Στο Πανεπιστήμιο της Padova, μαθήματα Ιατρικής παραδίδοντας από το 1222, έχοντας διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αναγνώριση και θεραπεία ασθενειών και παθήσεων όσο αφορά στις εσωτερικές λειτουργίες του σώματος.

Το περίφημο ανατομικό αμφιθέατρο (Anatomical Theatre) από το 1595 προσελκύει επιστήμονες και ανθρώπους των τεχνών που μελετούν το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια δημοσίων ανατόμων με προεξέχοντα τον διάσημο ανατόμο Ανδρέα Βεσάλιο.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα με το School of Medicine, που πλέον παρέχει και αγγλόφωνο πρόγραμμα, με 103 μέλη ΔΕΠ, 60 καθηγητές, 445 διδακτορικούς φοιτητές, παρέχει Ιατρική εκπαίδευση σε υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά πρότυπα.

Προϋποθέσεις εισαγωγής για ιατρική στην Ιταλία

στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα,  Αγγλόφωνο τμήμα

Για την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή της Πάντοβα στην Ιταλία στο αγγλόφωνο πρόγραμμα, οι υποψήφιοι αξιολογούνται μέσω γραπτού τεστ-διεθνούς πιστοποίησης (IMAT). Τεστ γραπτό διάρκειας 100 λεπτών που αφορά έλεγχο κατανόησης σε βάθος, εξοικείωσης και αφομοίωσης γνώσεων σε: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία (φυσικά στην Αγγλική γλώσσα), με βασικό στοιχείο την άνεση και ταχύτητα ανταπόκρισης στα ζητούμενα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ 

Εισαγωγικές Εξετάσεις στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία καθιερώθηκαν το 2011 και είναι βασισμένες στη συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Cambridge Assessment, που ανάμεσα στις άλλες υπηρεσίες που παρέχει, παρέχει και υπηρεσίες “Admission Testing Service”.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις (Admission Test for the Degree Course in Medicine and Surgery)στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία είναι βασισμένες στις μεθοδολογικές εξετάσεις του ανωτέρου Οργανισμού (BMAT, IMAT,STEP, TSA, CAT, HAT, MAT, MLAT, OLAT, PAT και O.E.T.) και απαιτεί ειδική προετοιμασία, τόσο στη γνωσιακή κατεύθυνση και στην τεχνική επίτευξης αποτελεσμάτων όσο και στην ύπαρξη ειδικού Εκπαιδευτικού Υλικού, κατάλληλου και υποστηρικτικού(key papers), που αναπτύσσει την τεχνική και την μεθοδολογία υψηλών αποτελεσμάτων από τους υποψηφίους.

 

Γενική Περιγραφή Συστήματος

Το περιεχόμενο των εξετάσεων για τα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία δομείται σε 2  επίπεδα –sections ( section 1 και section 2,3,4) ως εξής:

Α) Section 1

General Knowledge (10 ερωτήσεις)

Logical Reasoning (Critical Thinking and Problem Solving)  (10 ερωτήσεις)

Β) Section 2,3,4

Science- based sections, covering:

-Biology (15 ερωτήσεις)

-Chemistry (15 ερωτήσεις)

-Physics and Mathematics (10 ερωτήσεις)

Διευκρινίσεις

Όλες οι ερωτήσεις –συνολικά 60- (πολλαπλής επιλογής ) έχουν 5 επιλογές- απαντήσεις με τη μία να είναι ορθή.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι 100 λεπτά.

Με 1.5 μονάδα βαθμολογείται κάθε ορθή απάντηση.

Με -0.4 μονάδες βαθμολογείται (αρνητικά) κάθε λάθος απάντηση.

Με 0 μονάδες βαθμολογείται κάθε ερώτηση που δεν απαντάται.

Ως άριστα είναι οι 90 μονάδες και ελάχιστο οι 20 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση για να ενταχθεί κανείς στην Λίστα κατάταξης πρέπει να έχει βαθμολογία τουλάχιστον 20 μονάδες.

Μεθοδολογίες Συστημάτων Ερωτήσεων στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία

Στις ερωτήσεις General Knowledge περιλαμβάνονται: Range of Cultural topics που ενέχουν aspects of literally, historical, philosophical social and political culture.

Στις ερωτήσεις Logical Reasoning στην κατηγορία Critical Thinking περιλαμβάνονται: Summarizing the Main Conclusion, Drawing a Conclusion, Identifying an Assumption, Assessing the Impact of Additional Evidence, Detecting Reasoning Errors)

Στις ερωτήσεις Logical Reasoning στην κατηγορία Problem Solving περιλαμβάνονται: Relevant Selection, Finding Procedures, Identifying Similarity.

Οι γενικές κατευθύνσεις των εξετάσεων βασίζονται σε: Numerical- Verbal- Diagrammatic- Situation-Nonverbal.

 

Αναλαμβάνουμε το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών για αιτήσεις-φακέλους και την προετοιμασία των υποψηφίων φοιτητών Ιατρικής στην Ιταλία,, σύμφωνα με το profile κάθε υποψηφίου, διασφαλίζοντας την αριστοποίηση των επιδόσεων.

 

Δίδακτρα στο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της Πάντοβα  στην Ιταλία

Τα δίδακτρα στο Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα  στην Ιταλία κυμαίνονται από 2.400 έως 4.700 ευρώ ανά έτος ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.

 

Κόστος ζωής στην Πάντοβα – Ιταλία

Ιατρική στην Πάντοβα , στην Ιταλία, όπου το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 700 – 1.200 ευρώ (ενοίκιο, διατροφή, καθημερινά έξοδα).

Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία

Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα(Universita degli Studi de Padova- UNIDD) στην Ιταλία ιδρύθηκε το 1222 από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μπολώνια ως ανάγκη ανεύρεσης ακαδημαϊκής ελευθερίας (Liberta scholastica), με πρώτα μαθήματα σε αστρονομία, δίκαιο, διαλεκτική, φιλοσοφία, θεολογία, ρητορική και ιατρική. Ανήκει στα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Ιταλίας με 65.000 φοιτητές (20.000 μεταπτυχιακοί), 2.200 ακαδημαϊκό προσωπικό και το 2018 ανακηρύχθηκε από το ARWVτο καλύτερο Ιταλικό Πανεπιστήμιο, στα 120 καλύτερα στον κόσμο και 48ο στην Ευρώπη σύμφωνα με την κατάταξη CWVR.

Είναι το Πανεπιστήμιο του Νικολάου Κοπέρνικου, του William Harvey, του Καποδίστρια, του Μαυροκορδάτου, του Γαλιλαίου, του Massimo Marchiori.

Η δομή του συγκροτείται σε 8 Schools ως εξής:

 • School of Medicine
 • School of Agriculture Sciences and Veterinary Medicine
 • School of Psychology
 • School of Science
 • School of Human and Social Sciences and Cultural Heritage
 • School of Economics and Political Science
 • Law School

Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα είναι το δεύτερο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας και το 5ο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο Παγκοσμίως.

ΠΑΝΤΟΒΑ: Η ΠΟΛΗ

Η Πάντοβα (ιταλικά Padova) είναι μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας και ανήκει στην επαρχία της Πάντοβας, αποτελώντας οικονομικό και επικοινωνιακό κέντρο της περιοχής με πληθυσμό 220.000 κατοίκων.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Πάντοβα διεκδικεί τον τίτλο της αρχαιότερης πόλης της Β. Ιταλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ιδρύθηκε το 1183 π.Χ. από τον πρίγκιπα της Τροίας Αντήνορα (το 1274 η πέτρινη σαρκοφάγος που ξεθάφτηκε διακηρύχθηκε ότι ήταν τα λείψανα του Αντήνορα).

Κατοικήθηκε στη συνέχεια από τους Βενετούς της Αδριατικής, φημιζόμενη για τις εξαιρετικές ράτσες αλόγων και το μαλλί των προβάτων. Πολέμησε τους Ρωμαίους στις Κάννες γιατί διέθετε για την τότε εποχή ισχυρότερο στρατό.

Κατακτήθηκε από τους Ούννους του Αττίλα, τους Γότθους, τους Βυζαντινούς, τους Λομβαρδούς, τους Φράγκους και την επισκοπική κυριαρχία, την Ενετική και Αυστριακή διοίκηση, μέχρι την προσάρτηση στο Βασίλειο της Ιταλίας, το 1866.

Στις επόμενες δεκαετίες από την προσάρτηση ήκμασε τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, αναπτύσσοντας τη βιομηχανία της, με σημαντική αγροτική αγορά και διαθέτοντας ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό και τεχνολογικό κέντρο το Πανεπιστήμιό της.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η βιομηχανία της αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο, αποτελώντας τη βάση της ανάπτυξής της μεταπολεμικά.

Η ανάπτυξη της Πάντοβα έγινε έξω από το ιστορικό της κέντρο, αυξάνοντας τον πληθυσμό της, πάρα τις ανεξέλεγκτες εργατικές και κοινωνικές συγκρούσεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους παρτιζάνους και τα στρατεύματα της Ν. Ζηλανδίας στις 28 Απριλίου το 1945.

Ένα μικρό πολεμικό νεκροταφείο της Κοινοπολιτείας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, για να θυμίζει τη θυσία της.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΑΝΤΟΒΑΣ

Η Πάντοβα διαθέτει αξιοθέατα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν:

 • Το Παρεκκλήσι των Σκροβένι (Capella degli Scrovergni) που στεγάζει ένα σπουδαίο κύκλο τοιχογραφιών του Τζιότο, που διηγείται τη ζωή της Παναγίας, ονομαζόμενο και Παρεκκλήσι της Αρένας.
 • Το Palazzo della Ragione με αίθουσα στον πάνω όροφο, ορθογώνια, μήκους 815μ. , πλάτους 27μ. και ύψους 24μ., με τοίχους καλυπτόμενους από αλληγορικές τοιχογραφίες, με τη μεγαλύτερη οροφή που δεν υποστηρίζεται από κίονες.
 • Η ωραία περίστυλη στοά ονόματι Gran Guardia στην Πιάτσα Ντέι Σινιόρι και σε κοντινή απόσταση το Palazzo del Capitanato, κατοικία των Βενετσιάνων κυβερνητών, με τον ανακαινισμένο το 1552 με σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου Καθεδρικό Ναό και το κοντινό του Βαπτιστήριο.
 • Η διασημότερη από τις εκκλησίες της Πάντοβας είναι η Basilica di Santi Antonio da Padova, που σχεδιάσθηκε από τον Νικόλα Πιζάνο, επιστεγαζόμενη από επτά τρούλους με τους δύο να είναι πυραμιδοειδείς καθώς και τέσσερις ωραίες σκήτες.
 • Ο μεγαλόπρεπος έφιππος ανδριάντας, έργο του Ντονατέλλο, του Βενετσιάνικου στρατηγού Γκαταμελάτα, στην πλατεία μπροστά από την Basilica di Sant Antonio da Padova.
 • Το Προσευχητήριο του Αγίου Γεωργίου κοντά στον ανδριάντα του Γκαταμελάτα με τοιχογραφίες του Αλτικιέρο και η Scuola di S. Antonio με τοιχογραφίες του Τιτσιάνο.
 • Το Prato della Valle, ελλειπτική πλατεία των 90 στρεμμάτων που θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά την Πλας ντε Κενκόνς στο Μπορντό.
 • Η Μονή της Αγίας Ιουστίνης (και η παρακείμενη Βασιλική) από τα σπουδαιότερα Μοναστήρια της περιοχής.
 • Η Εκκλησία των Ερεμιτάνι, εκκλησία του Αυγουστίνου του 13ου αιώνα.
 • Η Santa Sofia, πιθανότατα, η αρχαιότερη εκκλησία της Πάντοβα, με την κρύπτη να κατασκευάζεται στα τέλη του 13ου αιώνα.
 • Η Εκκλησία του San Gaetano, με το ασυνήθιστο σχέδιο και τα πολύχρωμα μάρμαρα.
 • Η Συναγωγή της Πάντοβας του 16ου αιώνα, το ιστορικό κέντρο με τα κτίρια του Πανεπιστημίου της Πάντοβας και τα κτίρια του Παλάτσο ντελ Μπο, το Δημαρχείο, ονόματι Παλάτσο Μορόνι, το καφέ Πεντρόκι (διαμάντι ιστορίας και τέχνης) καφέ με ζωή 2 αιώνων και τέλος το κέντρο της πόλης που περιβάλλεται από τείχη μήκους 11 χλμ. , 2 πύλες και ένα κάστρο το Καστέλλο, με την Ρωμαϊκή γέφυρα Πόντε Σαν Λορέντζο, υπόγεια σε μεγάλο βαθμό, μαζί με τις αρχαίες Πόντε Μολίνο, Πόντε Αλτινάτε, Πόντε Κόρβο και Πόντε Σ. Ματτέο.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πάντοβα είναι γνωστή ανά τον κόσμο για το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα που ιδρύθηκε το 1222. Ο κατάλογος των φημισμένων καθηγητών και αποφοίτων είναι μακρύς: Μπέμπο, Σπερόνι, Κοπέρνικου, Γαλιλαίου Γαλιλέι, Ουίλιαμ Χάρβεϋ, Βεσσάλιο, Πιέτρο Μομπονάτσι. Εδώ φοίτησε η πρώτη γυναίκα απόφοιτος Πανεπιστημίου., το 1678, η Έλενα Λουκρέτσια Κορνάρο Πισκόπια.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει το παλαιότερο θέατρο ανατομίας (1594). Η θέση της Πάντοβας στην ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού είναι το ίδιο σημαντική με τη θέση της στην ιστορία της Εκπαίδευσης.

Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας προσέλκυσε πολλούς διακεκριμένους καλλιτέχνες (Τζιότο, Φρα Φίλιππο Λίππι, Ντονατέλλο, Μπαντένια, Ανδρέα Παλλάντιο, Τζιοβάνι Μπατίστα Μπελτσόνι, Αντόνιο Κανόβα.

Εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος, ο Orto Botanica di Padova, ο οποίος φτιάχτηκε το 1545 από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής, με σκοπό την καλλιέργεια σπάνιων βοτάνων για μελέτη και ιατρική έρευνα.

Στην Πάντοβα μπορείτε να απολαύσετε τους λιθόστρωτους δρόμους με αναλλοίωτο μεσαιωνικό χαρακτήρα, τις ατέλειωτες γραφικές πλατείες, τα ιστορικά καλλιτεχνικά στέκια , το σπρίτς (απεριτίφ της πόλης), τους υπέροχους περιπάτους κατά μήκος του καναλιού, στις νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, να γευθείτε τις μοναδικές νοστιμιές της, τα φοιτητικά στέκια και τα μοναδικά καφέ στα στενά δρομάκια γύρω από την Piazza Dell’ Erbe και να κινηθείτε στους χαλαρούς ρυθμούς της πόλης.