Η Σκωτία είναι χώρα-τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με πληθυσμό 5.200.000 κατοίκων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΩΤΙΑ
Πανεπιστήμια Ιατρικής στην Σκωτία ανά γεωγραφική περιοχή
- Aberdeen (University of), School of Medicine
- Dundee (University of), Faculty of Medicine, Dentistry and Nursing
- Edinburgh (The University of), College of Medicine and Veterinary Medicine
- Glasgow (University of), College of Medical, Veterinary and Life Sciences
- St Andrews (The University of), Faculty of Medical Sciences
Γνωριμία με την Σκωτία
Χωρίζεται βασικά σε δύο περιοχές, στις ορεινές (High lands) και στις πεδινές (Low lands). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς-Highlanders) και πεδινούς (Λόουλαντερς-Lowlanders). Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας και στη γλώσσα τους θα βρει κανείς πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία, σίγουρα περισσότερα απ’ ότι στην καθομιλουμένη των Λόουλαντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών, κυρίως στο νότο της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω της γεωγραφίας και γειτνίασης με την Αγγλία, πιο εύκολα την Αγγλική επιρροή.
Οι συχνοί παγετώνες κατέστρεψαν ενδεχόμενα ίχνη ανθρώπινων εγκαταστάσεων πριν τη Μεσολιθική περίοδο. Έτσι οι πρώτες ομάδες κυνηγών έφθασαν πριν 11.000 χρόνια και οι πρώτοι οικισμοί έγιναν πριν 6.000 χρόνια.
Οι Ρωμαίοι την οριοθέτησαν ως βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας στη Βρετανία. Από το βασίλειο των Πίκτων, του Αλέξανδρου του Α΄, του Κένεθ, του Δαυίδ του Α΄, μέχρι τον Γουάλα και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας ως την Σύγχρονη Σκωτία με την υπογραφή της Ενωτικής Πράξης του 1707 με την Αγγλία και την δημιουργία του Βασιλείου της Μ. Βρετανίας, η Σκωτία εξελισσόταν διαρκώς.
Έγινε ένα από τα μεγάλα εμπορικά, βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα της Ευρώπης (μετά την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό).
Με σκωτσέζικη κουλτούρα μουσικής (ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία) και παραδοσιακά όργανα την γκάιντα, το βιολί και το ακορντεόν, που αποτέλεσαν τη βάση της κάντρι μουσικής των ΗΠΑ (μέσω των μεταναστών).
Με σημαία από τον 19ο αιώνα (η παλαιότερη εθνική σημαία που χρησιμοποιείται ακόμη), με τον μονόκερω, τα Πετράδια του Στέμματος, τον Γουίλιαμ Γουάλας-εθνικό ήρωα, το Άνθος της Σκωτίας (Flower of Scotland) ως εθνικό ύμνο, και τον δικό της Βασιλικό θυρεό, κρατά γερά την ιστορία της, τις παραδόσεις, την ιδιαίτερη ταυτότητά της, με πρωτεύουσα το Εδιμβούργο και μεγαλύτερη πόλη την Γλασκώβη (2.500.000 κατοίκους) πορεύεται στο μέλλον.
Ένα ταξίδι στην Σκωτία θα σας μεταφέρει στον κόσμο των παραμυθιών με τα κάστρα της να δεσπόζουν, πάνω από βαθιές λίμνες (Εδιμβούργου, Banffshire, Aberdeenshire, Stirlingshire, Inverness-shire, Angus, Argyll shire) κάστρα που μπορείτε να θαυμάσετε για την κατασκευή τους, την γεωγραφική θέση, τα ξεχωριστά έπιπλα, αντικείμενα και όπλα.
Η Σκωτία διαθέτει ένα αξιοσημείωτο ΑΕΠ, με κορμό τα πετρέλαια της Βόρειας θάλασσας (πολύτιμο αγαθό στην οικονομική φαρέτρα της, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 90% του πετρελαίου της Ε.Ε., προέρχεται από τη Σκωτία).
Η Σκωτία είναι ακμάζουσα οικονομία με φυσικό αέριο και ορυκτό άνθρακα. Με βιομηχανία, εμπόριο, τεράστια αιολικά πάρκα, αλλά και πλούσια κληρονομιά ανακαλύψεων η Σκωτία φωτίζει το μέλλον της με 10 ενδεικτικές καινοτομικές εφευρέσεις:
- Η χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων στην εγκληματολογία την οποία ενέπνευσε μια μέθοδος που ακολουθούσε το 1880 ο χειρουργός Dr. Henry Faulds για την καταγραφή τους.
- Η μηχανή φαξ, που βασίστηκε σε μια ιδέα που είχε ο εφευρέτης Alexander Bain και επιχείρησε να εφαρμόσει το διάστημα 1843-1846.
- Το καζανάκι της τουαλέτας. Ο γεννημένος στο Εδιμβούργο ωρολογοποιός Alexander Cumming είναι ο πρώτος που κατοχύρωσε την πατέντα του σχεδιασμού του.
- To γκολφ, που έχει τις ρίζες του σε ένα άθλημα της Σκωτίας του 15ου αιώνα
- Το Irn-Bru, ένα ανθρακούχο ποτό που έρχεται στη Σκωτία δεύτερο μετά το ουίσκι και παρήχθη για πρώτη φορά στο Falkirk το 1901 με την επωνυμία Iron Brew για να αλλάξει όνομα το 1946 και πλέον πωλείται ανά τον κόσμο ως ένα από τα πιο δημοφιλή σκωτσέζικα αναψυκτικά.
- Η σωτήρια πενικιλίνη του Alexander Fleming.
- Ο χυλός βρώμης, ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα παγκοσμίως.
- Το ραντάρ, που αναπτύχθηκε το 1936 και βασίστηκε στη συμβολή του πρωτοπόρου Sir Robert Watson-Watt ο οποίος γεννήθηκε το 1892 στο Brechin.
- Τα αδιάβροχα, που ανακαλύφθηκαν στη βροχερή Σκωτία το 1824 από τον Charles Macintosh.
- Το τηλέφωνο, που οφείλει την ύπαρξή του στον γεννημένο στο Εδιμβούργο επιστήμονα και εφευρέτη Alexander Graham Bell.