210.36.47.889 info@studiesineurope.gr

Μια νέα επιλογή εξέτασης του μαστού παρουσίασε στο φετινό συνέδριο EUROSON στην Αθήνα, η GE Healthcare για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, το Υπερηχογράφημα (ABUS) Invenia ™, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την ακρίβεια στην ανίχνευση του καρκίνου σε πυκνό ιστό του μαστού.

Το Invenia™ ABUS είναι ένα ισχυρό εργαλείο που βασίζεται στον υπέρηχο, το οποίο βοηθά τους ιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο που δεν ανιχνεύεται μέσω μαστογραφίας λόγω του πυκνού μαστικού ιστού, ενώ έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη μιας γρήγορης και αποτελεσματικής ροής εργασίας. Προσφέρει αυτόματη ογκομετρική απεικόνιση μέσω υπερήχου, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης των εικόνων για τον έλεγχο και την ανάλυση αυτών με στόχο τη διευκόλυνση της διάγνωσης.

Η τεχνολογία είναι μια εύκολη, μη ιονίζουσα και μη επεμβατική εναλλακτική επιλογή σε άλλες επικουρικές μεθόδους για την εξέταση γυναικών με πυκνό μαστικό ιστό, με ογκομετρική λήψη ολόκληρου του μαστικού ιστού σε διάστημα μόλις 15 λεπτών. Οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ο μορφοτροπέας υψηλών συχνοτήτων ανάστροφης πόλωσης Curve™ ή η τεχνολογία υπερήχων με χρήση λογισμικού, παρέχουν τη βάση για την επίτευξη μιας άριστης ποιότητας εικόνων. Το λογισμικό ελέγχου Invenia™ ABUS απεικονίζει δισδιάστατο όγκο σε κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα διαχείρισης με στεφανιαίες τομές 2 mm από την επιφάνεια του δέρματος έως το θωρακικό τοίχωμα. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανάλυσης εντός περίπου 3 λεπτών και, σε αντίθεση με τους μη αυτόματους υπερήχους, έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς.

Η GE έχει επικεντρωθεί στη μαστογραφία και την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού εδώ και περίπου 50 έτη. Το 1966, η GE είχε ήδη συστήσει το πρώτο σύστημα μαστογραφίας και το 1999 ήταν στην πρώτη γραμμή μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία. Το 2011 ήταν το έτος όπου εισήχθη στην Ευρωπαϊκή αγορά το SenoBright™, το σύστημα μαστογραφίας με φασματική ανάλυση και ενίσχυση σκιαγραφικού μέσου (CESM). Δύο χρόνια αργότερα εισήχθη στην εν λόγω αγορά η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού της GE, το SenoClaire™, το οποίο επίσης παρουσιάζεται στο φετινό συνέδριο της EUSOBI.

Το SenoClaire™ DBT είναι η μόνη τρισδιάστατη τομοσύνθεση μαστού με έγκριση από τον FDA, στην οποία χορηγείται η ίδια δοσολογία με εκείνη της δισδιάστατης προβολής. Καθώς ενδείκνυται για τη λήψη δισδιάστατων εικόνων, καθώς και για τη λήψη πολλαπλών προβολών με στόχο τη δημιουργία 3D DBT εικόνων, κατάλληλων για το έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, το SenoClaire™ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ίδιες κλινικές εφαρμογές όπως με την παραδοσιακή μαστογραφία για τη μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η λειτουργία του βασίζεται στην εφαρμογή σάρωσης χαμηλής δόσης ακτινοβολίας γύρω από το μαστό με τη μέθοδο έκθεσης εννέα «βημάτων και ακτινοβόλησης». Η λειτουργία διακόπτεται σε κάθε θέση όπου λαμβάνεται μια εικόνα και σε αντίθεση με τη διαρκή σάρωση, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν μετατοπίσεις, οι οποίες θα αλλοιώσουν την εικόνα ή θα δημιουργήσουν θολότητα. Η λήψη της εικόνας κατά μέσο όρο διαρκεί λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, το οποίο είναι εφικτό, καθώς το σύστημα διαθέτει ένα ελαφρύ, λεπτό και σταθερό περιστροφικό σωληνοειδή βραχίονα.

 

ΠΗΓΗ: Ανθή Αγγελοπούλου 

http://iatrikesexelixeis.gr