210.36.47.889 info@studiesineurope.gr

Ιατρική στη Γαλλία – Μπορντό

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΩ (UNIVERSITE BORDEAUD)

 

ΜΠΟΡΝΤΩ1Το πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μπορντό  στη Γαλλία, κατατάχθηκε στα 150 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στον κλάδο της ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Σαγκάης (κατάταξη ARWU 2015). Στο πανεπιστήμιο το Μπορντώ της Γαλλίας, όλες οι σπουδές στον τομέα της υγείας έχουν συνενωθεί δημιουργώντας το κολλέγιο υγείας του πανεπιστημίου του Μπορντώ. Αποστολή του κολλέγιου σπουδών υγείας είναι η διδασκαλία και η έρευνα στο πεδίο της υγείας σε όλες της πτυχές της: θεμελιώδεις επιστήμες, ιατρική βιολογία, ιατρικές σπουδές και οδοντιατρικές επιστήμες, επιστήμες για το φάρμακο και τα προϊόντα υγείας, βιοεπιστήμες και επιστήμες δημόσιας υγείας,

 

Το κολλέγιο σπουδών υγείας αποτελείται από 7 τμήματα: το τμήμα ιατρικών επιστημών, το τμήμα οδοντιατρικών επιστημών, το τμήμα φαρμακευτικών επιστημών, το ινστιτούτο δημόσιας υγείας, επιδημιολογίας και ανάπτυξης (ISPED), το τμήμα βιολογίας, το τμήμα παραϊατρικών επιστημών και το ινστιτούτο του ιαματισμού.

 

Το τμήμα ιατρικών σπουδών, υποδέχεται ετησίως 12.000 σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από 250 καθηγητές. Το τμήμα ιατρικής συνδέεται με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπορντό, το τρίτο σε εθνικό επίπεδο. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπορντό αποτελείται από τρία νοσοκομεία με περίπου 3.000 νοσοκομειακά κρεβάτια.

 

Οι μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρονται από το κολλέγιο υγείας είναι: φαρμακολογία, επιστήμες του φαρμάκου, δημόσια υγεία, βιολογία και υγεία, μηχανική της υγείας, βιοχημεία και μοριακή βιολογία, νευροεπιστήμες, διατροφή και επιστήμες της τροφής. Παράλληλα προσφέρεται κατάρτιση στις παρακάτω ειδικότητες: ορθοφωνία (σε επίπεδο μεταπτυχιακού), ορθοπτική, ακουστική φροντίδα και βαρηκοΐα, νοσοκόμος αναισθησιολόγος (σε επίπεδο μεταπτυχιακού), ψυχοκινητική.

 

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μπορντώ

Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει: τις επιδόσεις των υποψηφίων στο Λύκειο, τις πιστοποιήσεις γλώσσας(C1),  το τεκμηριωμένο lettre de motivation. του υποψηφίου και αναφέρεται στην εισαγωγή σε έτος βασικό-προετοιμασίας.(Paces).

Το Paces είναι έτος κοινό για Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και μαιευτική. Από το 1ο εξάμηνο γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται στο πέρας του 1ου έτους.

Στο α’ εξάμηνο περιλαμβάνονται μόνο κοινά μαθήματα-διδακτικές ενότητες (unite d’ enseignemet ) και για τους 4 κλάδους, ενώ στο β εξάμηνο πέραν του κοινού κορμού μαθημάτων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη διδακτική ενότητα από τον κλάδο επιλογής.

Οι αιτήσεις-φάκελοι υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας  (Parcoursup) και στην συνέχεια με ταχυδρομική αποστολή καθ΄ υπόδειξη του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Οι Ιατρικές σχολές στην Γαλλία  δεν έχουν δίδακτρα. Οι εισαχθέντες καταβάλλουν 190 ευρώ για εγγραφή και 217 ευρώ για ασφάλιση.

Κόστος ζωής

Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 900 – 1.200  ευρώ ανά μήνα

 

Πανεπιστήμιο του Μπορντό (Universite Bordeaud)

Bordeaux-universitéΤο Μπορντό είναι η έκτη φοιτητική πόλη της Γαλλίας. Έχει δύο πανεπιστήμια: το πανεπιστήμιο του Μπορντώ (θετικές επιστήμες και τεχνολογία, ιατρική, επιστήμες για τον ανθρώπο, φυσική αγωγή και αθλητισμός, οινολογία, νομική, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές επιστήμες, επιστήμες διαχείρησης και μάνατζμεντ) και το πανεπιστήμιο  Μπορντό Montaigne (ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, φιλολογίες και γλώσσες). Το Μπορντό έχει ωστόσο και άλλα δημόσια ανώτατα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: το ινστιτούτο οπτικής της Ακιταίν, μία εθνική δικαστική σχολή, την ανώτερη εθνική σχολή γεωπονικών επιστημών του Μπορντό Ακιταίν, την ανώτερη εθνική σχολή αρχιτεκτονικής και τοπίου, το πολυτεχνικό ινστιτούτο του Μπορντό και το ινστιτούτο πολιτικών σπουδών του Μπορντό. Τέλος υπάρχουν και πολλές άλλες σχολές όπως το ανώτερο ευρωπαϊκό ινστιτούτο διαχείρισης, το ινστιτούτο υψηλών οικονομικών και εμπορικών σπουδών, το ινστιτούτο δημοσιογραφία του Μπορντό Ακιταίν, τη σχολή καλών τεχνών του Μπορντό, το Kedge business school, την ευρωπαϊκή σχολή εμπορίου,…

 

Το πανεπιστήμιο του Μπορντώ βρίσκεται στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την κατάταξη του πανεπιστημίου της Σανγκάης (κατάταξη 2017 ARWU) και στα 150 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στον κλάδο της χημείας (κατάταξη ARWU 2015). Επίσης, το Times higher education το έχει κατατάξει στα 50 καλύτερα “νέα” πανεπιστήμια. 

 

Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το Μπορντό είχε 53.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 6.200 ήταν από διεθνείς φοιτητές, 4.000 καηθηγητές και ερευνητές και προϋπολογισμό 565 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το πανεπιστήμιο του Μπορντό προσφέρει τις εξής προπτυχιακές σπουδές: νομική, οικονομική και κοινωνική διοίκηση, οικονομία και διαχείρηση, διαχείρηση, μαθηματικά και πληροφορική εφαρμοσμένα στην ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές, επιστήμες της εκπαίδευσης, επιστήμες της ζωής, ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική, κοινωνιολογία, επιστήμες του ανθρώπου, ανθρωπολογία, εθνολογία, επιστήμες και τεχνικές για την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, ψυχολογία, πληροφορική, μαθηματικά, φυσική και χημεία, γεωεπιστήμες, φυσική, επιστήμες για τον μηχανικό, χημεία.

 

Το πανεπιστήμιο του Μπορντό είναι ένα ανοιχτό προς το εξωτερικό πανεπιστήμιο και έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διεθνή διάσταση των σπουδών που προσφέρει. Έτσι έχει ανατπύξει κύκλους σπουδών με διεθνή χαρακτήρα: μαθήματα διδάσκονται σε ξένες γλώσσες, περίοδοι σπουδών/πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό και απόκτηση ενός διπλού τίτλου σπουδών. Το πανεπιστήμιο του Μπορντό συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα φοιτητικής κινητικότητας.

 

 

 

Η πόλη του Μπορντώ

Το Μπορντό είναι πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Γαρούνα (Garonne). Η ίδια η πόλη έχει πληθυσμό γύρω στους 250.000 κατοίκους, αλλά αν λάβουμε υπόψη την ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια, με τα προάστια του Μπορντό, φτάνουμε το 1.200.000 (5η στην Γαλλία). Το Μπορντό είναι πόλη των τεχνών και του πολιτισμού. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης έχει εγγραφεί στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και, μετά το Παρίσι, είναι η δεύτερη πόλη της Γαλλίας με τον μεγαλύτερο αριθμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Μπορντό και η γύρω περιοχή είναι γνωστά για τα περίφημα κρασιά του.