Ιταλία Italy

italyΗ Ιταλία (Italia) ή επισήμως Ιταλική Δημοκρατία (Repubblica Italiana) είναι μια χώρα στη Νότια Ευρώπη (χερσόνησος και 2 νησιά στην Μεσόγειο θάλασσα, Σικελία και Σαρδηνία) με 60.000.000 κατοίκους.

Με ιστορία στενά συνδεδεμένη με τους πολιτισμούς τόσο της περιοχής της Μεσογείου όσο και της Ευρώπης γενικότερα, η Ιταλική Χερσόνησος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια:

Oι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες (8ος αιώνας  π.Χ). Oι Ετρούσκοι κυριαρχούσαν στην κεντρική Ιταλία και οι Γαλάτες στην κοιλάδα του Πάδου. Για 7 αιώνες κυριάρχησε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στην συνέχεια οι Βυζαντινοί και από τον 11ο μ.Χ. αιώνα έχουμε τις ελεύθερες ιταλικές πόλεις.

Από τον 14ο η Αναγέννηση, με την άνθηση της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής αλλά και των επιστημών.

Μεταπολεμικά η Ιταλία μέλος της Ε.Ε., της Ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και της ομάδας των 68, απολαμβάνει την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Η Ιταλία είναι μια χώρα κατά βάση βιομηχανική, μεταποιητική αλλά και δύναμη ναυτιλιακή.

bolognaΗ Ιταλία διακρίνεται για τις επιδόσεις της, στις τέχνες, τον πολιτισμό, τα μνημεία της, τη μόδα, το design, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την λογοτεχνία, τη μουσική, την όπερα, τις εικαστικές τέχνες.

Είναι γνωστή, όμως, για τον τρόπο ζωής της, την κουζίνα της (πίτσες, μακαρονάδες, σάλτσες, κρέατα, κ.ά.), το κρασί της, τα φεστιβάλ, τις πανέμορφες ακτογραμμές της.

Μεγαλύτερες πόλεις, ομορφότερες, γοητευτικές, γραφικές, φιλόξενες, με εικόνες που δεν θα ξεχάσετε είναι: η Ρώμη, το Μιλάνο, η Φλωρεντία, η Βενετία, η Περούτζια, η Μπολόνια, η Γένοβα, το Τορίνο, η Βερόνα και η Νάπολη.