Ιατρική στην Ιταλία – Μπολώνια

Ιατρική στην Ιταλία με σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια

Faculty of medicine in university of Bologna Scuola Di Medicina E Chirurgia

 

Ιατρική στην Ιταλία με σπουδές Ιατρικής στην αγγλόφωνη ιατρική σχολή της Μπολώνια, που είναι δεύτερη σε εθνική κατάταξη (μετά την Ιατρική Σχολή του Μιλάνου) και 100η στις 100 καλύτερες Ιατρικές Σχολές στον κόσμο. Η εκπαίδευση στην αγγλόφωνη Ιατρική Σχολή της Μπολώνια στην Ιταλία είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη (Thematic Network on Medical Education in Europe-MEDICINE), τον Σύνδεσμο Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη (Association of Medical Schools in Europe –AMSE), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ιατρική εκπαίδευση (World Federation for Medical Education –WFME) και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές των επαγγελματικών προσόντων (Qualification Framework –Dublin descriptor).

Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια στην Ιταλία έγινε το 1268, υπό τη διοίκηση του πρύτανη των Φυσικών Επιστημών, το 1316 δημιουργείται Κολλέγιο Ιατρικής, με την εισαγωγή της αυτόνομης διδασκαλίας της Ανατομίας με τη χρήση σκύλων, χοίρων και πιθήκων.Το 1405 δομείται σειρά μαθημάτων στην ιατρική σχολή της Μπολώνια στην Ιταλία με την χρήση συγγραμμάτων του Ιπποκράτη, του Γαληνού.

Τον 15ο αιώνα έχουμε στην ιατρική σχολή στην Μπολώνια στην Ιταλία, τον διαχωρισμό του μαθήματος της χειρουργικής, της εγκυμοσύνης, της ανατομίας του εμβρύου και της νευρολογίας.

Η εξέλιξη στον χρόνο κράτησε ζωντανή και ανθούσα την Ιατρική Σχολή της Μπολώνια στην Ιταλία, που σήμερα συνεχίζει αυτή την εξελικτική πορεία, με το αγγλόφωνο πρόγραμμά της.

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην αγγλόφωνη ιατρική σχολή της Μπολώνια στην Ιταλία

Για την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή στην Μπολώνια της Ιταλίας, στο Αγγλόφωνο Τμήμα, οι υποψήφιοι αξιολογούνται μέσω γραπτού τεστ-διεθνούς πιστοποίησης  I.MAT (International Medical Admission Test). Τεστ γραπτό διαρκείας 100 λεπτών και αφορά έλεγχο κατανόησης σε βάθος, εξοικείωσης και αφομοίωσης γνώσεων σε: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία (φυσικά στην Αγγλική γλώσσα), με βασικό στοιχείο την άνεση και ταχύτητα ανταπόκρισης στα ζητούμενα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Αναλαμβάνουμε το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών για αιτήσεις-φακέλους και την προετοιμασία των υποψηφίων φοιτητών Ιατρικής στην Ιταλία,, σύμφωνα με το profile κάθε υποψηφίου, διασφαλίζοντας την αριστοποίηση των επιδόσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα πατήστε ΕΔΩ.

Δίδακτρα ιατρικής σχολής στην Αγγλόφωνη ιατρική σχολή στην Μπολώνια της Ιταλίας  

Τα δίδακτρα στην Ιατρική σχολή της Μπολώνια στην Ιταλία ανάλογα την οικονομική κατάσταση της οικογένειας κυμαίνονται μεταξύ 800-3.900 ευρώ ανά έτος.

Κόστος ζωής στην Μπολώνια της Ιταλίας όπου το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900-1.300 ευρώ (ενοίκιο, διατροφή, καθημερινά έξοδα).

 

Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία

Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία- Αγγλόφωνα προγράμματα

Τα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία, είναι 9 Δημόσια και 1 Ιδιωτικό:

 • Bari University (Universita degli Studi di Bari Aldo Moro)
 • Milan University (Universita degli Studi di Milano)
 • Pavia University (Universita di Pavia)
 • Rome “La Sapienza” University (Sapienza Universita di Roma)
 • Romeo “Tor Vergata” University (Universita degli Studi di Roma “Tor Vergata”)
 • Second University of Naples (Seconda Universita degli Studi di Napoli)
 • University of Naples Federico II (Universita degli Studi di Napoli Federico II)
 • Humanitas University  (Ιδιωτικό)
 • Μilan University ((Universita degli Studi di Milano-Bicocca).
 • Torino University (L’Università Degli Studi di Torino)

 

Εισαγωγικές εξετάσεις στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία καθιερώθηκαν το 2011 και είναι βασισμένες στη συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Cambridge Assessment, που ανάμεσα στις άλλες υπηρεσίες που παρέχει, παρέχει και υπηρεσίες “Admission Testing Service”.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις (Admission Test for the Degree Course in Medicine and Surgery)στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία είναι βασισμένες στις μεθοδολογικές εξετάσεις του ανωτέρου Οργανισμού (BMAT, IMAT,STEP, TSA, CAT, HAT, MAT, MLAT, OLAT, PAT και O.E.T.) και απαιτεί ειδική προετοιμασία, τόσο στη γνωσιακή κατεύθυνση και στην τεχνική επίτευξης αποτελεσμάτων όσο και στην ύπαρξη ειδικού Εκπαιδευτικού Υλικού, κατάλληλου και υποστηρικτικού(key papers), που αναπτύσσει την τεχνική και την μεθοδολογία υψηλών αποτελεσμάτων από τους υποψηφίους.

 

Γενική Περιγραφή Συστήματος

Το περιεχόμενο των εξετάσεων για τα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία δομείται σε 2 επίπεδα –sections ( section 1 και section 2,3,4) ως εξής:

Α) Section 1

General Knowledge (10 ερωτήσεις)

Logical Reasoning (Critical Thinking and Problem Solving)  (10 ερωτήσεις)

Β) Section 2,3,4

Science- based sections, covering:

-Biology (15 ερωτήσεις)

-Chemistry (15 ερωτήσεις)

-Physics and Mathematics (10 ερωτήσεις)

Διευκρινίσεις

 • Όλες οι ερωτήσεις –συνολικά 60- (πολλαπλής επιλογής ) έχουν 5 επιλογές- απαντήσεις με τη μία να είναι ορθή.
 • Η διάρκεια της εξέτασης είναι 100 λεπτά.
 • Με 1.5 μονάδα βαθμολογείται κάθε ορθή απάντηση.
 • Με -0.4 μονάδες βαθμολογείται (αρνητικά) κάθε λάθος απάντηση.
 • Με 0 μονάδες βαθμολογείται κάθε ερώτηση που δεν απαντάται.

Μεθοδολογίες Συστημάτων Ερωτήσεων στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Ιταλία

Στις ερωτήσεις General Knowledge περιλαμβάνονται: Range of Cultural topics που ενέχουν aspects of literally, historical, philosophical social and political culture.

Στις ερωτήσεις Logical Reasoning στην κατηγορία Critical Thinking περιλαμβάνονται: Summarizing the Main Conclusion, Drawing a Conclusion, Identifying an Assumption, Assessing the Impact of Additional Evidence, Detecting Reasoning Errors)

Στις ερωτήσεις Logical Reasoning στην κατηγορία Problem Solving περιλαμβάνονται: Relevant Selection, Finding Procedures, Identifying Similarity.

Οι γενικές κατευθύνσεις των εξετάσεων βασίζονται σε: Numerical- Verbal- Diagrammatic- Situation-Nonverbal.

 

Πανεπιστήμιο της Μπολώνια στην ΙταλίαUniversity of Bologna (UNIBO),Alma Mater Stadiorum-Universita di Bologna

Το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια (UNIBO), ιδρύθηκε το 1088 και είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον κόσμο.Σήμερα το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, με 11 Σχολές που έχουν δομημένα 33 τμήματα, 93 προγράμματα Βασικών Σπουδών (προπτυχιακά), 103 μεταπτυχιακά προγράμματα, 48 διδακτορικά προγράμματα, 41 τμήματα εξειδίκευσης και 71 επαγγελματικά προγράμματα επιπέδου μεταπτυχιακού, αποτελεί το κόσμημα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ιταλία.

Από τα 92 προπτυχιακά προγράμματα, τα 27 παρέχονται στην Αγγλική Γλώσσα.

Οι φοιτητές είναι 84.215 καθιστώντας το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια το πιο δημοφιλές στην Ιταλία.

Τα Campus (στην Μπολώνια, την Τσεζένα, το Φορλί, την Ραββένα και το Ρίμινι) καταλαμβάνουν έκταση 1.056.134τ.μ., με 11.000 προϊόντα έρευνας, 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, 363 ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα, τα περισσότερα, από προγράμματα της Ε.Ε.

Από προγράμματα ανταλλαγών φοιτούν 2.288 διεθνείς φοιτητές και 2.381 ξένοι φοιτητές με περίοδο σπουδών σε άλλες χώρες. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα (Διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό) είναι 5.921 μέλη. Διαθέτει  βιβλιοθήκες 155.000 ηλεκτρονικών βιβλίων, 44.955 online περιοδικών και περισσότερες από 600 βάσεις δεδομένων.

Οι Σχολές του Πανεπιστημίου της Μπολώνια είναι:

Γεωπονίας και Κτηνιατρικής, Οικονομικών Επιστημών-Διοίκησης και Στατιστικής, Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής, Ξένων Γλωσσών-Λογοτεχνίας-Μετάφρασης και Διερμηνείας, Νομικής, Γραμμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιοτεχνολογίας και Αθλητισμού, Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογίας και Επιστημών Αγωγής, Θετικών Επιστημών.

Από το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια αποφοίτησαν ή υπήρξαν και καθηγητές σπουδαίες προσωπικότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κοπέρνικος, Μαρκόνι, Γκαλβάνι, Πάπας Γρηγόριος ο Ε΄, Πετράρχης, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Μικελάντζελο Αντωνιόνι, Τζώρτζιο Αρμάνι, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, Έντσο Φεράρι, Τζάκομο Ματεότι κλπ.

Η πόλη της Μπολόνια- Ιταλία

Η Μπολόνια (Bologna) στην Ιταλία είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Εμίλια-Ρομάνια, με 374.000 κατοίκους και 80.000 φοιτητές που προσδίδουν νεανική ταυτότητα, πλούσια κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Η πόλη αποτελεί σταυροδρόμι σε δίκτυο συγκοινωνιών (οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων).

Η ιταλική πόλη Μπολώνια, δημιουργήθηκε τουλάχιστον 1.000 χρόνια προ Χριστού και ήταν πάντα σημαντικό αστικό κέντρο: με τους Ετρούσκους, τους Ρωμαίους, στον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση κλπ.

Για έναν αιώνα, η πόλη αυτή της Ιταλίας ήταν η 5η σε πληθυσμό Ευρωπαϊκή πόλη. Σπουδαίο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο, με μνημεία, τέχνες και σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα: μεσαιωνικούς πύργους, κτίρια εποχής, ναούς, ιστορικό κέντρο σε ένα ομογενές σύνολο υψηλής σπουδαιότητας.

Στο ταξίδι στον χρόνο η Μπολώνια στην Ιταλία έχει αποκτήσει πολλά παρωνύμια: «Η Μορφωμένη» (La Dotta) είναι μια αναφορά στο Πανεπιστήμιό της, ενώ το «Η Παχιά» (La Grassa) σχετίζεται με την ιδιαίτερα πλούσια κουζίνα της. Τέλος το «Η Κόκκινη» (La Rossa) που αρχικά παρέπεμπε στο χρώμα των στεγών του ιστορικού της κέντρου και στην πορεία συνδέθηκε με την πολιτική κατάσταση στην πόλη (μεγάλη η δύναμη των αριστερών κομμάτων).

Η Μπολώνια της Ιταλίας είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φθάνουν τα 38χλμ. στο ιστορικό κέντρο και την καθιστούν μοναδική στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά San Luca, μήκους 3,5χλμ και με 666 καμάρες. Τα περισσότερα κανάλια-στοές είναι καλυπτόμενα. Μπορείτε, όμως, κάποια να δείτε από το 16-18 της Βία Πιέλα ή από το Café Opera Ε. Τουλιπάνι, με θέα σε στοά-πραγματικό καταρράκτη.

Εκτός από τις στοές υπάρχουν και οι πύργοι, όπως προαναφέραμε. Τον 12ο αιώνα η Μπολώνια στην Ιταλία ήταν μια από τις 5-6 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και ήταν γεμάτη από πανύψηλους πύργους. Υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 180. Οι πύργοι αυτοί χτίζονταν από τις μεγάλες φεουδαρχικές  οικογένειες και αποτελούσαν σύμβολο της δύναμής τους. Σήμερα στο κέντρο της πόλης αυτής της Ιταλίας δεσπόζουν, ο πύργος των Asinelli (ύψους 102μ.) και ο πύργος των Garisenda (49μ.). Ο ψηλότερος γέρνει κατά 2,5 μέτρα και ο μικρότερος κατά 3μ. με την  ιστορία των 2 πύργων να έχει ως εξής:

Οι Asinelli άρχισαν να χτίζουν τον πύργο τους το 1109. Μετά το χτίσιμο του πύργου οι Garisenda αποφάσισαν ότι πρέπει να φτιάξουν ένα ψηλότερο. Αυτό έκανε τους Asinelli να προσθέσουν μερικά μέτρα στον δικό τους, κάθε φορά που πρόσθεταν οι μεν λίγα μέτρα στον πύργο τους, πρόσθεταν και οι δε στον δικό τους.Κάποια στιγμή ο πύργος των Garisenda είχε φθάσει να γέρνει τόσο πολύ που οι αρχές της πόλης, τους υποχρέωσαν να κόψουν την κορυφή του, πριν αυτή καταπέσει στους περαστικούς. Έτσι σήμερα ο πύργος των Garisenda είναι μόνο 49μ., ενώ ο πύργος των Asinelli γέρνει περισσότερο κάθε χρόνο.

Η πόλη της Bologna στην Ιταλία διαθέτει εντυπωσιακά αξιοθέατα: Τις Βασιλικές του Αγίου Στέλιου, του Αγίου Πετρώνιου, του Αγίου Λουκά, τον Καθεδρικό Ναό, την Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, την Πιάτσα Ματζόρε, το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα, την Εθνική Πινακοθήκη, την Βασιλική του Αγίου Δομήνικου, το Μουσείο της Διεθνούς Μουσικής και Βιβλίου, το Παλάτσο Ρε Έντσο, το Παλάτσο Ντ’ Ακούρσιο, τον Ναό του Αγίου Ιακώβου, το Δημοτικό Θέατρο, το Σάντα μαρία Ντέι Σέρβι, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, την Τσερτόζα της Μπολώνια, το Παλάτσο Ντέι Νοτάι, την Δημοτική Βιβλιοθήκη (που δεν έχει μόνο μορφωτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά, κυρίως, για το Αρχιγυμνάσιο Piazza Galvani 1, που είναι ένα θεαματικά σκαλισμένο ξύλινο διδασκαλείο ανατομίας του 1600, γεμάτο εκπαιδευτικά ξυλόγλυπτα της εποχής).

Και μετά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα γευθείτε έναν εσπρέσο ένα ήσυχο γραφικό καφέ, ή ένα θορυβώδες σε πολλά άλλα καφέ σε αυτή την Ιταλική πανέμορφη πόλη.

Μετά φαγητό, από μορταδέλα στον δρόμο της αγοράς ή στο θρυλικό μπακάλικο A.F. Tambuzini για μια γρήγορη μακαρονάδα και μια σαλάτα, ή σε δεκάδες άλλα μικρά ταβερνάκια με τα υπέροχα στολισμένα ψωμάκια, ψάρια, κρέατα, τυριά και γλυκά, αλλά μπορείτε να γευθείτε το μέλλον της ιταλικής γαστρονομίας με σολωμό μαριναρισμένο σε καφέ, φουαγκρά με χουρμά, τσιπούρα ταρ-ταρ με μάνγκο, φουντούκια και τζίντζερ.

Τέλος, στην Μπολώνια της Ιταλίας επισκεφτείτε τα παραδοσιακά παγωτατζίδικα με ουρές αναμονής.

Μπορείτε να κλείσετε την εξόρμησή σας στην πόλη αυτή της Ιταλίας σε κάποια εναλλακτική σκηνή, ή σε κάποια τρέντι πλατεία, ή να συναναστραφείτε στιλάτους Μπολονέζους στο Nu Lonnge Bar.