210.36.47.889 info@studiesineurope.gr

Ολλανδία Netherland

groningenΗ Ολλανδία έχει 17.000.000 κατοίκους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη, περιβαλλόμενη από τη Βόρεια θάλασσα, το Βέλγιο και την Γερμανία.

Είναι παγκόσμια γνωστός ο αγώνας της Ολλανδίας κατά των υδάτων, με την ακτογραμμή των 450χλμ και τις πολλές λίμνες και τους ποταμούς. Με γεωγραφική ιδιαιτερότητα ότι όλη η χώρα είναι επίπεδη, με εξαίρεση λοφώδεις περιοχές στα ΝΑ της.

Το έδαφος αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος από επίπεδα “πόλντερ” (περιοχές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας) τα οποία περιβάλλονται από φράγματα και αναχώματα.

Σχεδόν το μισό της χώρας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας και προστατεύεται τεχνητά από την υψηλή στάθμη των υδάτων. Στις παλιές εποχές φρόντιζαν οι ανεμόμυλοι να μην πλημμυρίσουν οι κατοικημένες περιοχές και αυτοί, ακόμη, σχηματίζουν χαρακτηριστικό μέρος του ολλανδικού τοπίου. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμβολο του αγώνα κατά της θάλασσας είναι το έργο Δέλτα. Πρόκειται για το τεράστιο συγκρότημα υδατοφρακτών που προστατεύει τα νότια μέρη της Ολλανδίας από ενδεχόμενες πλημμύρες, ευφυείς κατασκευές που ολοκληρώθηκαν μετά από εργασίες 50 ετών.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 Υπάρχουν πολλά πράγματα να δει και να κάνει κάποιος στην Ολλανδία: να απολαύσει την μοναδικότητα της χώρας κάνοντας βόλτα στα κανάλια, τα πάρκα, τα δάση ή θαυμάζοντας τα τοπία με καλλιεργήσιμες τουλίπες την άνοιξη είτε ακολουθώντας την διασκέδαση, την ψυχαγωγία της κάθε πόλης, αλλά και τα νησάκια, τα πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους.

Η Ολλανδία χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτισμική ζωή και είναι πρωτοπόρος σε πολλούς πολιτισμικούς τομείς. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, μουσεία, γκαλερί και δεκάδες συναυλίες σε κάθε πόλη.

Η Ολλανδία με τον ζωηρό τρόπο ζωής και το ποικιλόμορφο περιβάλλον, αποτελεί έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς στην Ευρώπη γι’ αυτό και κάθε χρόνο προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Η Ολλανδία έχει κερδίσει αντάξια τη φήμη  ως μοντέλο δημοκρατίας που ενσωματώνει τις αρχές της πολυφωνίας, της κοινωνικής ευθύνης, της ανοχής, της εργατικότητας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οργανωμένη κοινωνία, τόσο ώστε ΜΌΝΟ μία μοναδική συμπεριφορά έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει τις εντάσεις -αυτό που ονομάζεται gelogen, μια λέξη που δεν μεταφράζεται και που σημαίνει την ικανότητα να ανεχόμαστε τις εξαιρέσεις στον κανόνα.

Η επίδραση από το ότι ζουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο πέρασμα των αιώνων, έχει δημιουργήσει αυξημένη την αίσθηση της ατομικής αξίας σε συνδυασμό με ένα ισχυρό ομαδικό πνεύμα και μια μεγάλη αγάπη για gezelligheid, μια ιδιαίτερη ολλανδική μορφή ζεστής κοινωνικότητας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει επίσης μια συναινετική προσανατολισμένη κοινωνία, όπου ο καθένας έχει λόγο. Όλοι οι Ολλανδοί γνωρίζουν την αξία των απόψεών τους και δε διστάζουν να τις εκφράσουν.

Σε γενικές γραμμές η στάση τους είναι η ανοχή. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη γνώμη του.

 

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 maastrichtΗ Ολλανδία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης, με σχεδόν 100% αλφαβητισμό και περισσότερο από το 20% του πληθυσμού να αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ολλανδία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι η μόνη μη-αγγλόφωνη χώρα, στην οποία πάνω από το 95% των κατοίκων ομιλεί αγγλικά, κάνοντας τον επισκέπτη και τον φοιτητή να εξυπηρετείται, να νιώθει άνετα και ευχάριστα.

Εκατοντάδες ακαδημαϊκά προγράμματα (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά) είναι Αγγλόφωνα. Επιλογή του Ολλανδικού κράτους είναι να καταστήσει την Ολλανδική εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές καθιερώνοντας προσιτά δίδακτρα.

Στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ευρίσκονται 6 Ολλανδικά και η απορρόφηση των αποφοίτων ευρίσκεται σε υψηλό βαθμό καθώς οι περισσότερες εταιρείες στην Ολλανδία αναζητούν αγγλόφωνο προσωπικό.

Τέλος, 3 Ιατρικές σχολές ευρίσκονται στη λίστα των 50 καλύτερων Ευρωπαϊκών.

 

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

 Αν και μικρή η Ολλανδία -σε έκταση και πληθυσμό- κατέχει την 6η θέση σε εξαγωγές και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Στα European Business Awards 2013/ 2014 (“Ruban d’ Honnens”) στις 100 πρώτες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (σε έσοδα και κέρδη) βρίσκονται 14 Ολλανδικές.

Οι Ολλανδικές επιχειρήσεις διακρίνονται διεθνώς στην βιομηχανία τροφίμων, στη χημική βιομηχανία και στη βιομηχανία υπηρεσιών (τραπεζικές, ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές, πληροφορικής, μουσικής σκηνής, δημοπρασιών, κλπ).

Διάσημοι Ολλανδοί (Βαν Γκογκ, Άννα Φράνκ, Ρέμπραντ, Σπινόζα) έχουν σφραγίσει την ανθρώπινη δημιουργία.