Ιατρική στην Τσεχία – Κράλοβε

Ιατρική στην Τσεχία, στο Κράλοβε με την κλινική διδασκαλία για φοιτητές Γενικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής να πραγματοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Κράλοβε της Τσεχίας,ιδρύθηκε με βάση ένα από τα πιο προηγμένα περιφερειακά νοσοκομεία ταυτόχρονα με τη Σχολή Ιατρικής (το 1945).. Για παράδειγμα, οι πρώτες πράξεις στην καρδιά, που πραγματοποιήθηκαν στο Hradec Kralove κατά τα έτη 1947 – 1951 από τον ακαδημαϊκό Jan Bedrna, ήταν η αρχή της τσεχικής καρδιοχειρουργικής. Το 1952 ο καθηγητής Rudolf Klen ίδρυσε την πρώτη τράπεζα ιστών στο Hradec Kralove. Την ίδια χρονιά πιστώνεται ο ακαδημαϊκός Ρούντολφ Πέτρος με την παραγωγή της πρώτης νευροχειρουργικής κλινικής στη Δημοκρατία. Από το 1958 ο καθηγητής Jaroslav Prochazka ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε εξωσωματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια ανοικτής καρδιοχειρουργικής. Το έτος 1967 ο καθηγητής Josef Erben άρχισε την τακτική χρήση της αιμοκάθαρσης – επίσης ως η πρώτη σε αυτή τη χώρα.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ
ΧΡΑΝΤΕΤΣ ΚΡΑΛΟΒΕ

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές για το Αγγλόφωνο τμήμα, εισάγονται κατόπιν αξιολόγησης με γραπτή εξέταση σε Γλώσσα, Βιολογία, Χημεία και Φυσική ή Μαθηματικά.

Πρόκειται για αξιολόγηση επιστημονικών πεδίων σε βάθος που η ταχύτητα απαντήσεων (πολλαπλής επιλογής) απαιτεί μεθοδολογία και υψηλή εξοικείωση.

Οι εξετάσεις διενεργούνται το 2ο και 3ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Τα ετήσια δίδακτρα είναι 11.500ευρώ (290.000CZK).

ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Το μηνιαίο κόστος ζωής κυμαίνεται μεταξύ 1.000-1.300ευρώ με βάση την εξής, κυμαινόμενη κατανομή:

Ενοίκιο: 500-600ευρώ, Διατροφή-γενικά έξοδα:500-700ευρώ.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

 

Czech Republic

  • Charles Universityhas three faculties in Prague and two outside:
  • Charles University in Prague, First Faculty of Medicine
  • Charles University in Prague, Second Faculty of Medicine
  • Charles University in Prague, Third Faculty of Medicine
  • Charles University, Faculty of Medicine inHradec Králové
  • Charles University, Faculty of Medicine inPilsen
  • Masaryk University, Faculty of Medicine,
  • Palacký University of Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry,
  • University of Ostrava, Faculty of Medicine

Γνωριμία με την Ιατρική σχολή

Μέσα από την 57χρονη ακαδημαϊκή ζωή της, καταξιώθηκε ως μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη χώρα και σήμερα με αυτόνομη δομή και αυτοδιοίκηση, φημιζόμενη για την επιστημονική και ακαδημαϊκή υπεροχή της, στην ιατρική κοινότητα.

Η εκπαίδευση βασίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με 37 κλινικές, 1.500 κρεβάτια, 4.000 γιατρούς και νοσηλευτές παρέχοντας ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας σε 23.000 ασθενείς και 600.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.

Η σπουδαία επιστημονική και ιατρική παράδοση (πρωτοπόρες επεμβάσεις καρδιοχειρουργικής, η ύπαρξη της πρώτης τράπεζας ιστών, η πρώτη νευροχειρουργική κλινική στη χώρα, η πρώτη τακτική αιμοκάθαρση) συνεχίζεται και σήμερα.

Χάρη στα υψηλά εκπαιδευτικά και Ακαδημαϊκά standards ανέπτυξε στενή σχέση με το διάσημο Ίδρυμα Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις Η.Π.Α.

Κάθε χρόνο 10 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της, παρακολουθούν πρακτική άσκηση 3 μηνών στο Ρότσεστερ.

Αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε ολοκλήρωση Ιατρικών Ειδικοτήτων και ανεύρεση εργασίας σε πολυτελείς κλινικές για τους φοιτητές της.

Η πόλη του Hradec Kralove στην Τσεχία

Η πόλη του Hradec Kralove στην Τσεχία, σε απόσταση 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Σλοβακία, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, κέντρο αναπτυξιακό στην Ανατολική Βοημία, στη συμβολή των ποταμών Elva και Orlice.
Στην περιοχή γύρω από τη σύγχρονη πόλη, ανευρέθηκαν στοιχεία οικισμών από την προϊστορική έως της Ρωμαϊκή εποχή. Μέχρι τον 10ο αιώνα υπήρχε ισχυρή σλάβικη παρουσία, με ισχυρή αγορά, καθώς ήταν κομβικό σημείο σύνδεσης της Κρακοβίας με την Πράγα. Με την Αναγέννηση η πόλη ανοικοδομείται και επεκτείνεται. Η εκβιομηχάνιση στον 19ο αιώνα, άλλαξε άρδην την πόλη. Ο σιδηροδρομικός σταθμός, με τις βιομηχανικές επενδύσεις σε εργοστάσια ζάχαρης, παραγωγής καυσίμων, μηχανουργεία κλπ.
Η πόλη υπερηφανευόταν για τα ορειχάλκινα μουσικά όργανα και κυρίως την κορυφαία παραγωγή μεγάλων πιάνων. Με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύεται σε ένα από τα εμπορικά κέντρα της χώρας.
Σημαντικά αξιοθέατα κατακλύζουν την παλιά πόλη (Καθεδρικός Ναός Αγ. Πνεύματος, Λευκός Πύργος, τη Μεγάλη Πλατεία, τους Κήπους, το κλιμακοστάσιο που συνδέει το φρούριο, τη Μεγάλη Πλατεία με κεντρικό δρόμο, κάτω από την παλιά πόλη) αλλά και τα κτίσματα της νέας πόλης είναι σημαντικά (Υδροηλεκτρικός σταθμός, Μουσεία Ανατολικής Μολδαβίας, Κήπους, γυάλινο ενυδρείο, Πλατεία κλπ.).
Πλήθος δραστηριοτήτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων εξελίσσονται όλο τον χρόνο, με εμφανή την παρουσία των νέων και κυρίως φοιτητών.
Σήμερα η οικονομική ζωή της πόλης βασίζεται στην επεξεργασία τροφίμων, τη φωτοχημική βιομηχανία, την κατασκευή πιάνων (Petrof), ηλεκτρονικών ειδών και την πληροφορική.