Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί (έκταση 85.000 τ.χλμ.) ευρισκόμενο στα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου με πληθυσμό 6.400.000 κατοίκων, με έδαφος πεδινό, κυρίως, και λοφώδες. Το κλίμα είναι ωκεάνιο με συχνές βροχοπτώσεις που ενισχύουν το πράσινο των πεδιάδων ολόκληρο το έτος.

Διαθέτει πολλούς αλλά μικρούς ποταμούς και πολλές λίμνες.

Η Ιρλανδία αναφέρεται από τον Πτολεμαίο με σημαντική πολιτιστική παρουσία όταν συνέχεια από τους Κέλτες, οι οποίοι διαμόρφωσαν αλφάβητο, με εκτεταμένη ποιητική και μυθολογική φιλολογία.
Η οικονομία της Ιρλανδίας βασίζεται στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τον ορυκτό πλούτο, με κυρίαρχες τις εξαγωγές, με πρώτες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα λογισμικού.

Έχει πρωτεύουσα το Δουβλίνο και κυριότερες πόλεις το Κόρκ, το Γκάλγουει, το Λίμερικ και το Γουότερφορντ

Το 1/6 της Ιρλανδίας (στα βορειοανατολικά) είναι η Βόρειος Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιρλανδία είναι χώρα της διασκέδασης, των θρύλων, της μυθολογίας, των μαγευτικών τοπίων, των συγγραφέων (Τζόναθαν Σουίφτ, Όσκαρ Γουάλντ, Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω, Τζέιμς Τζόις, Τζώρτζ Μπέρκλει) της φυσικής (Έρνεστ Γουόλτον- NobelΦυσικής), χώρα της μουσικής (U2, Ρόρι Γκάλαχερ, Γκάρι Μούρ).

Η Ιρλανδία είναι χώρα της άγριας φύσης, των θρύλων, της μουσικής, των μουσείων, μπύρας και ουίσκι, των γεωλογικών σχηματισμών, της ιδιαίτερα γευστικής κουζίνας, της φιλοξενίας, της χαράς. Οι ιατρικές σπουδές στην Ιρλανδία έχουν παγκόσμια αποδοχή και προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο, στα 5 Πανεπιστήμια Ιατρικής, στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.