως σύγχρονοι επιστημονικοί κλάδοι.

Σχεδόν 800 πλανήτες νάνοι, το Νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής και η επιστροφή του κομήτη του Χάλευ (Halley), τεκμηριώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης (Ινστιτούτο Αστρονομίας).

Σήμερα το Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης δίνει έμφαση στην Ιατρική και τις Φυσικές Επιστήμες, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση στις ανθρωπιστικές και στις κοινωνικές επιστήμες.

Παρά την ολική κλοπή της σπουδαίας Βιβλιοθήκης το 1622, σήμερα αυτή προβάλλει πληρέστερες περιλαμβάνοντας στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και στις αποκεντρωμένες βιβλιοθήκες Σχολών και Ινστιτούτων: 6,7 εκατομμύρια έντυπα βιβλία, 500.000 άλλα μέσα (μικροφίλμ, βιντεοκασέτες κλπ), 10.732 επιστημονικά περιοδικά, 6.600 χειρόγραφα (κυρίως το Codey Manesse), 1.800 παλαίτυπα, 110.500 αυτόγραφα, τεράστια συλλογή από παλαιούς χάρτες, πίνακες ζωγραφικής, , φωτογραφίες και 83 αποκεντρωμένες βιβλιοθήκες με 3.500.000 έντυπα βιβλία.

Οι ενεργοί χρήστες της Βιβλιοθήκης το 2005 ήταν 34.500 με 1.400.000 βιβλία το έτος. Πολλοί πρωτοπόροι σε ακαδημαϊκούς κλάδους (ιατροί, φιλόσοφοι, ποιητές, φυσικοί και κοινωνικοί  επιστήμονες) υπήρξαν απόφοιτοι ή καθηγητές του Πανεπιστημίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε 56 Νομπελίστες (9 από τους οποίους παρέλαβαν το βραβείο ως καθηγητές του Πανεπιστημίου), 18 με την βράβευση Leibniz και 2 Όσκαρ, αλλά και υπουργοί της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, πρωθυπουργοί των Κρατιδίων, 5 Καγκελάριοι, 7 πρωθυπουργοί Ευρωπαϊκών Κρατών, θρησκευτικοί ηγέτες (Πάπας Πίος Β, καρδινάλιοι, επίσκοποι), πρόεδρο Διεθνούς Δικαστηρίου, 2 προέδρους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και προέδρους κορυφαίων επιχειρήσεων (ABB, ASTOR, BASF, BDA, DAIMLER, Deutsche Bank, EADS, KRUPP, SIEMENS, THYSSEN).

Στον τομέα των τεχνών έχει αναδείξει τον συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν, τον  φιλόσοφο Λούντβιχ Φόιερμπαχ, Έντμουντ Μοντγκόμερι, τον ποιητή Γιόζεφ Αιχεντορφ, τους συγγραφείς Kriedrich, Hebbe, Gottfrier Kelle, τον Jean Paul, τον Καρλ Σπίτελερ, τον  πατέρα της Φυσικής Χημείας Willard Gibbs, τον πατέρα της Αμερικανικής Ανθρωπολογίας, Franz Boas, τον χημικό πατέρα του Περιοδικού Πίνακα Στοιχείων Ντιμίτρι Μεντελέγιεφ, τον εφευρέτη της αρχής των δικύκλων Καρλ Ντράις, τον Alfred Wegener που ανακάλυψε την ηπειρωτική κλίση, τους φιλοσόφους George Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Jaspers, τον Hans George Gadamer, τον Γιούργκεν Χάμπερμας, όπως και τους πρωτοποριακούς επιστήμονες Herman Von Helmholtz, Roberd Wilhelm Bunsen, Gustav Robert Kirhhoff, τον Max Weber πατέρα της σύγχρονης κοινωνιολογίας, τον πατέρα της θεωρίας του Big Bang και εκατοντάδες άλλους διακεκριμένους επιστήμονες.

 

ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ

Σε εθνικό επίπεδο έχει κερδίσει τα βραβεία αριστείας το 2007 και το 2012 ανάμεσα στα Γερμανικά Πανεπιστήμια.

Βαθμολογήθηκε 1ο στη Γερμανία, 4ο στην Ευρώπη, 13ο στον κόσμο με βάση τον αριθμό νομπελούχων καθηγητών (που είναι συνδεδεμένοι με το Πανεπιστήμιο την στιγμή της βράβευσης τους).

Οι New York Times το κατέταξαν στην 12η θέση παγκόσμια με βάση την ποιότητα της απασχόλησης των απόφοιτων του, το QS World University Bankings το κατατάσσουν 50ο στον κόσμο, 14ο στην Ευρώπη, 1ο στη Γερμανία, 29ο παγκόσμια στην Ιατρική και τις βιοεπιστήμες, 36ο στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, 39ο στις φυσικές επιστήμες, 144ο στις κοινωνικές επιστήμες, 214ο στην Μηχανική.

Η κατάταξη της Σαγκάης το κατατάσσει 49ο στον κόσμο, 12ο στην Ευρώπη, 1ο σε εθνικό επίπεδο, η Times Higher Education Banking 68o στον κόσμο, 17ο στην Ευρώπη, 2ο στην Γερμανία.

Σύμφωνα, με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τους δείκτες επιστήμης και τεχνολογίας, της Ευρωπαϊκής κατατάσσεται 9ο στην Ευρώπη και 4ο σε εθνικό επίπεδο.

Το Γερμανικό Κέντρο για την ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης το κατατάσσει στην Ευρωπαϊκή Αριστεία» στην Βιολογία, την Χημεία, τα Μαθηματικά, την Φυσική, την Ψυχολογία.

Οι Times του Λονδίνου το αναφέρουν ως «το παλαιότερο και πιο επιφανές στη χώρα του Λούθηρου και του Αϊνστάιν» και ως «το κόσμημα της γερμανικής μάθησης».

Το Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης είναι κορυφαίο ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων, (COIMRA Group) και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), συμμετέχει σε 7 ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών ερευνητών και φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης διατηρεί ενεργές ειδικές συμφωνίες συνεργασίας με 58 πανεπιστήμια από Αφρική, Αμερική, Ασία, Αυστραλία και Ρωσική Ομοσπονδία.

Ερευνητικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες έχει συνάψει με 236 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.