Ιατρική στην Τσεχία – Μάσαρυκ

photo_src (1)

Ιατρική στην Τσεχία στο πανεπιστήμιο του Masaryk που δημιουργήθηκε το 1916, ως αποκορύφωμα των σκέψεων για έναν δεύτερο αποκεντρωμένο φορέα εθνικής παιδείας στην Τσεχία, ως ομόλογο του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στην ενδοχώρα. 

Η στελέχωση του με επιστήμονες και ερευνητές από την νέα γενιά, τους έδωσε το πεδίο, ως πρόκληση και μοναδική ευκαιρία ανάδειξης του ταλέντου και των ικανοτήτων τους.

Στο πεδίο της Ιατρικής επιστήμης, στην ιδρυτική γενιά ξεχώρισαν και διακρίθηκαν ο φυσιολόγος Edward Babak, ο ιστολόγος και εμβρυολόγος Frantisek Studnicka,  και ο παθολόγος- φυσιολόγος Vilem Lanfbergez που ίδρυσε και καθιέρωσε ένα παγκόσμιας αποδοχής ινστιτούτο γενικής και πειραματικής παθολογίας, ο Julius Petrivalsky (χειρουργική), Rudolf Vanysek (εσωτερική ιατρική), Otakar Teyschi (παιδιατρική).

Στις 17/11/1939 αναστέλλεται η λειτουργία του από τους Ναζί, οι οποίοι βασάνισαν και εκτέλεσαν ακαδημαϊκούς και φοιτητές.

Μεταπολεμικά η ακαδημαϊκή και επιστημονική ανασυγκρότηση του κινήθηκε σε αργούς ρυθμούς έως το 1991 που ξεκινά η ταχύτατη ανάπτυξή του, αφού έχει προηγηθεί η πρώτη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς σε υποθερμία από τον καθηγητή Jan Navratil, που τίμησε με την επίσκεψή του ο καθηγητής Ch.N.Barnard.

Οι καρδιοεπεμβάσεις, οι μεταμοσχεύσεις, η ογκολογική διάγνωση, η βιολογική αναπαραγωγή, η αγγειοχειρουργική αποτέλεσαν πεδίο διάκρισης της σχολής, παράδοση που συνεχίζεται και σήμερα.

Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, πλέον, (University Campus Bohunice) από το 2010, σε μια έκταση 70.000m2, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μοντέρνες υποδομές για περίπου 5.000 φοιτητές και 1.500 εργαζομένους στην Ακαδημαϊκή κοινότητα (συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής 266 εκατομμύρια).

Σήμερα φοιτούν 2.388 φοιτητές στο πρόγραμμα Ιατρικής.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ MASARYK UNIVERSITY

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι φοιτητές για το Αγγλόφωνο τμήμα, εισάγονται κατόπιν αξιολόγησης με γραπτή εξέταση σε Γλώσσα, Βιολογία, Χημεία και Φυσική ή Μαθηματικά.

Πρόκειται για αξιολόγηση επιστημονικών πεδίων σε βάθος που η ταχύτητα των απαντήσεων (πολλαπλής επιλογής) απαιτεί μεθοδολογία και υψηλή εξοικείωση.

Οι εξετάσεις διενεργούνται το 2ο και 3ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Το μηνιαίο κόστος ζωής κυμαίνεται μεταξύ 1.000-1.300ευρώ με βάση την εξής, κυμαινόμενη κατανομή:

Ενοίκιο: 500-600ευρώ, Διατροφή-γενικά έξοδα:500-700ευρώ.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Τα ετήσια δίδακτρα είναι 9.800ευρώ (249.000CZK)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

 

Czech Republic

  • Charles Universityhas three faculties in Prague and two outside:
  • Charles University in Prague, First Faculty of Medicine
  • Charles University in Prague, Second Faculty of Medicine
  • Charles University in Prague, Third Faculty of Medicine
  • Charles University, Faculty of Medicine inHradec Králové
  • Charles University, Faculty of Medicine inPilsen
  • Masaryk University, Faculty of Medicine,
  • Palacký University of Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry,
  • University of Ostrava, Faculty of Medicine

 

 

 

 

 

αρχείο λήψης