Σλοβακία Slovakia

slovakia

Στα δυτικά της χώρας βρίσκονται τα Καρπάθια όρη και στα ανατολικά Πεδιάδες, με πολλούς ποταμούς να τη διασχίζουν με τον Δούναβη να αποτελεί το νότιο σύνορο με την Ουγγαρία και τον Μόροβα το σύνορο με την Τσεχία.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Η Τσεχοσλοβακία προήλθε από τη συνένωση της Σλοβακίας, της Βοημίας και της Μοραβίας το 1918. Η διάλυση της Αυστροουγγαρίας και το δημιουργηθέν χάος ευνόησε τη δημιουργία της σλοβάκικης σοβιετικής δημοκρατίας για μικρό χρονικό διάστημα.

Η ακμάζουσα Τσεχοσλοβακία κατά τον μεσοπόλεμο ήταν υπό συνεχείς απειλές των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, με κατάληξη το 1938, το διαμελισμό της και τη δημιουργία του ξεχωριστού κράτους της Σλοβακίας, υπό τον έλεγχο της ναζιστικής Γερμανίας.

Ωστόσο το 1944 το αντιστασιακό, αντιναζιστικό κίνημα οργάνωσε ισχυρή ένοπλη εξέγερση (γνωστή ως σλοβακική εξέγερση).

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Τσεχοσλοβακία επανενώνεται και εντάσσεται στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης (Σύμφωνο της Βαρσοβίας).

Με την κατάρρευση των Ανατολικών καθεστώτων, το 1989, και τη «βελούδινη επανάσταση» , η Τσεχοσλοβακία διαλύεται και αναδεικνύονται 2 διαδοχικά κυρίαρχα κράτη, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Ωστόσο παραμένουν στενοί εταίροι και μαζί με τα αντίστοιχα άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης συνιστούν την ομάδα του “Visegrad”.

Η Σλοβακία την 1η Μαΐου το 2004 γίνεται μέλος της Ε.Ε. και στις 10 Απριλίου 2008, μετά από μεγάλες πολιτικές διαμάχες, το Κοινοβούλιο της υπερψηφίζει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε. Από την 1η Ιανουαρίου εντάσσεται στην ζώνη του ευρώ (αντικαθιστώντας το νόμισμα της κορώνας).

Σημειωτέον ότι το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ήταν το μοναδικό Κοινοβούλιο των χωρών της Ευρωζώνης που στις 12 Αυγούστου του 2010 απέρριψε με ψηφοφορία τη συμμετοχή της Σλοβακίας στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΚΛΙΜΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το έδαφος της Σλοβακίας είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινό, κλίμα κυρίως ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, με μεγάλες θερμομετρικές διαφορές με την εναλλαγή εποχών, αλλά και ξηρούς χειμώνες και με υγρά καλοκαίρια.

Το 40% της συνολικής έκτασης είναι καλυμμένο με δάση κωνοφόρα, με πανίδα χαρακτηριστική για κεντροευρωπαϊκή, με επιβίωση άγριων ζώων (λύκους, αλεπούδες) και αφθονία άγριων πουλιών στα δάση.

Η Οικονομία της Σλοβακίας βρίσκεται σε στάδιο μετάβασης στην ελεύθερη αγορά.

Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία) συμμετέχει κατά 5% στο ΑΕΠ, ο δευτερογενής (Βιομηχανία, ενέργεια, ορυκτός πλούτος) κατά 34% και τριτογενής κατά 64%.

Το 36% του εδάφους αξιοποιείται για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, πατάτες, κριθάρι , οπωροκηπευτικά, ζαχαρότευτλα, φρούτα και καπνός).

Η κτηνοτροφία είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη (βοοειδή, χοίροι), όπως και η υλοτομία.

Η Σλοβακία αξιοποιεί το πλούσιο υπέδαφος σε ορυκτά (σίδηρος, γαιάνθρακας, φυσικό αέριο, χαλκός, μαγνητίτης, ψευδάργυρος, μόλυβδος αλλά και σε μικρότερα κοιτάσματα βαρίτη, σιδηρίτη, κασσίτερο, υδράργυρο, αμίαντο, περλίτη).

Η βιομηχανία της Σλοβακίας, βαριά και ελαφρά, αξιοποιεί την εγχώρια ηλεκτρική ενέργεια, με κυρίαρχη την μεταλλοβιομηχανία (χάλυβα ψευδαργύρου, κασσίτερου, αμίαντου), τη χημική βιομηχανία (πλαστικών, λιπασμάτων κ.α.), διύλισης πετρελαίου, επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών και μηχανών υαλουργίας, χαρτοποιίας και υφαντουργίας.

Τέλος, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι η τουριστική βιομηχανία, (ιδιαίτερα ο χειμερινός τουρισμός) αλλά και ο τουρισμός υγείας- ευεξίας (λουτροπόλεις με θερμά μεταλλικά νερά).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με την πτώση της Αυστροουγγαρίας οι Σλοβάκοι ενδιαφέρθηκαν για την πνευματική τους ανάπτυξη με τη δημιουργία Λυκείων, Πανεπιστημίων, θεάτρων (με την αναβίωση του πολιτιστικού οργανισμού «Μάτιτσα Σλοβένσκα» (Σλοβακία Μητέρα).

Οι Σλοβάκοι λατρεύουν το λαϊκό πολιτισμό τους και τις παραδόσεις (η λαϊκή μουσική, ο χορός, τα ήθη, τα έθιμα διατηρήθηκαν στην πορεία στον χρόνο). Ο χορός και η λαϊκή μουσική κατέχουν κυρίαρχη θέση στην σλοβακική παράδοσημε αξιοσημείωτη τη χρήση πολλών μουσικών οργάνων (200 περίπου στον αριθμό).

Τα μεσαιωνικά κτίρια κατακλύζουν πολλές πόλεις της Σλοβακίας και σε συνδυασμό με την γραφικότητα των χωριών στα βουνά, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα εθνικά πάρκα με την πανίδα τους, κάνουν τη Σλοβακία μία χώρα στην οποία αξίζει κανείς να περιηγηθεί.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, η Σλοβακία έχει μηδενικό αναλφαβητισμό, χάρη σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα με 13 Πανεπιστήμια διεθνοποιημένα που προσελκύουν μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών.