Τσεχία Czech Republic

tsexia(1)Η Τσέχικη δημοκρατία είναι χώρα της Κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 10.500.000 κατοίκων, με νόμισμα την Κορώνα της Τσεχίας (CZK) και μέλος της Ε.Ε. από την 1η Μαΐου 2004.

Συνορεύει με Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία και Σλοβακία, διαιρούμενη σε 14 περιφέρειες με πρωτεύουσα την Πράγα (Praha στα τσέχικα).

Το κλίμα είναι εύκρατο ηπειρωτικό με σχετικά θερμά καλοκαίρια και κρύους, νεφελώδεις χειμώνες με χιόνι.

Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό κορμό της οικονομίας της (10.000.000 αφίξεις τον χρόνο), που υποστηρίζεται και ενισχύεται από τις ξένες επενδύσεις στις ιδιωτικοποιήσεις (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, βιομηχανία), με μοχλό κίνησης την πόλη της Πράγας με 1.200.000 κατοίκους, χτισμένη στις όχθες του Μολδάβα.

Σπουδαία αξιοθέατα της Πράγας αποτελούν η Γέφυρα του Καρόλου, το Αστρονομικό Ρολόι, η Ακρόπολη Βίσεχραντ, η Πύλη της Πυρίτιδας, η Πλατεία της Παλιάς Πόλης, ο Καθεδρικός Ναός, η Εβραϊκή Συνοικία, Μουσεία, Πινακοθήκες κλπ.

Η Τσεχία διαθέτει δίκτυο μεταφορών (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τελεφερίκ) που εξυπηρετούν, περισσότερο από ικανοποιητικά, τόσο τον κάτοικο, όσο και τον επισκέπτη. Η γαστρονομία κινείται σε τοπικές αλλά και διεθνείς γεύσεις εξαιρετικής μπύρας.

brnoΗ Τσεχία προσφέρεται για τοπικές εκδρομές στην μεσαιωνική πόλη του Τσέσκυ Κρούμλοβ, την λουτρόπολη Κάρλοβν Βάρυ, την γραφική Κούτνα Χόρα, τα κάστρα Κονοπίτσε, Καρλστέιν, Τσέσκυ Στέρνμπεκ, Κρίβοκλατ κ.ά. στην δημοφιλή Βοημία.

Οι υπαίθριες αγορές, τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, οι μπυραρίες, τα εστιατόρια, τα καφέ ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Η Τσεχία μπορεί να παραλληλισθεί με έναν απέραντο κήπο, με όλα αυτά τα βουνά, τα πλούσια δάση, τις λίμνες και τους ποταμούς της, κάλλος που αν το εμπλουτίσουμε με τα κάστρα, τα παλάτια, τους καθεδρικούς ναούς στις πόλεις, αλλά και τα γραφικά χωριά, καταλαβαίνει κανείς γιατί ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία για την χώρα.