Ιατρική στην Ολλανδία – Μάαστριχτ

1Ιατρική στην Ολλανδία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ (Faculty Of Medicine In University Of Maastricht Faculteit Medische Universiteit Maastricht) που η έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης ιατρών στην Ολλανδία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, παρακίνησε την ανάγκη για το όγδοο τμήμα  ιατρικής.  Το Μάαστριχτ στην Ολλανδία ήταν μία από τις διάφορες πόλεις που έδειξαν ένα έντονο ενδιαφέρον να στεγάσουν το τμήμα σπουδών ιατρικής σε ένα μελλοντικό πανεπιστήμιο.   Εκείνη την εποχή,  η περιοχή του Νοτίου Λίμπουργκ είχε ανάγκη από έναν οικονομικό αναπροσδιορισμό λόγω του κλεισίματος των ορυχείων,  γεγονός που βοήθησε να αυξηθούν οι πιθανότητες του Μάαστριχτ για ένα τέτοιο εγχείρημα.

 

Προϋποθέσεις Εισαγωγής στη Ιατρική του Μάαστριχ στην Ολλανδία

 (Αγγλόφωνο τμήμα)

Η εισαγωγή ξένων φοιτητών στο Αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, καθορίζεται από ένα σύστημα αξιολόγησης που συμπεριλαμβάνει προσανατολισμό  και δομή Λυκειακών σπουδών-Πανελληνίων εξετάσεων και επιδόσεων, πιστοποιήσεις επιπέδου γλώσσας, ακαδημαϊκό και κοινωνικό προφίλ υποψηφίου, Personal Statement, Βιογραφικό, τεστ εισαγωγής.

Προετοιμασία επιτυχίας – Μαθήματα –Αιτήσεις.

Αναλαμβάνουμε την προετοιμασία των υποψηφίων φοιτητών Ιατρικής στην Ολλανδία, σύμφωνα με το profile κάθε υποψηφίου (Ελληνικό Απολυτήριο –Ι.Β.) και παράλληλα εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις κάθε Ιατρικής Σχολής.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα πατήστε ΕΔΩ.

 

Κόστος Ζωής

Το κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή κυμαίνεται από 800-1.100 ευρώ ανά μήνα (ενοίκιο, καθημερινές ανάγκες).

Δεν συμπεριλαμβάνονται αγορές βιβλίων κλπ.

 

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα ανά έτος είναι 1.850 ευρώ.

Για non EU citizens είναι 8.500-9.500 ευρώ ανά έτος.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Netherlands

 • Universiteit van Amsterdam, Faculty of Medicine
 • VU University Medical Center Amsterdam, Faculty of Medicine
 • University of Groningen, Faculty of Medicine
 • University of Leiden, Faculty of Medicine
 • Universiteit Maastricht, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
 • Radboud University Nijmegen, Faculty of Medicine
 • Erasmus Universiteit Rotterdam, Faculty of Medicine
 • Universiteit Utrecht,Faculty of Medicine
 • Saba University School of Medicine

Γνωριμία με το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Μάαστριχ στην Ολλανδία

Η έλλειψη φοιτητών ιατρικής είχε ληθεί έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και το 1974  όπου πάρθηκε μία απόφαση να ξεκινήσουν προγράμματα ιατρικής στο Μάαστριχτ πριν δοθεί η επίσημη έγκριση.  Η νομική βάση ακολούθησε αργά το 1975 και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (που τότε ονομαζόταν Κρατικό Πανεπιστήμιου του Λιμπουργκ), άνοιξε επίσημα τις πύλες του στις 9 Ιανουαρίου 1976.

Ήταν προφανές ότι ο ολλανδικός ακαδημαϊκός κόσμος, περίμενε πολύ περισσότερα από ένα νέο πανεπιστήμιο εκτός από μερικές επιπλέον ακαδημαϊκές έδρες.  Έτσι επιλέχθηκε ένα εντελώς νέο σύστημα εκπαίδευσης: PBL (Problem Based Learning – Μάθηση βασισμένη σε προβλήματα). Επιπλέον, η ιατρική έρευνα δεν θα ήταν μόνο κλινική, αλλά θα έκανε μια σημαντική συνεισφορά στη γνώση που θα προέκυπτε για τη γενική εκπαίδευση καθώς και άλλες αρχικές χρήσεις ιατρικής φροντίδας. 

MAASTRICHT UNIVERSTIRYΑπό το 2008 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάαστριχτ AZM (Academisch Ziekenhuis Maastricht) και οχτώ Ακαδημαϊκά Κέντρα της κάτω Ολλανδίας συγχωνεύθηκαν και σχημάτισαν έναν ενιαίο Πανεπιστημιακό Κλινικό Οργανισμό τον UMC+ με 715 κλίνες και 7.000 εργαζόμενους (αποτελώντας τον βασικό εργοδότη της περιοχής) που εκπαιδεύουν 4.000 φοιτητές της Σχολής Υγείας (Faculty of Health Medicine and Life Sciences).

Ο UMC+ έχει επικεντρωθεί, και διακρίνεται σε 5 βασικούς άξονες, θεματικά επιστημονικά πεδία: τα καρδιαγγειακά Νοσήματα, τις Χρόνιες Παθήσεις, την Ογκολογία, την Ψυχική Υγεία και τις Νευροεπιστήμες και την Πρωτοβάθμια Υγεία. Ο UMC+ είναι πιστοποιημένο μέλος της Ομοσπονδίας Ακαδημαϊκών Ιατρικών Κέντρων της Ολλανδίας (Nederlandse Federatio Van Universitair Medische Centra-NFU).

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ έχει καταταχθεί στις διεθνείς λίστες κατάταξης, ως τη 46η καλύτερη Ιατρική Σχολή στον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο του Μάααστριχτ στην Ολλανδία (Universiteit Maastricht)

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (Universiteit Maastricht), ευρισκόμενο στην ομώνυμη πόλη στην Ολλανδία, ιδρύθηκε το 1976, και είναι το δεύτερο νεότερο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Η Ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας έλλειψη προσωπικού και επαγγελμάτων στον Ιατρικό κλάδο και στον κλάδο Επιστημών Υγείας, αποφάσισε την ίδρυσή του, ως διεθνούς προσανατολισμού, ακαδημαϊκού ιδρύματος σπουδών.Παράλληλα το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, πέραν των προγραμμάτων σπουδών στην Ολλανδική γλώσσα, καθιέρωσε με εξαιρετική επιτυχία, αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών στην Ιατρική, στη Σχολή Οικονομία και Διοίκηση, στη Σχολή Τεχνών και Πολιτισμού και άλλα. Μάλιστα τα περισσότερα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα διεξάγονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν διέψευσε τους εμπνευστές του, καθώς πλέον το 47% από τους 16.121 σπουδαστές του το 2014, ήταν αλλοδαποί φοιτητές, από 107 διαφορετικές χώρες.

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, έχει υιοθετήσει ένα καινοτομικό σύστημα σπουδών, αυτό της εκμάθησης με βάση την εστίαση και επίλυση προβλημάτων (Problem Based Learning).

Η επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, έφερε διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο Αξιολόγησης. Σύμφωνα με τη βαθμολογία της Times Higher Education World University Rankings, το Πανεπιστήμιο του Maastricht στην Ολλανδία, ευρίσκεται στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου (88η θέση), το 4ο καλύτερο με λιγότερο από 50 χρόνια ζωής και το 44ο στις σπουδές Υγείας.

Σύμφωνα με το U.S. News and World Report ευρίσκεται παγκόσμια στη θέση 51 στην Ιατρική, στη θέση 54 στα οικονομικά, στη θέση 46 στην ψυχολογία,.

Το τμήμα διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ανήκει στη μικρή ελίτ των Πανεπιστημίων που διαθέτουν την τριπλή αναγνώριση από τους οργανισμούς AACSB, EQUIS και AMBA, αναγνώριση που διαθέτουν μόνο 74 διεθνή Πανεπιστήμια, από τα 13.670 ανά τον κόσμο, που προσφέρουν διοικητικές σπουδές.

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, κατετάγη πρώτο από όλα τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια σε έκθεση έρευνας για την ποιότητα, που εκδόθηκε από το Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης (O.C.W.).

Μάλιστα το 2010 το Γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Wirtschaftwoche, θεώρησε καλύτερη τη Σχολή Οικονομικών του Μάαστριχτ από την αντίστοιχη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία φιλοξενεί 16.000 φοιτητές, που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών και απασχολεί 3.200 άτομα ως προσωπικό.

Το Πανεπιστήμιο του Maastricht στην Ολλανδία παρέχει 16 προγράμματα σπουδών- τομέων στην Αγγλική γλώσσα (Αγγλόφωνα προγράμματα) και 7 προγράμματα σπουδών – τομέων στην Ολλανδική γλώσσα, ενταγμένα σε 8 Faculties ως εξής:

 • Faculty Health, Medicine and Life Sciences
 • Business Engineering
 • Data Science and Knowledge Engineering
 • Faculty of Arts and Social Sciences
 • Faculty of Law
 • Faculty of Psychology and Neurosciences
 • Maastricht Science Program
 • School of Business and Economics

Η πόλη του Μάαστριχτ (Maastricht) στην Ολλανδία

Η πόλη του Μάαστριχτ στην Ολλανδία ευρίσκεται στη Ν.Α. Ολλανδία, μεταξύ Βελγίου και Γερμανίας, χτισμένη στις 2 όχθες του ποταμού Μεύση, με πληθυσμό 120.000 κατοίκων.

Στη χρόνια διαμάχη με την πόλη Ναϊμέχεν για τον τίτλο της παλαιότερης πόλης της Ολλανδίας, με κατάληξη το Μάαστριχτ να είναι η πρώτη με Μεσαιωνικά δικαιώματα πόλης.

Η πόλη βασίζεται οικονομικά στις έδρες πολλών πολυεθνικών κολοσσών (ENCI, Vodafone, Mercedes, Sappi, Pie Medical,…) αλλά και του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. Το Μάαστριχτ είναι όμορφη πόλη, με πολλά ιστορικά κτίρια, με διώρυγες με Λιέγη και Β. Ολλανδία, και το μοναδικό λόφο του Σαίν Πιέτερσμπερχ (St. Pietersberg), με παλιό οχυρό, με δίκτυο σπηλαίων- λαβύρινθο, σταλακτίτες, νυχτερίδες και μανιτάρια, απολιθώματα ζώων 6.000.000 ετών.

Στην πόλη του Μάαστριχτ είναι κέντρο γιορτής για το καρναβάλι στη νότια Ολλανδία αλλά και χώρο με εκκλησίες, μνημεία, μεσαιωνικά κτίσματα, αγάλματα, ένα από τα διασημότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου, ολλανδικά λιβάδια και δάση (πολύ κοντά στην πόλη), πάρκα, μπαρ και εστιατόρια και  ένα πυκνό δίκτυο μεταφορών, τόσο στο εσωτερικό της πόλης, όσο και στην επικοινωνία με τις άλλες πόλεις της Ολλανδίας αλλά και του εξωτερικού (σε 90 λεπτά με τρένο βρίσκεσθε στις Βρυξέλλες) και σε 120’ στο Ντίσελντορφ) .

Εδώ στο Μάαστριχτ υπογράφηκε η περίφημη συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία θεμελίωσε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.