Βιέννη

vienna (7)Η Βιέννη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170μ., αποτελώντας κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με πληθυσμό 1.750.000 κατοίκων, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο της χώρας.

 

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

  • Innsbruck Medical University
  • Karl Landsteiner Private University of Health Sciences
  • Medical Faculty at Johannes Kepler University Linz
  • Medical University of Graz
  • Medical University of Vienna
  • Paracelsus Private Medical University of Salzburg

Γνωριμία με την πόλη της Βιέννης

Από το 500 π.Χ. που ιδρύθηκε ως κελτικός οικισμός, ως προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 15 π.Χ. ενάντια στις γερμανικές φυλές του Βορρά, ως έδρα της δυναστείας Μπάνμπεμπεργ στον  Μεσαίωνα, ως ασπίδα στις επιθέσεις των Οθωμανών, ως πρωτεύουσα της Αυστροουγγαρίας, δεν έπαψε ποτέ να δημιουργεί και να αποτελεί πολιτιστικό κέντρο για τις επιστήμες, τις τέχνες, την μουσική.

Η Βιέννη με το Ιστορικό της Κέντρο (μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco), με την επιβλητική Ρίνγκστράσσε (Ringstabe, κυκλική λεωφόρος), με εντυπωσιακά μέγαρα όπως την Όπερα (Staatsoper), το δημαρχείο, το κοινοβούλιο, μουσεία, παλάτια που χαράχθηκε το 1865 και το συνολικό μήκος της διαδρομής να είναι, περίπου, 4km,υποδέχεται στην αγκαλιά της τον νέο επισκέπτη.

Τον κατευθύνει στον εμπορικό δρόμο ΚέρντνερΣτράσε (KarnrnerStrabe) στο κέντρο, με καταστήματα ειδών πολυτελείας και τουριστικών ειδών και στην Μαρία  ΧίλφερΣτράσε (MariahilferStrasse) με τα πολυκαταστήματα και τα φωτεινά εμπορικά μαγαζιά.

Στο πρόγραμμα επισκέψεων περιλαμβάνονται τα αυτοκρατορικά παλάτια του Χόφμπουργκ (Hofburg) και του Σένμπουρν (στα οποία λειτούργησε επίσης  ο πρώτος Ζωολογικός κήπος του κόσμου, TiergartenSchonbrunn), μαζί με Σχολές Τέχνης (Αλμπερτίνα, του KunstHansWienκαι του Kunstforum), τα δίδυμα Μουσεία Kunsthistorisches, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και το Technischess Museum, με περισσότερους από 250.000 επισκέπτες τον χρόνο σε κάθε ένα από αυτά.

Το παλάτι Schonbrunn και οι πανέμορφοι κήποι του, είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα. Υπήρξε καλοκαιρινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας, δώρο στην Μαρία θερέσα από τον πατέρα της που με επεμβάσεις στην κατασκευή του (μοντέρνο ύφος και κατασκευή κήπων) τις οποίες συνέχισε ο Αυτοκράτορας Franz Josef I, με κήπους Γαλλικού στυλ, με λαβύρινθο και τον αρχαιότερο εν ενεργεία Ζωολογικό κήπο, καθώς και βοτανικό κήπο με 32 αγάλματα.

Την κρατική Όπερα της Βιέννης, από τις διασημότερες και παλαιότερες όπερες στον κόσμο, σε νεοαναγεννησιακό στυλ, με ενεργές 50-60 όπερες που δίδουν 250 παραστάσεις τον χρόνο, που κατασκευάσθηκε το 1869.

vienna (8)Τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, έδρα του αρχιεπισκόπου της Βιέννης, που χτίστηκε το 1.160, με νότιο πύργο ύψους 136,7 μέτρα, με πλούσια χρωματισμένη στέγη με 230.000 κεραμίδια περασμένα με βερνίκι, που διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό του δικέφαλου αετού, συμβόλου της Αυτοκρατορίας.

Αλλά και το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το Αυστριακό Κοινοβούλιο (HohesHaus), την Ισπανική Σχολή Ιππασίας, το Πάρκο Πράτερ με την τεράστια Βιεννέζικη ρόδα (Prater anhWienezRiesenzad), το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, το Μπάντεν (ιστορική λουτρόπολη), το χωριουδάκι Μάγιερλινκ αλλά και το ανοικτό και ελεύθερο φεστιβάλ μουσικής της νήσου Danube κ.ά.

Μην ξεχάσετε να απολαύσετε έναν Βιεννέζικο καφέ, με την απογευματινή συνοδεία ήχων πιάνου, με μοναδική ατμόσφαιρα κουλτούρας και Βιεννέζικης  παράδοσης, με επίπλωση βελούδο και comfy σε ψυχρά, σύγχρονα ή μοντέρνα σχέδια, με μικρά πιάτα με μεζέδες (λουκάνικα κλπ), με επιδόρπια, κέικ και τούρτες.

Όσο για τα ψώνια σας, μια επίσκεψη στην MariahilferStrasse είναι αναγκαία και θα σας συναρπάσει. Βέβαια τα εμπορεύματα αντιπροσωπεύουν υψηλό στυλ και τιμή, ωστόσο μπορείτε να θαυμάσετε τις βιτρίνες.

Ναι, η Βιέννη είναι η πιο αρχοντική, κοσμοπολίτικη και «φωτισμένη» πολιτιστικά πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια παραμυθένια πόλη και πρωτεύουσα.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα πιο ονομαστά καπηλειά της Αυστρίας (Grinzing και Heuriger), τα υπέροχα και ατμοσφαιρικά αυτά μαγαζιά με την ζωντανή μουσική εμπνευσμένη από την παράδοση, το ζυμωτό ψωμί, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, τα υπέροχα  τυριά, τους μεζέδες της βαυαρικής κουζίνας και όλα αυτά μαζί με άφθονη μπύρα σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Σχεδόν φοιτητικές.