210.36.47.889 info@studiesineurope.gr

Κροατία

Η Δημοκρατία της Κροατίας είναι χώρα της ΝΑ Ευρώπης που συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρία και Σλοβενία, ανατολικά με την Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, νότια με το Μαυροβούνιο και δυτικά βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα.

Με πληθυσμό 4.300.000 κατοίκων, πρωτεύουσα το Ζάγκρεμπ, κυριότερες πόλεις το Σλίτι, την Ριέκα, το Ντουμπρόβνικ, την Πούλα.

Η Κροατία κατοικήθηκε καθ’ όλη την προϊστορική περίοδο, με απολιθώματα των Νεαντερταλίων να έχουν έρθει στην επιφάνεια χρονολογούμενα από τη μέση Νεολιθική Περίοδο. Η εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου διέτρεξε τις κοιλάδες και τους ποταμούς της βόρειας Κροατίας.

Στα νησιά υπήρξαν οι πρώτες Ελληνικές αποικίες , τον 5ο  μ.Χ. αιώνα εισβάλλουν οι Αβάροι και Κροάτες, με τον εκχριστιανισμό να γίνεται τον 7ο αιώνα και το 9ο μ.Χ. οι Ρωμαίοι την έκαναν έδαφός τους. Οι απειλές από τους Οθωμανούς και την έλευση των Βενετών στην Δαλματία το 1428 (με τον Φερδινάνδο τον Α΄ του οίκου των Αψβούργων να κηρύσσει το ελεύθερο Βασίλειο 910-1102).

Στην Κροατία κατέφθασαν οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί, οι Αυστρο-Ούγγροι και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κροατίας από την Βουλή το 1918, για τον σχηματισμό του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και το 1931 να εντάσσεται στην ενιαία Γιουγκοσλαβία. Ακολουθεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Αντίσταση, η Απελευθέρωση και η Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Ενότητα (Κροατία) της Γιουγκοσλαβίας.

Η ανεξαρτησία της ως χώρα κηρύσσεται το 1991, με οριστικοποίηση και διεθνή αναγνώριση το 1995 και ολοκλήρωση το 1998.

Τον Ιούνιο του 2011 γίνεται μέλος της Ε.Ε. (το 28ο).

Ο τομέας των Υπηρεσιών επικρατεί στην Οικονομία της Κροατίας, ακολουθούμενος από το βιομηχανικό τομέα και την γεωργία. Ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή εισοδήματος το καλοκαίρι (είναι ο 18ος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο). Η Κροατία υπερηφανεύεται για την πολιτιστική, καλλιτεχνική συνεισφορά της στον κόσμο.

Την Κροατία επισκέπτονται οι τουρίστες για να γνωρίσουν την εκτεταμένη ακτογραμμή της, τις καλοδιατηρημένες παραλιακές Αναγεννησιακές πόλεις της, την πληθώρα μεσαιωνικών κάστρων, τις οκτώ περιοχές με τα ανακηρυγμένα Εθνικά Πάρκα, τα δεκάδες χωριά χτισμένα με πέτρα σκαρφαλωμένα σε λόφους, τα πολλά είδη ζώων, τις ορειβατικές διαδρομές, τους υγροβιότοπους, τις λαογραφικές εκδηλώσεις, την εθνική της κουζίνα, τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, τα μοναδικά κρασιά, τα τοπικά προϊόντα, τα κάστρα, τους πύργους και τα ανάκτορα.

Πασίγνωστες είναι στην Κροατία οι ζώνες διασκέδασης –από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη- στις παραλίες, με πάρτι, non stop ντισκοτέκ, beach bars, συναυλίες διεθνώς γνωστών συγκροτημάτων και δημοφιλείς DJs ηλεκτρονικής μουσικής, με προσέλευση χιλιάδων νεαρών clubbersς.

Η Κροατική κουζίνα ισορροπεί ετερόκλητες σλάβικες, αυστροουγγαρέζικες, και φυσικά μεσογειακές γεύσεις με γενναιόδωρες δόσεις αλλαντικών και μπαχαρικών. Αλλά και χταποδοσαλάτες, μπακαλιάρο και καλαμάρια (στις παραλίες), γκούλας, σούπες και στιφάδο (στην ενδοχώρα). Παντού όμως θα δοκιμάσετε φρουτώδη λευκά κρασιά και σπάνια μεσογειακά κόκκινα που θα συνοδεύσουν το γεύμα σας, αν και από το μενού δεν λείπουν και οι καλές τοπικές μπύρες.

Οι άνθρωποι εδώ είναι και Μεσόγειοι και κεντροευρωπαίοι, έχουν πάρει κάτι και από τα δύο. Όταν τους βλέπεις να παίζουν το τοπικό παιχνίδι με το σκληρό μπαλάκι «πιτσιγκίν» στα ρηχά νερά, σου θυμίζουν Μεσόγειο. Όταν όμως, τα μαζεύουν και πάνε για δουλειά, ο επαγγελματισμός τους ανταγωνίζεται τον ζήλο και την εργατικότητα του γαϊδουριού –που για τους Κροάτες είναι σύμβολο φιλοτιμίας και όχι καρικατούρα ξεροκεφαλιάς.