Βουλγαρία

BOULGARIA 3

 

Σπουδές στη Βουλγαρία που είναι χώρα των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης, με ανατολικό σύνολο τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία, τη F.Y.R.O.M. στα δυτικά, τη Ρουμανία και τη Σερβία στα βόρεια και την Ελλάδα στα νότια.

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – BULGARIA

 

  • Medical University Pleven – Faculty of Medicine 
  • Medical University of Plovdiv 
  • Medical University of Sofia –St. Kliment Ohridski”- Faculty of Medicine
  • Medical University of Varna – Faculty of Medicine
  • Sofia University – Faculty of Medicine
  • Trakia University of Stara Zagora – Faculty of Medicine

Γνωριμία με τη Βουλγαρία

Με πληθυσμό 7,36 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι συγκεντρωμένος, κατά κύριο λόγο, στα αστικά κέντρα των 28 επαρχιών της, με ενισχυμένη την πρωτεύουσα της τη Σόφια με 1.100.000 κατοίκους.

Η Βουλγαρία έχει ισχυρότερους οικονομικούς τομείς τη βαριά βιομηχανία, την παραγωγή ενέργειας και τη γεωργία, όλους στηριγμένους στους τοπικούς φυσικούς πόρους, με υψηλό βαθμό διοικητικού και οικονομικού συγκεντρωτισμού. Από το 1997 και ιδίως, το 2001, οι οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνθήκες βελτιώθηκαν, χωρίς αντίστοιχα και το βιοτικό επίπεδο.

Με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, οι οικονομικές πολιτικές – παρά τις δειλές μεταρρυθμίσεις – βελτιώνουν συνεχώς την οικονομική ανάπτυξη. Η παρουσία των ελληνικών επενδύσεων είναι έντονη.  Ελληνικές τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, είναι εγκατεστημένες πλέον της δεκαετίας και ευημερούν.

Η Βουλγαρία, παρά την κάμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων το τελευταίο έτος, αύξησε τις εξαγωγές της προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλγαρία έχει κλίμα που είναι ηπειρωτικό και που μετριάζεται προς τα νότια με το μεσογειακό, με μεγάλο εύρος θερμοκρασιών ανεκτές από τον άνθρωπο, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Οι συγκοινωνίες είναι άριστες, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στη διασύνδεση των μεγάλων πόλεων.

Η όμορφη φύση, ο αξιοσημείωτος πολιτισμός, η ενδιαφέρουσα κουζίνα, η ανεκτικότητα σε ξένους πολιτισμούς και παραδόσεις, κάνει τη ζωή ενός επισκέπτη ευχάριστη.

Όσο για τους φοιτητές, και ιδιαίτερα τους Έλληνες, υπάρχει θετική αποδοχή και εξοικείωση, κάνοντας την προσαρμογή εύκολη.

Συχνά-πυκνά συναντά κανείς Βουλγαρικό πληθυσμό που καταλαβαίνει την ελληνική γλώσσα και ο περισσότερος στις μεγάλες πόλεις, την Αγγλική.

Η ψυχαγωγία είναι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας όχι σ που υποδέχεται τουρίστες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Καταπράσινα πάρκα, πανέμορφα καφέ, ενδιαφέροντα εστιατόρια, σύγχρονα πολυκαταστήματα και malls, παρέχουν άνεση και εξυπηρέτηση, καλύπτοντας κάθε προτίμηση και επιλογή. Θέατρα, κινηματογράφοι, όπερες και μουσεία υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

 BOULGARIA 4Ο παραδοσιακός Βουλγαρικός πολιτισμός, με επιρροές Ελληνικές, Ρωμαϊκές, Οθωμανικές, Περσικές, Σλαβικές και Κέλτικες, έχει συσσώρευση θησαυρών από την αρχαιότητα. Επιπλέον εννέα (9) ιστορικά και φυσικά αντικείμενα έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O.

Η Βουλγαρική κουζίνα μοιάζει με εκείνη των άλλων Βαλκανικών χωρών, με εντονότερες τις επιρροές από την Ελληνική και την Τουρκική με γνωστότερα το γιαούρτι, τα λουκάνικα, τη σαλάτα σόπσκα, λιουτένιτσα και το κόζουνακ, αλλά και τον μουσακά, το γκιουβέτσι, τον μπακλαβά.

Η Βουλγαρία έχει τη ρακία ως παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό από φρούτα και το κρασί, γνωστό για τις ποικιλίες Τράμινερ, Μούσκατ, και Μαβρούντ, με παραγωγή 200.000 τόνων ετησίως.

Η Βουλγαρική λαϊκή μουσική είναι μακράν η πιο εκτεταμένη παραδοσιακή τέχνη, με ξεχωριστό ήχο και μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών οργάνων, χωρίς να υστερεί στην κλασσική μουσική, στην όπερα και στο μπαλέτο.