Ελβετία Switzerland

switzerlandΗ Ελβετία (επίσημη ονομασία Ελβετική Συνομοσπονδία-Schweizerisch Eidgenoenschaft) είναι χώρα της Δυτικοκεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 8.200.000 κατοίκους με πρωτεύουσα την Βέρνη (128.000 κάτοικοι) και μεγαλύτερες την Ζυρίχη, την Βασιλεία, τη Γενεύη, την Λωζάνη, με νόμισμα το Ελβετικό Φράγκο (Schweizer Franken).

Μορφολογικά κυριαρχείται από την αλπική ζώνη (καταλαμβάνει τα 3/5 της χώρας), με την οικονομική ζωή της χώρας να συγκεντρώνεται στη ζώνη του οροπεδίου (εκεί βρίσκονται οι κυριότερες πόλεις, παράγεται το 85% των βιομηχανικών και το 75% των αγροτικών προϊόντων).

Από τους ορεινούς όγκους που είναι σκεπασμένοι όλο το χρόνο με χιόνι, πηγάζουν τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης (Ρήνος, Δούναβης, Ροδανός) καθώς και το λιώσιμο των χιονών τροφοδοτούν τις μεγάλες λίμνες της Ελβετίας (Λίμνες Κοστάντς, Λεμάν, Νεσατέλ, Λουγκάνο).

Το κλίμα της Ελβετίας παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή, όντας γενικά ψυχρό και κατά βάση ξηρό, έτσι ιδρύθηκαν πολλά σανατόρια, αναπαυτήρια, ψυχιατρικές κλινικές (παλαιότερα αποτελούσε ιδανικό θεραπευτικό κέντρο για τις παθήσεις των πνευμόνων).

Η Ελβετία με σταθερή και ακμάζουσα υψηλής τεχνολογίας οικονομία, είναι η 19η μεγαλύτερη οικονομία, με βάση το ΑΕΠ, η 36η μεγαλύτερη (με βάση την αγοραστική αξία), ο 12ος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, με οικονομία, την πιο ανταγωνιστική , παγκόσμια.

Οι πυλώνες της οικονομίας της Ελβετίας είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, το εμπόριο, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας.

Η βιομηχανία της πρωτοστατεί στις εξαγωγές (μεταλλουργία, κατασκευή μηχανών, χημικά, φαρμακευτικά, ωρολόγια, υφαντουργία, σοκολάτα, επεξεργασμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ηλεκτρονικές συσκευές).

Η φυσική ομορφιά της Ελβετίας, το υγιεινό της κλίμα, αλλά και η ποιότητα ζωής (ηρεμία, ήσυχοι ρυθμοί) προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στα τουριστικά θέρετρα των Άλπεων (Σαιντ-Μόριτς, Κουρ, Αρόζα, Νταβύς) είτε στις όχθες των γραφικών της λιμνών.

zurichΗ Ελβετία έχει τα περισσότερα Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια (σε σχέση με τον μικρό της πληθυσμό).

Με μεγάλη ανάπτυξη στα γράμματα και τις Τέχνες, στα οποία επενδύουν συνεχώς μη αρκούμενοι στο ένδοξο παρελθόν (Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Παρέτο, Βριντέλ, Μαξ Φρις, Φρίντριχ Ντύρρευματ, Έρμαν Έσσε, Καρλ Σπίττελερ, Γιόχαν Πεσταλότσι, Λε Κορμπυζιέ, Πάουλ Κλέε, Αλμπέρτο Τζιακομμέτι και δεκάδες βραβεία Νόμπελ).

Με γλώσσα τα Γερμανικά και τα Γαλλικά, και συγκοινωνίες από τις πιο ανεπτυγμένες στον κόσμο με περισσότερα από 40 αεροδρόμια (που δεν λειτουργούν μετά τις 12 την νύχτα για να αποφεύγεται η ηχορύπανση).