Ρουμανία Romania

ρουμ5Η Ρουμανία (Romania) είναι προεδρευομένη δημοκρατία στα ΒΑ Βαλκάνια με πληθυσμό 22.000.000 κατοίκων.

Με πρωτεύουσα το Βουκουρέστι και σημαντικότερες πόλεις το Ιάσιο, την Κωνστάντζα, το Κλούζ Ναπόκα, την Κραϊόβα, το Μπρασόβ, την Τιμισοάρα, την Βράιλα, το Πλοϊέστι, το Σιμπίου, η Ρουμανία βαδίζει με αισιοδοξία προς το μέλλον, ως μέλος της Ε.Ε.

Μορφολογικά χωρίζεται σε 3 περιοχές, την ορεινή Τρανσυλβανία τις πεδιάδες του κάτω Δούναβη και την ενδιάμεση περιοχή των Καρπαθίων.

Σπουδαία ανάπτυξη έχει η χημική της Βιομηχανία, με μεγάλα εργοστασιακά συγκροτήματα (Κραϊόβα, Τύργκου Μούρες, Γκαλάτσι) με το Κομπινάτ να είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο μετάλλου στην Ευρώπη, όπως και η χαλυβουργία με κεντρικό κορμό το συγκρότημα της Χουνεντοάρα. Ανθίζουν επίσης οι βιομηχανίες ηλεκτρονικών, μηχανοκατασκευών, ναυπηγεία αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Ρουμανία διαθέτει δυναμικές εξαγωγές στα μηχανήματα, εργαλεία, χημικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα, προϊόντα διατροφής, προϊόντα πετρελαίου, πλαστικά και ελαστικά,

Ενώ στην αγροτική παραγωγή κυριαρχούν τα δημητριακά, το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο, οι πατάτες. Ξεχωριστή είναι η κτηνοτροφία της (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα).

Όμως  η πιο σημαντική παραγωγή είναι στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον λιθάνθρακα.

Αν πηγαίνοντας στη Ρουμανία δεν ξέρετε τίποτε, για αυτήν την χώρα των 22.000.000 κατοίκων, φεύγοντας θα πάρετε μαζί σας τη δροσιά των βουνών της, το πράσινο των πάρκων και των δασών της, τα λουλουδιασμένα σπίτια της υπαίθρου, τα ζωγραφισμένα της μοναστήρια, τους ζωηρούς χορούς και τους ανθρώπους της, την θρησκευτική ευλάβεια των κατοίκων της, το χιούμορ τους, τα φιλελληνικά τους αισθήματα, την ιστορικότητα των μνημ

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ  ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ρουμ4Στη Ρουμανία υπάρχουν βαθιές ελληνικές ρίζες, είτε από τα αρχαία, είτε από τα Βυζαντινά χρόνια, είτε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αλλά και στις ελάχιστες περιπτώσεις ,που δεν συναντήσεις βαθειά ελληνικά ίχνη από το παρελθόν, θα τα συναντήσεις στο παρόν.

Πολλές, κορυφαίες, ελληνικές επιχειρήσεις, με κυρίαρχη παρουσία, των ελληνικών τραπεζών, είναι εγκατεστημένες, εδώ και μία δεκαετία, στη Ρουμανία.
Η Ελλάδα υπήρξε  πρώτη, ανάμεσα στις ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία και στο ύψος και στη διάρκεια.

Σε όλα τα Πανεπιστήμια, σχεδόν, φοιτούν έλληνες φοιτητές , σε όλες, σχεδόν τις σύγχρονες  ειδικότητες.

Στο ρουμανικό λαό, στις πολιτειακές και τοπικές αρχές, έχουν διαμορφωθεί αισθήματα συμπάθειας, φιλικότητας , φιλοξενίας και εκτίμησης για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Στην ακαδημαϊκή κοινότητα η διοίκηση, οι καθηγητές, οι φοιτητές , πρόθυμα βοηθούν, τους έλληνες φοιτητές, να προσαρμοσθούν και τους συμπαραστέκονται σε κάθε δυσκολία που θα συναντήσουν.

Έτσι οι Έλληνες, όχι μόνο ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους, αλλά συχνά συνεχίζουν για ειδικότητα και μεταπτυχιακές σπουδές.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Οι Ευρωπαίοι επισκέπτες, επαγγελματικοί και τουριστικοί, κατά γενική ομολογία, κατατάσσουν τους Ρουμάνους, ανάμεσα στους πλέον φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι εκ φύσεως φιλόξενοι, θερμοί, εύθυμοι, διασκεδαστικοί και με μία έμφυτη αίσθηση του χιούμορ.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το κλίμα της Ελλάδας.
Κατά βάση κανείς συναντά, σταθερότητα θερμοκρασιών, με εμφανή διαχωρισμό των 4 εποχών.

Άνοιξη: ευχάριστη, με δροσερά πρωινά και νύχτες. Ημέρες ζεστές με σταθερότητα θερμοκρασιών .
Καλοκαίρι: Θερμό με πολλές ηλιόλουστες ημέρες.

Φθινόπωρο: δροσερό και ξηρό.

Χειμώνας: κρύος με ολιγοήμερες χιονοπτώσεις από τέλη Δεκεμβρίου έως μέσα Μαρτίου.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
H Ρουμανία διαθέτει ένα από τα πιο πυκνά δίκτυα αεροδρομίων στην Ευρώπη (17 συνολικά), δηλαδή σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν Πανεπιστήμια.
Για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων υπάρχουν 2 καθημερινές πτήσεις από και προς Αθήνα.

Οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται με καθημερινά οικονομικά πακέτα.
Πυκνό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών αλλά και πάμφθηνων ταξί, μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη αστικής μετακίνησης.

Οι ηλεκτρονικές υποδομές (τηλεπικοινωνίες, internet) είναι άριστες και σε προκλητικά χαμηλές τιμές. Η ηλεκτρονική διείσδυση στη Ρουμανία είναι στις 2  υψηλότερες στην Ευρώπη.

Κεφάλαια
Οι ελληνικές επενδύσεις είχαν προσεγγίσει το 2008 τα 3,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας σ’ αυτό το ποσό και κεφάλαια, τα οποία οι μητρικές εταιρείες επένδυσαν στη Ρουμανία, μέσω θυγατρικών τους στην Κύπρο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο κ.ά. Το φάσμα των κλάδων της ρουμανικής οικονομίας, οι οποίοι έχουν απορροφήσει ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια είναι ευρύτατο και εντός της τελευταίας δεκαετίας επί 142.564 ρουμανικών επιχειρήσεων με συμμετοχή αλλοδαπών κεφαλαίων, οι 3.921 ήταν ελληνικών συμφερόντων.

Η ποσοστιαία κατανομή των ελληνικών επενδύσεων είναι κατά κλάδους η ακόλουθη: α) Υπηρεσίες 31,4% (τηλεπικοινωνίες, τράπεζες κ.λπ.), β) Βιομηχανία 27,7% ( Τρόφιμα-ποτά, κλωστοϋφαντουργία, εξόρυξη μεταλλευμάτων), γ) Χονδρεμπόριο 23,3%, δ) Κατασκευές 7,5%, ε) Γεωργία 4,2% και ζ) Λιανεμπόριο 3,5%. Μεγάλη ήταν και είναι η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιούνται 7 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απασχολώντας πάνω από 10.000 άτομα. Να σημειωθεί τέλος ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στη χώρα είναι εκείνες, που έχουν πραγματοποιηθεί από τον όμιλο του ΟΤΕ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ρουμ10Οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες υπήρξαν ιδιαίτερα προσφιλής τόπος της νεοελληνικής Διασποράς, ήδη από τα χρόνια που ακολούθησαν την Άλωση της Πόλης. Γι’ αυτό και στις χώρες εκείνες η βυζαντινή πολιτική παράδοση ήταν πάντοτε ισχυρή.
Μεγάλη ακμή του παραδουνάβιου Ελληνισμού σημειώθηκε τον 18ο και τον 19ο αιώνα, τόσο κατά την περίοδο των Φαναριωτών Ηγεμόνων (1711-1821) όσο και στην περίοδο που ακολούθησε τη συνθήκη της Αδριανούπολης (1829), με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού του ρουμανικού κράτους (1857).
Οι πολλαπλές οικονομικές δυνατότητες που προσφέρονταν στην περιοχή, λειτούργησαν ως πόλος έλξης για τη δημιουργία ισχυρού μεταναστευτικού ρεύματος από πολλά μέρη του ελληνικού χώρου, κυρίως όμως από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα Επτάνησα, ιδιαίτερα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Υπολογίζεται ότι στα μέσα του 19ου αιώνα ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν εκεί έφτασε ίσως τα 35-40.00 άτομα, ενώ στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα –εποχή της μεγαλύτερης ακμής του ελληνισμού της Ρουμανίας– πλησίαζε τις 60.000 ψυχές.

Οι Έλληνες της Ρουμανίας ασχολήθηκαν με επιτυχία με όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα όμως με το εμπόριο, κυρίως των σιτηρών και της ξυλείας, τη ναυτιλία (κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού στόλου του Δούναβη) και την εκμετάλλευση της γης. Επιπλέον , ανέπτυξαν δραστηριότητες ως βιομήχανοι, βιοτέχνες, τραπεζίτες, γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, τυπογράφοι, υπάλληλοι. Ο ελληνικός πληθυσμός της Ρουμανίας ήταν στην πλειοψηφία του αστικός. Μερικές, μάλιστα, μικρές ομάδες είχαν προωθηθεί και στην ανώτερη κοινωνική τάξη της χώρας.

Οι ελληνικές κοινότητες είχαν υψηλό βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Οι σπουδαιότερες ιδρύθηκαν στα λιμάνια της Βραΐλας, του Γαλατσίου, της Κωνστάντσας, του Σουλινά, του Γιούργεβου και της Τούλτσας, καθώς και στην

πρωτεύουσα της χώρας, το Βουκουρέστι. Την εποχή των Φαναριωτών υπήρχε σημαντική ελληνική κοινότητα και στο Ιάσιο, που αργότερα παρήκμασε. Αξιοσημείωτες, επίσης, είναι οι ελληνικές κοινότητες στο Μπρασόβ και το Σιμπίου της Τρανσυλβανίας. Έλληνες ζούσαν, επίσης, και στις πόλεις Ισμαήλι, Ρένι και Κισνόβι (Κίσινεφ) της Βεσαραβίας. Οι ελληνικές κοινότητες ήταν άριστα οργανωμένες με τις εκκλησίες και τα σχολεία τους, τους συλλόγους, τις βιβλιοθήκες και τις εφημερίδες τους.

Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους ντόπιους ήταν σε γενικές γραμμές καλές. Πολλοί υπήρξαν, εξάλλου, οι Έλληνες που ευεργέτησαν όχι μόνο την πατρίδα τους, αλλά και τη χώρα που τους φιλοξένησε. Από τους σημαντικότερους Έλληνες της Ρουμανίας υπήρξαν οι: Ευάγγελος  και Κωνσταντίνος Ζάππας, μεγαλογαιοκτήμονες και βιομήχανοι, εμπνευστές και χορηγοί των Ολυμπίων (προδρόμων των Ολυμπιακών Αγώνων), Απόστολος Αρσάκης, γιατρός, ιδρυτής των Αρσακείων εκπαιδευτηρίων, Παναγής Χαροκόπος, ενοικιαστής μεγάλων κτημάτων και έμπορος, ιδρυτής της Χαροκοπείου Σχολής, Νικόλαος Χρυσοβελώνης και Χριστοφής  Ζερλέντης, τραπεζίτες με πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα, Κωνσταντίνος Ξενοκράτης, έμπορος, και Γεώργιος Κυριαζής, γιατρός, ιδρυτές νοσοκομείου στο Βουκουρέστι και Σχολών στο Μεσολόγγι. Ορισμένοι Έλληνες αναμίχθηκαν και στην πολιτική της Ρουμανίας, με προεξάρχουσα τη μορφή του Απόστολου Αρσάκη, που διετέλεσε και υπουργός των Εξωτερικών της χώρας.

ρουμ11Από τον 17ο και περισσότερο κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα οι Έλληνες των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών είχαν δείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την παιδεία και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και καλλιέργησαν σε μεγάλο βαθμό τα γράμματα και τις επιστήμες (ιδιαίτερα την ιατρική), αλλά και τις τέχνες (το νεοελληνικό θέατρο δημιουργήθηκε ουσιαστικά στις Ηγεμονίες). Την ανάπτυξή τους ευνόησαν πολύ και οι Φαναριώτες ηγεμόνες, καθώς και η λειτουργία των Ακαδημιών του Βουκουρεστίου και του Ιασίου, όπου δίδαξαν σπουδαίοι έλληνες λόγιοι, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάδοση της ευρωπαϊκής παιδείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε και η ανάπτυξη της ελληνικής τυπογραφίας στις χώρες αυτές, και η έκδοση πολλών ελληνικών βιβλίων και, αργότερα (από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα) και εφημερίδων. Γενικά η παρουσία του Ελληνισμού στη Ρουμανία υπήρξε πολύ ισχυρή και η ελληνική γλώσσα ήταν για μεγάλα διαστήματα διαδεδομένη, τόσο στην παιδεία όσο και στο εμπόριο. Ωστόσο η εξέλιξη ανακόπηκε κατά καιρούς (αρχικά στα μέσα του 19ου αιώνα, στη συνέχεια κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και τελικά και κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια).

Παρόλα αυτά η ελληνική παρουσία στη Ρουμανία δεν εξέλιπε. Καταρχάς έχουμε
την εγκατάσταση εκεί –αμέσως μετά τον ελληνικό Εμφύλιο– περίπου 7.500 πολιτικών προσφύγων.

Σήμερα οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν κατά το μεγαλύτερό τους μέρος επαναπατρισθεί, αλλά η ελληνική παρουσία στη Ρουμανία ανανεώθηκε με τη μετάβαση –κυρίως από τη δεκαετία του 1970– μεγάλου αριθμού ελλήνων φοιτητών για σπουδές (ιδίως Ιατρικής και Πολυτεχνείου ) στα πανεπιστήμια της χώρας. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, εξάλλου, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη χώρα

 Σήμερα υπάρχουν 2.826 ελληνικές επιχειρήσεις, όπου εργάζονται πολλοί Έλληνες, οι οποίοι ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ρουμανικές πόλεις. Υπολογίζεται ότι στη χώρα ζουν περίπου 15.000 Έλληνες, απόγονοι των παλαιών Ελλήνων της Ρουμανίας ή των πολιτικών προσφύγων. Έχουν συγκροτήσει από το 1990 την Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας, ελληνικούς συλλόγους σε μεγάλες πόλεις και έχουν, επίσης, εκλέξει  έλληνα βουλευτή.

Η μόνη ελληνική εκκλησία (όχι μόνο ελληνόφωνη) που λειτουργεί σήμερα στη Ρουμανία είναι αυτή του Βουκουρεστίου (δωρεά του Παναγή Χαροκόπου το 1899), που υπάγεται στην ελληνική πρεσβεία.

Εκδίδονται, επίσης, από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το δίγλωσσο περιοδικό Ελπίς και η μηνιαία εφημερίδα Διάλογος. Η ανθηρή Ρουμανική Εταιρεία Ελληνικών Σπουδών, που εδρεύει στο Βουκουρέστι, αλλά διαθέτει ελληνόφωνα μέλη σε ολόκληρη τη χώρα, εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό Buletinul Soietat, Române de Studii Neoelene. (Δελτίο της Ρουμανικής Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών).
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η νέα ελληνική γλώσσα διδάσκεται στα Πανεπιστήμια του Βουκουρεστίου και του Ιασίου.